We kunnen er niet langer omheen; de herfst heeft officieel zijn intrede gedaan. De blaadjes kleuren alweer rood of vallen naar beneden. De temperaturen kelderen en de regen is weer terug. Tijd dus om de keuken in te duiken en zelf appelmoes te maken

zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken

Nu is appelmoes maken eigenlijk heel erg eenvoudig. Het is alleen maar net wat je erin stopt. Je kunt een versie maken met zonder of je kunt het zonder suiker maken. Ik geef je van beiden de optie hieronder. Ik gebruik een mix van appels in dit geval. Dat hoeft niet, je kunt het goed maken met elke appel of je kunt voor een mix van appels kiezen zoals ik deed.

Welke appels gebruik je voor appelmoes?

Het goede nieuws is dat je zo ongeveer alle appels kunt gebruiken om appelmoes te maken. Natuurlijk is het wel zo dat de smaak veranderd als de smaak van de appels veranderd. Ga je voor een versie met suiker dan is een wat zuurdere appel lekkerder zoals bijvoorbeeld een goudreinet, maar om eerlijk te zijn gebruik ik alle appels.

Zelf appelmoes maken

Hoe lang moet appelmoes koken?

Ook dit is weer een beetje afhankelijk van het soort appel. Sommige appels vallen sneller uit elkaar dan andere appels. Een andere beslissing is; wil je een appelcompote maken of ga je voor een gladde appelmoes? Ik liet mijn appelmoes relatief lang koken. In totaal stond het bijna een uur op. Ik wilde het iets laten karameliseren en daarvoor heb je een langere kooktijd nodig. Maar al na een half uur is de appel zacht genoeg.

Wil je een hele gladde appelmoes dan is het handig om dit even te pureren met een staafmixer. Op die manier weet je zeker dat het lekker glad is.

Hoe maak je appelmoes zonder suiker?

Voor het maken van appelmoes zonder suiker gebruik je wat zoetere appels. Dat is geen must maar dat maakt het wel lekkerder. Ik gebruikte hier pink lady appels en Elstar. Goede combinatie en zoet genoeg. Voor beide recepten gebruikte ik 500 gram appels (schoongemaakt gewicht, ongeveer 5 appels) Ik voegde een klein beetje water toe (ongeveer 150 ml), 1 kaneelstokje en drie steranijs. Dit laat je pruttelen tot de appels uit elkaar vallen. Help ze een handje door een staafmixer te gebruiken indien nodig.

Zelf appelmoes maken

Hoe lang kun je appelmoes bewaren?

Als je de appelmoes verwerkt in gesteriliseerde potten zoals je ook jam maakt dan kun je het lang bewaren. Zet je het in de koelkast eet het dan binnen een paar dagen op.

zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken

5 van 1 stem
GangBasisrecept
KeukenHollandse keuken

Het ultieme herfstrecept is natuurlijk appelmoes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

1 portie

Ingrediënten

Appelmoes met suiker

  • 500 gr appels schoongemaakt gewicht en in stukjes
  • 150 ml water
  • 100 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 3 steranijs

Appelmoes zonder suiker

  • 500 gr appels schoongemaakt gewicht en in stukjes
  • 150 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 3 steranijs

  • Maak de appels schoon en snij in blokjes.
  • Doe de appels met het water in een pannetje en voeg de suiker toe als je die gebruikt. Voeg kaneel en steranijs toe. Roer het goed door en breng aan de kook.
  • Laat je appelmoes op laag vuur rustig pruttelen voor ongeveer 15 minuten en maak glad met een staafmixer als je geen klontjes wilt.
  • De appelmoes met suiker liet ik bewust langer pruttelen zodat de appelmoes wat donkerder wordt en een beetje gaat karameliseren. Dit is natuurlijk optioneel.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.