Simone's Kitchen

Heerlijke pompoentaart – glutenvrij en paleo

Pompoentaart, glutenvrij en paleo

Glutenvrije pompoentaart

Dit is natuurlijk niet de eerste pompoentaart die hier op de site verschijnt. Het lijkt erop dat ik zo ongeveer elk jaar wel een nieuwe variant bedenk op de oude klassieker, maar dit keer ging ik voor een glutenvrije pompoentaart variant. Want die had ik nog niet eerder op de site staan.

0% gluten, 100% smaak

Ik ben natuurlijk per definitie een enorme liefhebber van pompoen dus ondanks dat ik het hele jaar pompoen kan vinden, ga ik elk jaar rond deze tijd weer los met de pompoenrecepten. Ik gebruik overigens voor het maken van deze taart pompoenpuree uit een blikje. Ik koop deze bij Amazing Oriental van het merk Libby. Daar zit niks geks in behalve pompoen. Let wel op want er is ook een gezoete variant. Bij gebrek aan de blikjes kun je het natuurlijk ook makkelijk zelf maken zoals met dit recept.

Glutenvrije pompoentaart, paleo

Blind bakken

Het is geen verplichting maar ik vind het altijd een aanrader om de bodem van een taart (of het nu glutenvrij is of niet) blind te bakken voor de vulling erin gaat. Op die manier zorg je ervoor dat de bodem in ieder geval goed gaar is. Niets zo onaangenaam als een half-gare bodem. Vind ik tenminste. Je kunt het overslaan als je wilt maar ik zou het zeker even bakken. De glutenvrije pompoentaart kun je goed van tevoren bakken en 2-3 bewaren in de koeling tot gebruik.

Glutenvrije pompoentaart

Bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 12 personen

Benodigdheden

  • Oven

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 100 gr amandelmeel
  • 20 gr kokosmeel
  • 70 gr tapiocameel
  • 120 ml kokosolie plus extra om in te vetten
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 435 gr pompoenpuree
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 3 eieren
  • 3 el ahornsiroop
  • 200 ml kokosroom
  • snufje zout

Voor de topping

  • 90 gr walnoten grofgehakt
  • 20 gr kokosvlokken

Instructies

  • Maak eerst het deeg. Doe hiervoor alle ingredienten voor het deeg, behalve het ei, in de keukenmachine en draai tot grove kruimels. Voeg nu het ei toe en draai het geheel tot een deeg. Stort uit op een stuk plastic folie, druk bij elkaar en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180˚C. Vet een taartvorm (doorsnede 22 cm) met losse bodem in met kokosolie. Druk het deeg in een gelijkmatige laag in de vorm uit, druk ook goed aan bij de randen. Prik gaatjes in de bodem en bak de deegbodem ongeveer 10 minuten in de oven.
  • Haal de vorm uit de oven en laat de deegbodem even afkoelen terwijl je de vulling maakt. Klop hiervoor alle ingredienten voor de vulling met een garde of mixer goed door elkaar.
  • Giet de vulling in een gelijkmatige laag op de deegbodem en zet de vorm terug in de oven. Bak de taart ongeveer 45 minuten tot de vulling redelijk stevig aanvoelt.
  • Haal de pompoentaart uit de oven en laat volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestrooi voor serveren met de grofgehakte walnoten en de kokosvlokken.
Trefwoord: pompoen

Voedingswaarde

Calorieën: 326kcal, Koolhydraten: 18g, Eiwit: 6g, Vet: 28g, Verzadigd vet: 16g, Cholesterol: 55mg, Natrium: 127mg, Kalium: 202mg, Vezels: 4g, Suiker: 6g, Vitamine A: 5721IU, Vitamine C: 2mg, Calcium: 52mg, Ijzer: 2mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Dag Simone. Super om te zien dat je bij Amazing Oriental bent geweest voor de pompoenpuree. En? Ook gezwicht voor de talloze andere spullen die ze hebben. Net een snoepwinkel, toch?
    En wat een fijn recept voor een glutenvrije taart. Ik geef binnenkort een workshop voor het maken van zoutloze kruidenmixen en wil daar ook een pumpkinspicemix laten maken. Ik gebruik die zelf al jaren voor in mijn latte.
    Ik ga deze taart maken met de mix omdat ik een deelnemer heb die zonder gluten eet. Dus komt extra goed van pas.
    Ik zal je site vernoemen
    Thnx en lieve groet, Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!