Elk jaar weer neem ik me voor om nu eens zelf vlierbloesemsiroop te maken. Want behalve dat het echt heel eenvoudig is, is het natuurlijk ook super lekker. En het goede nieuws is dat je vlierbloesem overal kunt vinden. Op dit moment zijn de struiken in volle bloei. Je kunt ze bijna niet missen.

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop maken

Om de vlierbloesemsiroop te maken heb je ongeveer een scherm of 25 nodig of iets van een gram of 50/60. Het komt niet heel nauw. Uiteindelijk kun je ook meer of minder nemen. Het enige wat belangrijk is, is dat je na het weken meet hoeveel vocht je over hebt. Aan de hand daarvan bepaal je hoeveel suiker er bij moet.

Vlierbloesem bloeit meestal van mei tot juni. Dit jaar waren de struiken laat door het aanhoudende koude weer, dus ik kon pas eind mei de vlierbloesemsiroop maken.

Als je de schermen hebt geplukt schud je ze even een beetje uit om eventuele beestjes te verwijderen. Er zullen wat losse bloemetjes meekomen en wat stuifmeel maar dat is prima. Eenmaal thuis knip je de stelen van de schermen eraf zodat je plattere schermen overhoudt. Deze doe je in een pan of in een kom en je zet het net onder water.

Vlierbloesemsiroop maken

Weken

Nu laat je het geheel voor een dag weken. Dus 24 uur in totaal. Na het weken neem je een zeef en een andere schone bak. Je plaats de zeef op de kom en giet je bloesemmengsel erdoor. De bloemen blijven nu achter maar er zal nog wel wat door de zeef komen.

Je herhaalt dit proces nu door een stuk kaasdoek of een schone theedoek in de zeef te leggen en hier de vloeistof nog een keer doorheen te doen. Check nu hoeveel vloeistof je over hebt.

Voor elke liter vlierbloesem gebruik je 750 tot 1000 gram suiker. Ik heb 750 gr gebruikt. De siroop is zoet natuurlijk maar onthoud dat je het niet puur gebruikt maar mengt. Je kunt de siroop mixen met plat water, bruisend water of je kunt er allerlei andere dingen mee doen.

Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in muffins of taartjes. Je kunt er wat van over ijs schenken of gebruiken om ijs mee te maken. Ik zal binnenkort nog wat recepten maken met de vlierbloesemsiroop.

Vlierbloesemsiroop maken

Hou rekening met..

Als je zelf vlierbloesemsiroop wilt gaan maken dan is de vlierbloesem makkelijk te vinden. Veel struiken groeien echter langs de kant van de weg en vangen dus flink wat uitlaatgassen. Die wil je liever niet gebruiken! Kies dus vlierbloesem die bijvoorbeeld in je eigen tuin groeit of wellicht heb je een bosrand waar de struiken staan.

Of misschien ken je iemand met een struik waar je wat schermen mag plukken. Of als je geen vlierbloesem in de buurt hebt wil je misschien deze frisse citroen-basilicum siroop eens maken.

Vlierbloesemsiroop maken

Zelf vlierbloesemsiroop maken

5 van 1 stem
GangDrank
KeukenHollandse keuken

Deze heerlijke vlierbloesemsiroop is makkelijk, lekker en met een liter kun je lang doen!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 1 dag
totaal 1 dag 10 minuten

1 liter

Ingrediënten

  • 25 stuks Vlierbloesem schermen
  • 1 liter water
  • 750 gr suiker of een kilo voor iets zoetere siroop
  • 1 citroen in stukken gesneden

  • Voor het maken van de vlierbloesemsiroop pluk je ongeveer 20-25 bloesemschermen. Zorg dat de bloemetjes uitgekomen zijn.
  • Schud de schermen even voorzichtig heen en weer om beestjes te verwijderen. Je zult ook wat stuifmeel zien verdwijnen als je dat doet.
  • Vervolgens knip je de schermen van de steeltjes af. Hierdoor heb je minder water nodig en is de siroop uiteindelijk geconcentreerder.
    Snij de citroen in stukken.
  • Doe de bloemetjes nu in een pan en zet net onder water. Voeg de stukken citroen toe. Je kunt een schoteltje gebruiken om het iets te verzwaren. Laat dit 24 uur weken.
  • De volgende dag giet je eerst de bloesem met water door een zeef. Het vocht vang je natuurlijk op. Gooi de bloemen en de stukken citroen weg.
  • Dit herhaal je nog een keer maar nu door een kaasdoek zodat alle restjes van de plant achterblijven. De siroop zal troebel zijn. Dat is prima en komt door het stuifmeel.
  • Nu doe je het vocht weer in de pan en je voegt ongeveer 750 gr suiker toe aan 1 liter water. Dat is enorm veel, maar onthoud dat het een siroop is dus dat je het aangelengd met water drinkt.
  • Verwarm de siroop nu rustig en laat de suiker oplossen. Het hoeft verder niet te koken. Dus als de suiker is opgelost is je siroop klaar. Bewaar in schone flessen in de koeling.

Notities

De voedingswaarde is voor de volledige hoeveelheid

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 2893kcal | Koolhydraten: 749g | Eiwit: 0.1g | Vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.01g | Natrium: 58mg | Kalium: 33mg | Vezels: 1g | Suiker: 749g | Vitamine A: 9IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 43mg | Ijzer: 0.5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.