Pasta all’Arrabbiata – eenvoudige pasta met pittige tomatensaus
In de Italiaanse keuken is eenvoud vaak het toverwoord. De lekkerste gerechten zijn vaak de eenvoudigste om te maken. Deze pasta all’Arrabbiata is daar een heel goed voorbeeld van!
Pasta all’Arrabbiata
De naam pasta all’arrabbiata komt natuurlijk uit het Italiaans en betekent zoveel als pasta met een pittige saus van tomaten, knoflook en chili. Oorspronkelijk was dat gedroogde rode chili pepers, maar ik koos er hier voor om het gerecht te maken met verse rode pepers. Je kunt alternatief ook prima chilipoeder gebruiken of chilivlokken om het nog wat meer pit mee te geven. De naam slaat dus met name op de saus.
Wat vind je terug in deze post?
Angry saus
De naam arrabbiata betekent letterlijk “boos” en wordt meestal geassocieerd met flink pittige gerechten. Natuurlijk kun je het wel een beetje naar je eigen hand zetten. Hou je niet van pittig dan kun je in theorie zelfs de pepers weglaten, maar dan is het natuurlijk geen pasta all’arrabbiata meer. Haha. Behalve de pepers gaan er tomaten in en knoflook. Dat is de basis voor deze eenvoudige pasta. Je kunt er gerust nog dingen aan toevoegen of maak het eens met lekker geroosterde tomaatjes erbij.
Oorspronkelijk hoort het gemaakt te zijn met san marzano tomaten, die je overigens redelijk goed tegenwoordig kunt vinden in blik. Maar andere goede tomaten of – zoals hier – tomaten in blik, voldoen ook.
De pasta
Je ziet de pasta all’arrabbiata het meest geserveerd met penne. Nu had ik die toevallig niet in huis maar nog wel een pak strozzapreti al’uovo. I kid you not. Meegenomen uit Italië als ik me goed herinner en dit werkte heel goed in het gerecht maar penne is natuurlijk ook helemaal prima.
Het is een ideaal recept voor een snelle doordeweekse pasta maaltijd, want in ongeveer 20 minuten staat het op tafel. Eigenlijk nog sneller aangezien je verder niet echt wat hoeft te snijden. Het is het koken van de pasta en het maken van de saus. Klaar.
De naam
Als je gaat googlen op pasta all’arrabbiata kom je vele versies van de naam tegen. De een schrijft het met 1 b, de ander met 2. Ik heb de meest voorkomende aangehouden dus ga er maar even vanuit dat dat de goede spelwijze is. Zo niet dan hoor ik dat natuurlijk graag!
Pasta all’Arrabbiata
Ingrediënten
- 150 gr penne of vergelijkbare pasta
- 2-3 rode peper gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 blik tomatenblokjes 400 gr
- 100 ml groentebouillon
- paar takjes basilicum verse
- parmezaanse kaas om te serveren
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de rode pepers samen met de knoflook tot het zacht is, doe de tomaat en de bouillon erbij en laat het geheel even pruttelen.
- Giet de pasta af en doe bij de saus.
- Schud het geheel even om en serveer met verse basilicum en parmezaanse kaas
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Pasta Arrabiata – Mariëlle in de Keuken
Was erg lekker!
Lekker! Meer heb je niet nodig toch? Ik heb dit al lang niet gemaakt, wordt wel weer eens tijd 🙂