Deze heerlijke citroen kwarktaart is heel eenvoudig om te maken en heerlijk als traktatie in de zomer. Ik deed er wat vlierbloesemsiroop in, maar dat is geen must.

Citroen kwarktaart

Citroen kwarktaart

Nu wil het toeval dat Simone’s Kitchen vandaag precies 10 jaar bestaat. Dus dat leek me dé gelegenheid om jullie te trakteren op een heerlijk frisse citroen kwarktaart. Als je me al een tijdje volgt dan weet je misschien dat ik dol ben op citroen. Ik vind dat echt een geweldig ingredient.

In de citroen kwarktaart verwerkte ik het in de vulling en aan de bovenkant. Voor de topping gebruikte ik vers fruit en legde dat in een halve maan op de bovenkant. Maar natuurlijk is dat geen must. Je kunt het uiteraard versieren zoals je zelf wilt.

Citroen kwarktaart

De perfecte kwarktaart

Een grappig weetje is dat ik vroeger bij mijn ouders thuis altijd degene was die de taarten ‘moest’ maken. Met elke verjaardag werd er verwacht dat ik een appeltaart maakte én een kwarktaart. Nu moet ik bekennen dat die kwarktaart in die tijd standaard zo eentje uit een pakje was. Volgens mij was dat poeder en daar moest je dan nog wel kwark doorheen doen. Even roeren en klaar.

Kind kon de was doen dus eigenlijk, maar goed, ik vond het wel altijd leuk om te doen. Dus toen ik erachter kwam dat ik hier op de site nog helemaal geen kwarktaart recept had staan, leek me dat het ultieme gebak voor mijn 10-jarig bestaan. Maar hoe maak je nu de perfecte kwarktaart?

Om te beginnen kies je voor volle kwark. Dat geeft het lekkerste en het romigste resultaat. Magere kwark kan natuurlijk wel maar is een stuk zuurder en persoonlijk vind ik dat minder lekker. Griekse yoghurt kan overigens wel. Neem ook dan de volle variant.

Citroen kwarktaart

Gelatine

Vervolgens heb je gelatine nodig (of een gelatine vervanger) om de citroen kwarktaart op te laten stijven. Dit is een vrij grote taart dus er gaan 12 blaadjes gelatine in. Je kunt tegenwoordig ook vegan ‘gelatine’ kopen zag ik van de week, maar die heb ik dus nog nooit gebruikt. Een andere gelatine vervanger is agar agar. De werking daarvan is wel heel anders, evenals de textuur. Maar het is een keuze mogelijkheid.

De bodem van de citroen kwarktaart

Voor de bodem gebruikte ik hier speculaasjes. Vind ik lekker, maar je kunt willekeurig welk ander koekje hiervoor gebruiken. Ik gebruikte 280 gram speculaas. Dat waren namelijk twee pakjes, vandaar dat gekke getal. Maar wil je andere koekjes gebruiken hou dan ongeveer 300 gram koekjes aan op 100 gr gesmolten boter. Dan zit je goed.

De koekjes verkruimel je in een keukenmachine (of met de hand. Lekker even uitleven op de koekjes) en je mengt dit met de gesmolten boter. Stort op de bodem en druk het stevig aan. Zet tot gebruik in de koeling.

Citroen kwarktaart

De vulling

Voor de vulling gebruikte ik een hele kilo volle kwark plus 250 ml slagroom. Daarnaast nog citroensap en de vlierbloesemsiroop. De laatste twee gebruikte ik om de suiker in op te lossen. Je kunt het ook door de kwark roeren, maar de kans is groot dat het dan niet mooi glad wordt. De suikerkorrels eerst oplossen zorgt voor een mooie gladde kwarktaart.

En dan kun je ook mooi de gelatine erin oplossen. Overigens ondervond ik recent wat er gebeurd als je te warme gelatine bij te koude vulling doet. De hele boel gaat dan in een keer stollen waardoor je klonten gelatine in je vulling hebt. Dat is zo onaangenaam als het klinkt!

Om dat te voorkomen zorg je dat je kwark op kamertemperatuur is en je laat je citroen/gelatine mengsel even afkoelen voor je het geleidelijk door de kwark mengt. Ik doe dat terwijl de machine draait. Op die manier wordt je citroen kwarktaart mooi glad. Je kunt her en der wel een stukje citroen zien zitten van de citroenrasp.

De slagroom klop je stevig op (ik gebruikte ook een zakje klopfix) en die meng je door de kwark. De vulling is vrij dun maar geen zorg; dat komt goed. Na twee uur moet het al een stuk steviger zijn, maar om het vervolgens aan te kunnen snijden is het handig om het minimaal vier uur en liefst de hele nacht te laten opstijven in de koeling.

Puntjes gesneden

De topping

En last but not least komt dan natuurlijk de topping erop. Ik koos hier voor fruit, aardbeien, bramen, frambozen en een paar blaadjes munt. Met her en der een klein toefje slagroom.

Citroen kwarktaart

Citroen kwarktaart

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Lekker fris en zomers is deze heerlijke citroen kwarktaart
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 4 uur
totaal 4 uur 30 minuten

12 personen

Materiaal

  • Springvorm 24 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten

Bodem

  • 280 gr speculaas
  • 100 gr boter

Vulling

  • 1000 gr volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • 12 blaadjes gelatine
  • 2 biologische citroenen je hebt 50 ml sap nodig plus rasp
  • 100 ml vlierbloessemsiroop
  • 250 gr suiker

Topping

  • aardbeien
  • frambozen
  • bramen
  • slagroom
  • verse munt

  • Zet eerst de springvorm klaar. Bedek de bodem met keukenpapier en bekleed ook de randen met keukenpapier. Dan komt de kwarktaart er straks mooi uit.

Bodem

  • Smelt de boter in een pannetje en doe de koekjes in een keukenmachine. Draai dit tot fijne kruimels. Meng met de boter tot een geheel. Bekleed een springvorm met bakpapier en stort hierop de bodem. Druk goed aan en zet in de koeling.

Vulling

  • Zet de blaadjes gelatine in de week voor een minuut of 10. Rasp de citroenen en knijp het sap eruit.
  • Doe de kwark in de kom van een mixer en roer even door. Voeg de citroenrasp toe aan de kwark en roer door. Klop de slagroom met de klopfix tot stijve pieken. Doe 50 ml citroensap met 100 ml vlierbloesemsiroop in een kleine steelpan en voeg hier de suiker aan toe. Verwarm op laag vuur en laat de suiker smelten.
  • Meng de slagroom door je kwarkmengsel heen tot een glad geheel. Zodra de suiker is gesmolten knijp je de gelatine blaadjes uit en je laat dit – van het vuur af – smelten in de citroenmix. Laat een beetje afkoelen.
  • Terwijl de machine draait voeg je nu de gelatinemix in een dun straaltje toe tot het goed is opgenomen.
  • Stort je vulling nu op de bodem van speculaas en zet in de koeling.
  • Als je klaar bent om te serveren versier je de kwarktaart met fruit naar keuze

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 392kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 13g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 42mg | Natrium: 283mg | Kalium: 136mg | Vezels: 1g | Suiker: 34g | Vitamine A: 521IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 40mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.