Deze heerlijke chocolade appeltaart is eigenlijk een soort brownie maar dan met appel erin. Lekker makkelijk en door de appel blijft de cake ook extra lang smeuïg.

Chocolade appel cake | simoneskitchen.nl

Chocolade appeltaart

Dit recept voor een chocolade appeltaart of chocolade appelcake kwam eigenlijk min of meer toevallig tot stand. Ik zag het recept hiervoor bij Donna Hay en omdat ik nog appel had liggen leek me dat een goede toevoeging aan de cake. Bovendien had ik een hartjesvorm die ik al een tijdje uit wilde proberen. Het is tenslotte bijna Valentijn dus dat betekent hartjestijd.

Chocolade appel cake | simoneskitchen.nl

Hartjesvorm of gewone vorm

Natuurlijk kun je de chocolade appeltaart ook bakken in elke willekeurige andere vorm. Onthoud alleen wel dat mijn baktijd van 35 minuten gebaseerd is op de – minder grote – hartjesvorm. Doe je al het beslag in een ronde bakvorm of in een cakevorm dan moet je er rekening mee houden dat je wellicht een langere baktijd nodig hebt. De beste manier om dit te checken is door een houten prikker in de cake te steken op een paar punten.

Komt de prikker er uit met nog veel beslag eraan dan is de cake nog niet gaar. Komt het er droog uit dan moet het goed zijn. Ik prik wel altijd op een paar plekken. Voor de zekerheid.

Ook goed om te weten is dat de binnenkant van de chocolade appeltaart nog een beetje vochtig moet zijn. Dus droge prikker maar niet een gortdroge prikker. Als er wat korreltjes aan blijven kleven is het nog helemaal prima.

Chocolade appel cake | simoneskitchen.nl

Decoratie aan de bovenkant

De decoratie aan de bovenkant is gemaakt met een sjabloon wat ik ergens bij kreeg. Volgens mij bij een tijdschrift maar zeker weten doe ik het niet. Leuk om de cake net wat extra te geven maar gewoon poedersuiker erover strooien kan natuurlijk ook!

Chocolade appel cake | simoneskitchen.nl

Probeer ook eens de torta caprese!

chocolade appeltaart

Chocolade appel taart

2.56 van 9 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Heerlijke combinatie van chocola en appeltaart
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 35 minuten
totaal 50 minuten

10 personen

Materiaal

  • Hartvormige bakvorm

Ingrediënten

  • 185 gr boter
  • 185 gr pure chocola in stukken gebroken
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 300 gram suiker 1,5 cup suiker
  • 120 gram bloem
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 cup amandelmeel
  • 2 appels in stukjes gesneden

  • Smelt de chocola au bain marie samen met de boter op laag vuur. laat ze langzaam samen smelten. Zodra gesmolten haal van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Roer eieren, vanillezaad en suiker in een grote kom tot een lichte, romige massa. Voeg bloem, amandelbloem, zelfrijzend bakmeel, chocolade-boter mix en de appel erdoor en meng goed samen. Als je wilt kun je appelstukjes nog door de kaneel rollen voor je ze aan het deeg toevoegt.
  • Beetje afhankelijk van welke vorm je gebruikt om te bakken kun je hem met bakpapier bekleden en het beslag erin doen. Ik heb een groot hart, een kleiner hart en nog een klein cakeblikje gebruikt met deze hoeveelheid beslag. Ik heb ze allemaal met bakpapier bekleed wat het heel makkelijk maakte om ze eruit te halen, maar ik kreeg er wel een beetje funky shapes van. Vul ze ongeveer voor 3/4 hoogte. Het rijst een beetje maar omdat het zwaar deeg is niet heel veel.
  • Bak in een voorverwarmde oven op ongeveer 180˚ C voor 35 minuten of tot de bovenkant van de cake stevig aanvoelt. Je kunt checken met een houten sateprikker maar onthou dat je wilt dat de binnenkant wat vochtig blijft.
  • Laat de cake afkoelen voor je hem snijd en serveer met slagroom of extra appel

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 485kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwit: 6g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 1g | Cholesterol: 89mg | Natrium: 142mg | Kalium: 137mg | Vezels: 3g | Suiker: 44g | Vitamine A: 553IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 34mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.