Appelcompote met kastanje en kokosyoghurt
Het ultieme herfstrecept voor appelcompote met kastanje! Een lekkere toevoeging en ideaal als aanvulling op je ontbijt.
Appelcompote met kastanje
Deze heerlijke appelcompote maak je met kastanjes en lekker veel specerijen. De allereerste keer dat ik kastanjes ging gebruiken in een recept was met een recept voor een kerstkalkoen. Ik had nog nooit tamme kastanjes in een recept verwerkt dus ik kocht ze met schil en al en ging aan de slag met koken en pellen. Waar ik geen rekening mee had gehouden is dat het pellen van kastanjes echt een afgrijselijke klus is. En de vulling die we nodig hadden voor die kalkoen… dat was echt zooo veel!
Na afloop waren mijn vingers kapot en nam ik me voor om vooral nooit meer zelf de kastanjes te koken. Je kunt ze namelijk kant- en klaar al gekookt kopen. In het herfstseizoen ook bij de supermarkt, maar de Turkse super heeft ze vaak het hele jaar door (staat vaak marron op de verpakking in plaats van kastanje).
Verpakt
Voor deze appelcompote met kastanje gebruikte ik dus voorgekookte en vacuum verpakte kastanjes. Het enige nadeel hiervan vind ik soms dat ze al wat zacht zijn. Dus te lang bereiden en het wordt een brei in plaats van knapperige kastanjes. Je kunt de kastanjes hier dus meteen toevoegen aan het pannetje of je kunt er voor kiezen om ze later toe te voegen. Het ligt er een beetje aan wat voor kastanjes je hebt gekocht.
Moeten ze nog bereidt worden dan hebben ze langer nodig.
Ik vind deze appelcompote met kastanje heerlijk om de dag mee te beginnen. Lekker even stoven met veel specerijen en serveren met een lekker bakje (kokos) yoghurt. Dat is een prima manier om de dag mee te beginnen! Zie hieronder voor de instructies of bewaar het recept met de favorietenknop.
Appelcompote met kastanje en kokosyoghurt
Ingrediënten
- 2 appels schoongemaakt en in blokjes
- 1 el olijfolie
- 100 gr gekookte kastanjes in stukjes
- 75 ml sinaasappelsap + eventueel meer
- 2 steranijs
- 1 kaneel
- 2 el ahornsiroop
- 40 gr pistachenootjes gehakt
- Kokosyoghurt om te serveren
Instructies
- Verhit een pannetje met de olijfolie en voeg hieraan de appelstukjes toe en bak deze even mee. Voeg de kastanje toe, de steranijs, kaneel en ahornsiroop.
- Voeg de sinaasappelsap toe en laat het geheel zachtjes pruttelen tot de appel zacht is geworden. Ongeveer 15 minuten, afhankelijk van het soort appels. Voeg eventueeel meer sinaasappelsap toe als het te droog wordt in de pan.
- Serveer met kokosyoghurt en fijngehakte pistachenootjes.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.