Simone's Kitchen

Heerlijke appelcompote met specerijen

Appelcompote zelf maken

Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote

Zelf appelcompote of appelmoes maken is een heerlijk werkje. Sterker nog; het zorgt er meteen voor dat je hele huis die geweldige geur van kaneel, steranijs en appel heeft. Als je het mij vraagt een van de lekkerste geuren die er zijn.

Appelcompote maken is vervolgens eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt zijn appels (…), suiker en kaneel. Zoals gezegd vind ik het lekker om hier ook soms wat steranijs aan toe te voegen maar ook gember is heerlijk als extra smaakmaker.

Pittiger

Gember zorgt er wel voor dat de appelcompote wat pittiger wordt van smaak. Maar in de herfst en in de winter is het verwarmende karakter van gember niet verkeerd, dus voeg het toe als je het lekker vindt. Gebruik dan wel een klein beetje en gebruik verse gember. Je kunt het mee laten koken met de appel, dan is de smaak het meest subtiel.

Rasp je de gember dan wil het nog wel eens vrij heftig overkomen en dat is zonde van je appelcompote!

Appelmoes vs appelcompote

Het verschil tussen appelmoes of appelcompote is dat je in de laatste stukjes appel hebt zitten en dat de eerste glad is. Het verschil is niet zo groot qua smaak maar wel qua structuur. In weze is het een kwestie van je pannetje langer op het vuur laten staan. Net zolang tot de appels helemaal uit elkaar zijn gevallen en in appelmoes zijn veranderd.

Wil je het gebruiken om mee te bakken dan kan het handig zijn om appelmoes te maken zoals hier in deze heerlijke glutenvrije appelcake of gebruik de compote bijvoorbeeld bij deze pompoenwafels die je serveert met compote. Warm of koud is even lekker.

Appelcompote zelf maken |
Appelmoes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Appel compote

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 40 min

Ingrediënten

  • 500-1000 g appels ik heb hier een combinatie van verschillende appels gebruikt
  • 4 stuks ster anijs
  • 3-4 eetlepels kaneel suiker dat is dus gewoon suiker en een theelepeltje of wat kaneel
  • 250 ml verse sinaasappelsap

Instructies

  • Schil alle appels, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken. Maak de stukken ook niet te groot want dan duurt het alleen maar langer voor het gaar gekookt is. Doe alle appelstukken in een grote pan, voeg een klein beetje water toe en de sinaasappelsap, voeg de kaneelsuiker toe en ster anijs en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat het zo voor 20-30 minuten prutelen. Check het regelmatig om te kijken of de appels al goed zijn. Als je van een gladde appelmoes houdt kook je het lang. Ben je meer van de stukjes in de appel compote dan kook je het niet te lang.
  •  

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Zó lekker! Ik maak het regelmatig, als ik tijdgebrek heb maar toch zin erin heb, in mijn Soup Maker. Brandt niet aan, je kan weglopen en na 20 minuten heb je een heerlijke moes of compote 🙂 Met goudreinetten, appelsap/sinaasappelsap maar zonder anijs. NomNom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!