Simone's Kitchen

Cacio e pepe – de homemade versie

Cacio e pepe op de snelle manier.

Cacio e pepe – oftewel kaas en peper

Het is misschien wel het meest simpele pasta gerecht dat je kunt bedenken. Het is letterlijk niet meer dan verse pasta met kaas en peper. Maar het is zo ontzettend lekker!

Ik at cacio e pepe voor het eerst in Toscane in 2010 was het volgens mij. We waren op Radda di Chianti in een klein onooglijk barretje en ik bestelde een cacio e pepe. Klonk wel leuk en als echte kaasfanaat moest het haast wel lekker zijn. De pecorino uit die regio is ongelooflijk lekker en dat is dan wel een beetje lastiger te vinden hier in Nederland, maar goed een standaard pecorino is ook al lekker!

Met pici

Eigenlijk hoor je cacio e pepe te eten met pici. Een soort dikke spaghetti om het maar even uit te leggen. Dat kun je hier niet kopen voor zover ik weet maar als je graag zelf pasta maakt… het is relatief makkelijk om zelf te maken. Ik deed het ooit bij Giulia van Juls kitchen. Zij geeft al jaren super toffe Italiaanse kookworkshops in haar eigen kookstudio in Toscane. Als je nog authentieke Italiaanse recepten zoekt, dan is een bezoekje aan haar website een absolute aanrader!

Pici in de maak in Toscane

Dit recept is dus eigenlijk een beetje een ‘cheat’ versie van hoe het hoort, maar wel echt heel erg lekker. En heel erg snel. En lekkere snelle pasta… daar word ik best wel blij van!

Pasta cacio e pepe
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
10 min
 

Deze snelle versie van de Italiaanse klassiekers is zeker net zo lekker. Gebruik wel goede pasta, daar valt of staat dit recept mee!

Servings: 2 personen
Calorieen: 760 kcal
Ingredienten
  • 200 gram pasta vers
  • 200 gram pecorino geraspt
  • 2-3 el ricotta
  • zwarte peper naar smaak, maar veel hoort er wel bij
Instructies
  1. Verhit een flinke pan met zout water en kook hierin je pasta beetgaar. Bewaar wat van het kookvocht.

  2. Maak de saus door de pecorino te smelten met een paar eetlepels van het kookwater. Dit gaat het makkelijkste in een koekenpan op een heel laag vuurtje, maar kan ook in de pan die je net hebt gebruikt voor het koken van de pasta. Maak er een saus van door de ricotta erdoor te roeren en de zwarte peper. Let op dat het niet aanbrandt!

  3. Voeg dan de pasta toe en roer alles goed door. Serveer meteen!

Nutrition Facts
Pasta cacio e pepe
Amount Per Serving
Calories 760 Calories from Fat 261
% Daily Value*
Total Fat 29g 45%
Saturated Fat 17g 85%
Cholesterol 105mg 35%
Sodium 1207mg 50%
Potassium 309mg 9%
Total Carbohydrates 78g 26%
Dietary Fiber 3g 12%
Sugars 3g
Protein 45g 90%
Vitamin A 8.3%
Calcium 108.5%
Iron 11.5%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Zelf pasta maken? Probeer deze gekke rode bietenpasta eens

Delen is fijn!

2 comments

  1. Avatar

    Smelt de kaas door paar eetleperls kkokvicht toe te voegen.. Smelt de kaas door t hete wat er of staat de kaas op t vuur en verwarm je t samen met wat kookvocht?

    • Simone van den Berg

      He Heidi. Dat is inderdaad niet helemaal duidelijk. Heb de omschrijving even aangepast. Het is het makkelijkste om dat te doen in een koekenpan die je op een heel laag vuurtje zet. Dan smelt je de pecorino door het hete water toe te voegen en roert even goed door. Dan de ricotta erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!