Simone's Kitchen

Arretje Nof – de meest eenvoudige cake!

arretje nof recept | simoneskitchen.nl

Arretje Nof

Vind je het ook niet grappig hoe sommige etenswaren of gerechten je weer direct terugvoeren naar je jeugd? Toen ik een klein kind was vond ik het al leuk om te bakken, maar we kwamen nooit echt veel verder als de standaard (maar lekkere!) appeltaart en deze Arretje Nof. 

Voor zover ik het kan nagaan is dit een heel typische en hele ouderwetse Hollandse cake, We maakten het vroeger echt voor bijna elk kinderpartijtje en ik vond het geweldig om te maken, want het was zooo makkelijk en zoooo lekker.

Ik had echt al eeuwen niet aan Arretje Nof gedacht maar toen ik op zoek was naar een kerst dessert kwam ik een ander recept tegen wat me deed denken aan Arretje Nof. Dus ik zei er iets over tegen Tom en hij keek me aan met zo’n lege blik.. “Arretje…wie??”

Blijkt dat hij er nog nooit van had gehoord! Dus je begrijpt dat ik er eentje moest maken. Het is denk ik zo ongeveer 30 jaar geleden dat ik deze beroemde Hollandse chocolade cake voor het laatst had gemaakt en ik was wel benieuwd waar die rare naam nou eigenlijk vandaan komt.

Waar komt de naam Arretje Nof vandaan?

Het blijkt dat Arretje de naam is van een stripfiguur die ooit is bedacht door de Nederlandse Olie Fabriek, die later beter bekend zou worden onder de naam Calve. Arretje, een kleine brave Turkse jongen, geboren en getogen in Baghdad was de held in een serie van 5 kleine boekjes die uitkwamen in het jaar 1926 (!) en was een groot succes. In de boekjes werd het bedrijf slechts genoemd met de initialen NOF, dus voor je er erg in had was het Arretje NOF.

Frituurvet

Ik ben er niet achter gekomen waarom de cake nou zo heet maar ik denk dat het iets te maken had met de oorspronkelijke ingredienten die dus… eh… frituurvet waren en ik vermoed dat Calve in die tijd ook frituurvet produceerde.

Arretje nof recept | simoneskitchen.nl

Ik ben blij dat het frituurvet inmiddels is vervangen door boter, alhoewel ik me af vraag hoeveel gezonder dat dan zou moeten zin. Haha…

Nou ja als je een goede boter gebruikt weet je in ieder geval wat erin zit. Hoe dan ook. Dit is een heerlijke cake en Tom was het roerend met me eens alhoewel hij het continue de Ivan Rebroff cake bleef noemen… 🙂

Er is geen bakken voor nodig; een paar uur in de koelkast is alles wat je nodig hebt en je kunt ervan verzekerd zijn dat alle kinderen (en waarschijnlijk ook alle volwassenen!) er absoluut gek op zullen zijn. Het is bijna een beetje als een stevige chocolade mousse taart met krokante biscuit erdoor. De beroemde Rocky Road uit de US lijkt er nog het meeste op denk ik!

Check ook deze:

arretje nof
Print recept Pin recept
3.45 van 9 stemmen

Arretje Nof

Voorbereidingstijd: 20 min
Koelkast: 4 uur
Porties: 12 personen

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 250 g suiker
 • 125 g cacao poeder
 • 375 g boter gesmolten
 • 275 g biscuit

Instructies

 • Terwijl je de boter heel langzaam in een pannetje laat smelten bekleed je een bakblik/cakeblik met bakpapier. Breek de biscuit in kleine stukjes. Niet te klein, je wilt wel nog echt stukjes hebben.
 • Meng de eieren en suiker samen. Zeef het cacaopoeder door het ei/suiker mengsel heen. Giet de gesmolten boter erdoorheen. Giet niet alle boter er in een keer bij maar liever in gedeeltes. Dat maakt het makkelijker om de boter door het mengsel te roeren. Zodra de boter helemaal is opgenomen doe je de stukjes biscuit erbij en roer je alles door zodat elk stukje biscuit een laagje chocola heeft.
 • Doe alles over in je cake blik.
 • Zet in de koelkast en laat minimaal 4 uur staan zodat het opstijft en gesneden kan worden.
Gang: Koek
Keuken: Hollandse
Trefwoord: biscuit, chocola

Voedingswaarde

Calorieën: 433kcal, Koolhydraten: 38g, Eiwit: 6g, Vet: 32g, Verzadigd vet: 18g, Transvet: 1g, Cholesterol: 122mg, Natrium: 462mg, Kalium: 238mg, Vezels: 4g, Suiker: 22g, Vitamine A: 861IU, Calcium: 40mg, Ijzer: 2mg
Arretje nof recept | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

43 comments

 1. Je maakte het idd van nof vet. Ze hadden meerdere soorten hard vet, maar de goedkope leek op wat we nu frituurvet zouden noemen. Overigens is het niet typisch Nederlands. Toen prins William met Kate trouwde was zijn ‘groom’s cake’ een reusachtige arretjes cake. Ik heb er eens over geblogd, maar zou eens moeten nakijken hoe ze hen noemen.

 2. Ah, gewoon refrigerator cake. 🙂

 3. Hoi Simone,

  Ik wil dit graag binnenkort maken, maar hoe groot is het bakblik dat je gebruikt hebt?

  Groetjes Lydia

 4. Hoi!

  Een smakelijke aanvulling op de ´Arretjescake´ zoals wij hem hier in Limburg noemen: voeg een klein beetje oploskoffie toe (1 tl in klein beetje water opgelost) voor een heerlijke smaak..

 5. Ik heb deze cake bij mijn nagelstyliste ten eerste geproeft, dan zelf gemaakt. Heel erg lekker!

 6. Hi Simone,

  Vergeleken bij andere Arretje Nof recepten online doet u er erg veel boter in (bij de meeste andere recepten staat er 200-250 gr boter). Is die van u dan erg vet, of maakt dat niet zo uit?

 7. Dit recept is erg goed! Heerlijk! Zou het ook mogelijk zijn om de cacao vervangen met gesmolten witte chocolade?? 

  • Hoi Monique
   O dat denk ik eigenlijk niet. De cacao is een droge substantie, gesmolten witte choco is natuurlijk totaal anders dus het resultaat zal heel anders zijn. Daar zou je eerst uitvoerig op moeten testen om de verhouding boter en witte chocola aan te passen. Een op een veranderen zou ik niet doen!

 8. Hoi Simone, 
  Het frituurvet wat vroeger werd gebruikt in het oorspronkelijke recept was 100% kokosvet. Delfia heette het. Dus tegenwoordig weer helemaal zo gek nog niet! ?

 9. Hoi Simone, de eieren blijven rauw als ik het goed lees toch? Dan niet zo geschikt voor kleine kinderen en zwangeren? Of lees ik het gewoon verkeerd? 😉
  Ken de cake nog van vroeger, mijn moeder maakte het een of twee keer, vanuit jeugdsentiment van haar! Haar moeder maakte het met Mariabiscuitjes en goedkope margarine 🙂

  • He Nienke!
   De eieren blijven inderdaad rauw. Maar je kunt tegenwoordig ook gepasteuriseerde eieren kopen in een pak. Dan sluit je het risico van gebruik van rauwe eieren uit. Ik heb ze al eens gezien bij de Appie maar weet niet zeker of ze overal verkrijgbaar zijn. En ja zo lekker he.. 🙂

 10. Mag ik nog een tip geven voor het opstijven in de koelkast.
  Plaats op het gevulde cakeblik een vol pak melk om het hard worden te bevorderen.

 11. hoi simone, heerlijk, het recept weer eens tegen te komen, wij waren er als kind vroeger ook gek op! binnen een dag, vaak minder was ie op, mjammie!
  ik maak hem tegenwoordig nog wel eens en doe er ipv biscuit verkruimelde bastognekoeken door, mijn zus en broertje kwamen tot dezelfde innovatie :o)) 
  ook heb ik hem al eens gemaakt met gember / marmeladejam, ook erg lekker maar moet nog op zoek naar de juiste verhoudingen.

 12. De naam Arretjes Cake is gegeven door het marketing team Nof, die de boekjes uitgaf. Het jongetje uit het boekje heette Arretje. Bij de boekjes zaten recepten, zo dus ook Arretjes cake. De boekjes kwamen uit de studio van Toonder, prachtig geïllustreerd! 

  Het recept is origineel met veel minder suiker.
  Je kan prima de chocolade door witte chocolade vervangen, door de grote hoeveelheid boter, stijft de taart goed op.

 13. In Duitsland bestaat deze cake ook. Daar het hij Kalte Scnautze. Maar dit is een gelaagde cake.

 14. Dit is een echt Engelse cake, genaamd chocolate biscuit cake. Koningin Elizabeth schijnt er aan verslaafd te zijn.

 15. Hoi Simone, 

  Hoe bewaar je de cake: ik neem aan in de koelkast en hoe lang kun je het dan nog bewaren?

 16. Pingback: Arretje Nof met bastogne en hazelnoten | Simone's Kitchen

 17. Mijn moeder maakte dit al in de jaren 50,en mijn opa noemde het zoete bloedworst.Ik zelf maakte het in mijn trouwen ook maar de schoon familie vond het niet lekker dus werd het vergeten,nu krijg ik weer de beelden van toen.

 18. janneke petri,
  ik haalde vanmiddag mijn bio-groente en fruitpakket op bij de vrije school in haarlem. daar is tegenwoordig een gezellige en warme *kantine*met koffie, thee en zelfgebakken taart  tijdens de openingstijd van de winkel. tot mijn grote verrassing bleek dat vandaag chocoladetaart te zijn. toen ik die zag werd ik prompt bijna 70 jaar jonger en zat met broertjes en zusje aan tafel bij mijn grootmoeder in bergen(n-h) *arretje nof* cake te eten…ja uit een gewoon cakeblik dus, maar wel op een mooie schaal!
  ik miste wel de krokante stukjes biscuit, met de noten is het minder vind ik. bovendien griezel ik van rauwe eieren, maar weet niet of het zonder kan. ga ik wel proberen ook met minder suiker.
  het vet was wit in een pakje als boter, vast de eerder genoemde delfia. 

 19. Mmmh, lekker…Wij noemen het ook Arretjescake..
  in plaats van eieren kun je ook vanillevla gebruiken. Twee eetlepels per ei volstaat. Op deze manier kan iedereen ervan genieten, kinderen én zwangeren..
  Heb er ook wel eens een geboortetaartje van gemaakt. Gewoon dit recept volgen en dan op het laatst nog wat opgeklopte slagroom erdoor spatelen, dan krijg je een soort mousse-variant. Dan op laten stijven in een kleine springvorm van 20cm en voor het weggeven muisjes erover strooien. Dan natuurlijk leuk verpakken in doorzichtig pakpapier, met een mooi lint erom. Superleuk om te geven.

  Bedenk me net: Waarschijnlijk ook erg lekker met wat advocaat erover… Ik weet in ieder geval wat ik komend weekend ga maken!!

 20. Zou het ook zonder eieren kunnen? Kan me niet herinneren hoe mijn moeder het maakte.

 21. In plaats van eieren, vanillevla. Vervang 1 ei voor 2 eetlepels vanillevla. Werkt perfect en qua smaak verandert er weinig.

 22. Delfia moest er in. Was een soort vet.
  Heerlijk was het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.