Romige perfectie, dat is hoe ik een pasta carbonara noem. Helemaal traditioneel is deze versie niet, maar wel makkelijk(er) en heel erg lekker!

spaghetti carbonara

Pasta carbonara

Om deze pasta carbonara te maken gingen we uit van een heel oud kookboek uit de kringloopwinkel.

We hebben er vast allemaal wel eentje van liggen. Ergens in een stoffig hoekje. Of je ouders hebben er nog eentje in de kast staan. Zo’n heel oud kookboek. Zo’n kookboek waar ze de pasta 30 minuten koken (!!) en spinazie ook eeuwig laten koken tot een bergje snot… En dan met van die foto’s die  te erg zijn, maar die in die tijd waarschijnlijk hartstikke hip waren…

Ik kreeg de eerste alweer een tijd geleden van mijn schoonvader die nog wel eens in een kringloopwinkel rond neust. Ik had gevraagd of hij eens wilde kijken naar een kookboek met vreselijk foute foto’s. Nou dat was niet tegen dovemansoren gezegd want binnen no time had ik een aardige collectie van boeken uit de jaren 60. Zó leuk!

De originele foto uit Moderne Kookkunst
De originele foto uit Moderne Kookkunst

Pasta in de remake

En dus was al heel snel het idee geboren om een soort remake serie te doen.  Een serie waarbij het eigenlijk voornamelijk om het remaken van de foto gaat, naar een iets moderner look, maar in sommige gevallen ook het gerecht zelf.  De allereerste in de reeks is deze pasta carbonara. Ten eerste omdat ik gek ben op een goede carbonara maar het nog nooit zelf had gemaakt. Tijd om daar verandering in te brengen dus.

Spaghetti carbonara | simoneskitchen.nl

Maken van de pasta carbonara

Het recept hebben we (Esmée en ik) min of meer gelijk gehouden, behalve dat we eh… de pasta geen 30 minuten hebben gekookt… (serieus… dan hou je toch niks over??) Nou ok, eerlijk is eerlijk; er stond niet kook de pasta 30 minuten maar de totale tijd voor dit recept is 30 minuten. Dat vind ik knap, want hoe lang duurt dit? Nog geen kwartiertje. Dus weet niet waar die tijd vandaan komt. En de hoeveelheden waren een beetje vreemd dus dat is ook aangepast.

De oorspronkelijke foto was uit het betreffende boek zeker niet de ergste dus we zijn rustig begonnen. Het boek “Moderne Kookkunst” van Pellaprat komt uit 1964 en staat vol met een schat aan afgrijselijke foto’s. Ik heb flink gezocht naar de fotograaf van de ‘kleurplaten’ maar die staat echt nergens vermeld. Dat werd wellicht in die tijd nog niet gedaan. Wie zal het zeggen…. Het enige dat we als extra hebben toegevoegd is een beetje peterselie want een beetje groen doet altijd wonderen.

En voor de volledigheid het oorspronkelijke recept
En voor de volledigheid het oorspronkelijke recept

En voor de volledigheid natuurlijk hierboven het oorspronkelijke recept. Zoals je ziet heb ik de hoeveelheden drastisch aangepast, want op 700 gr spaghetti vind ik 1/4 ltr room een beetje karig (het kookt in he dus er blijft niet zoveel over) om maar wat te noemen. Maar voel je vrij om het oorspronkelijke recept te volgen natuurlijk.

Traditioneel

Traditioneel wordt een pasta carbonara vaak alleen met rauw ei en spek gemaakt. Voor die bereiding wordt eerst het spek gebakken. Vervolgens wordt het ei gemixt met parmezaanse kaas en door de hete spaghetti geroerd. Daar komt dan meestal nog een lepel kookvocht van de pasta bij voor de romigheid. Door de hitte van de spaghetti ‘gaart’ het ei een beetje waardoor je een romige substantie krijgt.

Het toevoegen van room aan de pasta carbonara is dus niet traditioneel, maar maakt het wel extra romig. Het is bovendien iets makkelijker om de eieren op deze manier te verwerken. In het oorspronkelijke recept komt het toevoegen van de eieren best nauw. Is de pasta te heet dan heb je stukjes ei in je pasta (en geloof me die heb ik al menig maal geserveerd gekregen. Notabene in een Italiaans restaurant!) en is de pasta te koud dan is het rauw eigeel.

Pasta carbonara | simoneskitchen.nl

Pasta carbonara

No ratings yet
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Deze heerlijke romige pasta moet het hebben van de combinatie van room met eigeel
clock
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr spaghetti
  • 50 gr boter
  • 100 gr hamreepjes
  • 2 eigeel
  • 200 ml room
  • Beetje peterselie voor decoratie

  • Kook de spaghetti al dente en bewaar.
  • Laat de boter smelten, doe er de hamreepjes bij en bak deze even mee. Giet de room erbij en laat dit even indikken. Haal de pan van het vuur en laat even een beetje afkoelen voor je de eigelen erbij doet. Te heet en ze gaan meteen bakken, dat is niet wat je wilt.
  • Roer het geheel goed door en doe de spaghetti erbij. Serveer de pasta carbonara met parmezaanse kaas

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 907kcal | Koolhydraten: 60g | Eiwit: 24g | Vet: 64g | Verzadigd vet: 39g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 17g | Transvet: 1g | Cholesterol: 386mg | Natrium: 808mg | Kalium: 422mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 2363IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 116mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.