Op zoek naar een gezonde pompoentaart? Dit is je nieuwe favoriet!
Pompoentaart; ik kan er geen genoeg van krijgen en deze gezonde glutenvrije pompoentaart is zo lekker dat je die gluten geen moment mist. Voor de bodem gebruik ik amandelmeel en de vulling is voornamelijk pompoen aangevuld met ei en kokosroom. En natuurlijk de nodige specerijen!
Glutenvrije pompoentaart
Dit is natuurlijk niet de eerste pompoentaart die hier op de site verschijnt. Het lijkt erop dat ik zo ongeveer elk jaar wel een nieuwe variant bedenk op de oude klassieker, maar dit keer ging ik voor een glutenvrije pompoentaart variant. Want die had ik nog niet eerder op de site staan.
0% gluten, 100% smaak
Ik ben natuurlijk per definitie een enorme liefhebber van pompoen dus ondanks dat ik het hele jaar pompoen kan vinden, ga ik elk jaar rond deze tijd weer los met de pompoenrecepten. Ik gebruik overigens voor het maken van deze taart pompoenpuree uit een blikje. Ik koop deze bij Amazing Oriental van het merk Libby. Daar zit niks geks in behalve pompoen. Let wel op want er is ook een gezoete variant. Bij gebrek aan de blikjes kun je het natuurlijk ook makkelijk zelf pompoenpuree maken.
Blind bakken
Het is geen verplichting maar ik vind het altijd een aanrader om de bodem van een taart (of het nu glutenvrij is of niet) blind te bakken voor de vulling erin gaat. Op die manier zorg je ervoor dat de bodem in ieder geval goed gaar is. Niets zo onaangenaam als een half-gare bodem. Vind ik tenminste. Je kunt het overslaan als je wilt maar ik zou het zeker even bakken.
Voordeel van dit soort taartbodems is dat je er geen bakbonen voor nodig hebt. Je kunt de bodem gewoon zo in de oven zetten en licht bruin laten kleuren. De glutenvrije pompoentaart kun je goed van tevoren bakken en 2-3 dagen bewaren in de koeling tot gebruik.
Zonder suiker
Omdat pompoen van zichzelf al vrij zoet is heb ik deze gezonde pompoentaart gebakken zonder toegevoegde suiker. De enige suiker zit in de korst waar een eetlepel kokosbloesemsuiker aan is toegevoegd maar laat je die weg dan zal de taart er zeker niet minder om smaken.
De combinatie van de pompoen met de specerijen en de kokosroom zorgt voor een absoluut heerlijke smaak. Die suiker is niet nodig en mis je absoluut niet.
De bodem is wat kruimeliger dan een variant met gluten maar doordat de pompoen zelf vrij stevig wordt na het bakken heb je daar minder last van dan wanneer je een losse taart hebt zoals bijvoorbeeld de glutenvrije appeltaart. (maar die is bovendien vegan dus dat is dan ook nog weer een ander verhaal)
Kun je het amandelmeel in de pompoentaart vervangen?
Ja dat kan. Je kunt het amandelmeel bijvoorbeeld vervangen voor chufa. Of gebruik eens bakbananenmeel. Ik heb dat nog niet uitgeprobeerd. Ik denk dat de verhouding daarvan iets anders is. Ik zal eens kijken of ik dat dit seizoen kan uitvogelen. Chufa kun je 1 op 1 vervangen en ook cassave moet goed gaan.
Wil je de gezonde pompoentaart toch iets zoeter dan kun je er natuurlijk optioneel een eetlepel of wat van ahornsiroop of honing aan toevoegen. Ik zal het niet verder vertellen 🙂
Glutenvrije pompoentaart
Benodigdheden
- Bakvorm 22 cm met losse bodem
Ingrediënten
Voor het deeg
- 100 gr amandelmeel
- 20 gr kokosmeel
- 70 gr tapiocameel
- 120 ml kokosolie plus extra om in te vetten
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl kaneel
- 1 ei
Voor de vulling
- 435 gr pompoenpuree
- 1/2 tl gemalen kaneel
- 1/4 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl gemalen gember
- 1/2 tl nootmuskaat
- 3 eieren
- 3 el ahornsiroop
- 200 ml kokosroom
- snufje zout
Voor de topping
- 90 gr walnoten grofgehakt
- 20 gr kokosvlokken
Instructies
- Maak eerst het deeg. Doe hiervoor alle ingredienten voor het deeg, behalve het ei, in de keukenmachine en draai tot grove kruimels. Voeg nu het ei toe en draai het geheel tot een deeg. Stort uit op een stuk plastic folie, druk bij elkaar en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 180˚C. Vet een taartvorm (doorsnede 22 cm) met losse bodem in met kokosolie. Druk het deeg in een gelijkmatige laag in de vorm uit, druk ook goed aan bij de randen. Prik gaatjes in de bodem en bak de deegbodem ongeveer 10 minuten in de oven.
- Haal de vorm uit de oven en laat de deegbodem even afkoelen terwijl je de vulling maakt. Klop hiervoor alle ingredienten voor de vulling met een garde of mixer goed door elkaar.
- Giet de vulling in een gelijkmatige laag op de deegbodem en zet de vorm terug in de oven. Bak de taart ongeveer 45 minuten tot de vulling redelijk stevig aanvoelt.
- Haal de pompoentaart uit de oven en laat volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestrooi voor serveren met de grofgehakte walnoten en de kokosvlokken.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hai wat een mooi recept! Ga hem zeker maken. Maar is het tapiocameel voor in de bodem echt nodig, en wat is de functie ervan? Zou het extra zetmeel niet onnodig zijn?
Als het wel nodig is, kan het ook vervangen worden door maïzena? Heb alles in huis, behalve het tapiocameel.
Hoi Roos. Het tapioca fungeert als een bindmiddel. Het kan vervangen worden door arrowroot. Maizena zou ook moeten lukken denk ik. 😉
Hoi!
Ik zie een foutje in je tekst en ben vooral benieuwd wat het zou moeten zijn, maar ik denk “dagen”
Er staat namelijk “goed van tevoren bakken en >>2-3 bewaren<< in de koeling tot gebruik."
2-3 uur? 2-3 dagen?
Maar, dit gezegd te hebben. Ik ben heel erg benieuwd, komend weekend een halloween feestje met een vriendinnetje die geen gluten, geen tarwe en geen lactose eet. Deze taart mag meedoen! 😀
O haha. Sorry ja dat moet dagen zijn!
Dag Simone. Super om te zien dat je bij Amazing Oriental bent geweest voor de pompoenpuree. En? Ook gezwicht voor de talloze andere spullen die ze hebben. Net een snoepwinkel, toch?
En wat een fijn recept voor een glutenvrije taart. Ik geef binnenkort een workshop voor het maken van zoutloze kruidenmixen en wil daar ook een pumpkinspicemix laten maken. Ik gebruik die zelf al jaren voor in mijn latte.
Ik ga deze taart maken met de mix omdat ik een deelnemer heb die zonder gluten eet. Dus komt extra goed van pas.
Ik zal je site vernoemen
Thnx en lieve groet, Diana
He Diana! Ah dankjewel en leuk dat je de pompoentaart gaat maken! Succes met de workshop!