Pompoentaart; ik kan er geen genoeg van krijgen en deze gezonde glutenvrije pompoentaart is zo lekker dat je die gluten geen moment mist. Voor de bodem gebruik ik amandelmeel en de vulling is voornamelijk pompoen aangevuld met ei en kokosroom. En natuurlijk de nodige specerijen!

Pompoentaart, glutenvrij en paleo

Glutenvrije pompoentaart

Dit is natuurlijk niet de eerste pompoentaart die hier op de site verschijnt. Het lijkt erop dat ik zo ongeveer elk jaar wel een nieuwe variant bedenk op de oude klassieker, maar dit keer ging ik voor een glutenvrije pompoentaart variant. Want die had ik nog niet eerder op de site staan.

0% gluten, 100% smaak

Ik ben natuurlijk per definitie een enorme liefhebber van pompoen dus ondanks dat ik het hele jaar pompoen kan vinden, ga ik elk jaar rond deze tijd weer los met de pompoenrecepten. Ik gebruik overigens voor het maken van deze taart pompoenpuree uit een blikje. Ik koop deze bij Amazing Oriental van het merk Libby. Daar zit niks geks in behalve pompoen. Let wel op want er is ook een gezoete variant. Bij gebrek aan de blikjes kun je het natuurlijk ook makkelijk zelf pompoenpuree maken.

Glutenvrije pompoentaart, paleo

Blind bakken

Het is geen verplichting maar ik vind het altijd een aanrader om de bodem van een taart (of het nu glutenvrij is of niet) blind te bakken voor de vulling erin gaat. Op die manier zorg je ervoor dat de bodem in ieder geval goed gaar is. Niets zo onaangenaam als een half-gare bodem. Vind ik tenminste. Je kunt het overslaan als je wilt maar ik zou het zeker even bakken.

Voordeel van dit soort taartbodems is dat je er geen bakbonen voor nodig hebt. Je kunt de bodem gewoon zo in de oven zetten en licht bruin laten kleuren. De glutenvrije pompoentaart kun je goed van tevoren bakken en 2-3 dagen bewaren in de koeling tot gebruik.

Zonder suiker

Omdat pompoen van zichzelf al vrij zoet is heb ik deze gezonde pompoentaart gebakken zonder toegevoegde suiker. De enige suiker zit in de korst waar een eetlepel kokosbloesemsuiker aan is toegevoegd maar laat je die weg dan zal de taart er zeker niet minder om smaken.

De combinatie van de pompoen met de specerijen en de kokosroom zorgt voor een absoluut heerlijke smaak. Die suiker is niet nodig en mis je absoluut niet.

De bodem is wat kruimeliger dan een variant met gluten maar doordat de pompoen zelf vrij stevig wordt na het bakken heb je daar minder last van dan wanneer je een losse taart hebt zoals bijvoorbeeld de glutenvrije appeltaart. (maar die is bovendien vegan dus dat is dan ook nog weer een ander verhaal)

Kun je het amandelmeel in de pompoentaart vervangen?

Ja dat kan. Je kunt het amandelmeel bijvoorbeeld vervangen voor chufa. Of gebruik eens bakbananenmeel. Ik heb dat nog niet uitgeprobeerd. Ik denk dat de verhouding daarvan iets anders is. Ik zal eens kijken of ik dat dit seizoen kan uitvogelen. Chufa kun je 1 op 1 vervangen en ook cassave moet goed gaan.

Wil je de gezonde pompoentaart toch iets zoeter dan kun je er natuurlijk optioneel een eetlepel of wat van ahornsiroop of honing aan toevoegen. Ik zal het niet verder vertellen 🙂

Glutenvrije pompoentaart

Glutenvrije pompoentaart

4 van 5 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenAmerikaans

Deze heerlijke glutenvrije pompoentaart is makkelijk om te maken en bevat bijna geen suiker
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur 30 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

12 personen

Materiaal

  • Bakvorm 22 cm met losse bodem

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de vulling

  • 435 gr pompoenpuree
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 3 eieren
  • 3 el ahornsiroop
  • 200 ml kokosroom
  • snufje zout

Voor de topping

  • 90 gr walnoten grofgehakt
  • 20 gr kokosvlokken

  • Maak eerst het deeg. Doe hiervoor alle ingredienten voor het deeg, behalve het ei, in de keukenmachine en draai tot grove kruimels. Voeg nu het ei toe en draai het geheel tot een deeg. Stort uit op een stuk plastic folie, druk bij elkaar en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180˚C. Vet een taartvorm (doorsnede 22 cm) met losse bodem in met kokosolie. Druk het deeg in een gelijkmatige laag in de vorm uit, druk ook goed aan bij de randen. Prik gaatjes in de bodem en bak de deegbodem ongeveer 10 minuten in de oven.
  • Haal de vorm uit de oven en laat de deegbodem even afkoelen terwijl je de vulling maakt. Klop hiervoor alle ingredienten voor de vulling met een garde of mixer goed door elkaar.
  • Giet de vulling in een gelijkmatige laag op de deegbodem en zet de vorm terug in de oven. Bak de taart ongeveer 45 minuten tot de vulling redelijk stevig aanvoelt.
  • Haal de pompoentaart uit de oven en laat volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestrooi voor serveren met de grofgehakte walnoten en de kokosvlokken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 326kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 6g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 16g | Cholesterol: 55mg | Natrium: 127mg | Kalium: 202mg | Vezels: 4g | Suiker: 6g | Vitamine A: 5721IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 52mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.