De allerlekkerste glutenvrije vegan appeltaart
Glutenvrije appeltaart
Glutenvrij bakken; het is soms best een uitdaging (trouwens als je fan bent van glutenvrije baksels check dan ook eens de website van Oh my pie! Ze geeft tegenwoordig ook masterclasses glutenvrij bakken. Aanrader!) En een echt goede glutenvrije appeltaart had ik nog niet gemaakt. Tijd dus om eens aan de bak te gaan.
Vegan appeltaart
Het leuke aan deze appeltaart is dat het ook nog eens een vegan appeltaart is dus dat maakt het recept echt voor iedereen geschikt.
Het recept voor deze glutenvrije vegan appeltaart staat in het laatste paleo magazine (nr. 5 van 2019) en het was een instant succes. Een hoop lezers hebben dit recept als eerste gemaakt dus ik kan je nu meteen vertellen dat het een hitnummer is. Makkelijk om te maken en zoals een lezer het omschreef “De lekkerste appeltaart die ze ooit proefde” Nou dat vind ik wel een goede aanbeveling!
Kruimelig
Zoals met alle glutenvrije baksels, is ook deze paleo appeltaart net even wat kruimeliger. Dat maakt doorsnijden en serveren altijd een tikkie lastiger, maar hou er een bordje onder en er is niks aan de hand. Zoals mijn moeder vroeger al zei ‘het kan toch ook niet in een keer je mond in..’ 🙂
Voor mij hoort appeltaart ook helemaal bij de herfst. Sowieso het appelseizoen bij uitstek. Koop je appels en je wilt ze met de schil gebruiken? Kies dan voor biologische appels want de niet bio appels worden nogal flink bespoten. Ok als je ze schilt maar niet zo geschikt als je ze met schil en al wilt gebruiken. Ik koos er hier voor om de appels wel te schillen. Je kunt in plaats van de appels natuurlijk ook lekkere peren gebruiken.
Of een combinatie van appel en peer. Oók super lekker!
Nog zo’n enorm lekkere appeltaart is mijn versie van oma’s appeltaart. Niet paleo en ook niet glutenvrij overigens maar zeker ook heel lekker!
Wil je deze glutenvrije vegan appeltaart nu maken? Dan vind je hieronder het recept!
Glutenvrije vegan appeltaart
Benodigdheden
- Oven
- Vlaaivorm van 20 cm
Ingrediënten
Voor de bodem
- 240 gr amandelmeel
- 3 el arrowroot
- 1/2 tl vanillepoeder
- 1 tl kaneel
- 4 el ahornsiroop
- 4 el kokosolie gesmolten en extra om in te vetten
Voor de vulling
- 3 appels
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 2 el rozijnen
- 1 tl kaneel
- 2 el arrowroot
Voor de topping
- 30 gr amandelmeel
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 el kokosbloem
- 1/2 el kaneel
- snufje zout
- 3 el kokosolie
- 15 gr ahornsiroop
- 25 gr pecannoten grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C en vet een ronde vlaaivorm van 20 cm doorsnede in. Meng intussen alle droge ingredienten voor de bodem met een snufje zout goed. Meng de overige ingredienten erdoor zodat je een dik plakkerig deeg krijgt
- Verdeel het deeg over de vorm en druk goed aan zodat je een egale bodem krijgt. Bak de bodem zonder vulling voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Schil intussen voor de vulling de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng alle ingredienten voor de vulling. Meng ook alvast alle ingredienten voor de topping.
- Haal de bodem uit de oven en verdeel de vulling erover. Verdeel hier de topping over. Het zal niet helemaal egaal verspreidt zijn maar dat maakt niet uit. Bak de taart in 18-20 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin is.
- Haal de appeltaart uit de oven en laat minimaal een half uur afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Vandaag deze taart gebakken. Helaas waren de stukjes appel na 20 minuten in de oven nog heel hard en lang niet gaar. Bij het aansnijden viel de vulling uit de taart. De smaken zijn wel erg lekker trouwens.
He Marjon, O dat is jammer natuurlijk. Gelukkig was de taart wel lekker. Wat betreft het niet gaar worden van de appel; het zal denk ik ook schelen welk type appel je gebruikt. En het formaat waarmee de blokjes zijn gesneden. Het kan een optie zijn om de volgende keer de appel even voor te bakken in een koekenpannetje voor het de taart in gaat.
Pingback: Appel-wortelcake and it's my party! | Simone's Kitchen