Sinaasappel is van zichzelf natuurlijk al heel erg lekker, maar als je het langzaam roostert in de pan met wat rozemarijn en tijm maak je er iets heel bijzonders van. Deze geroosterde sinaasappel is echt een top sinaasappel dessert.

Geroosterde sinaasappel met kokosyoghurt

Geroosterde sinaasappel

Het is zo’n sinaasappel dessert dat tot stand is gekomen door een overdosis fruit in huis. Het overkomt me met grote regelmaat dat ik over de markt slenterend veel te veel verse groenten en fruit heb gekocht. Met als gevolg dat ik het toch echt snel moet opmaken.

Voor dit makkelijk nagerecht van geroosterde sinaasappel gebruikte ik drie sinaasappels voor twee personen, maar ben je met meer dan gebruik je al snel 6 sinaasappels. Dat schiet tenminste op.

Roosteren met kardemom en kruiden

Het maken van de geroosterde sinaasappel is eenvoudig. Zet het vuur niet al te hoog in dit geval want je wilt niet dat het fruit verbrand.

Ik voeg wat rozemarijn en tijm toe in de pan en rooster dit heel langzaam mee. Je kunt ervoor kiezen om de rozemarijn heel fijn te snijden of je kunt de tak er in zijn geheel bij doen en eruit halen voor serveren. Ik ben dol op rozemarijn, maar niet op de smaak van zo’n compleet naaldje in mijn dessert. Tijm is veel zachter en kun je dus bij de geroosterde sinaasappel laten zitten.

Serveer met kokosyoghurt

Voor het maken van de geroosterde sinaasappel heb je verder niet veel nodig: een beetje kokosolie, rozemarijn, tijm, honing (of ahornsiroop als je het vegan wilt maken) en kardemom. Voor het serveren vind ik kokosyoghurt het lekkerste maar een goede bol vanilleijs kan ook prima.

Je kunt dit sinaasappel dessert ook serveren met nog wat extra pistachenootjes eroverheen bijvoorbeeld. Als ontbijt is het ook geschikt!

Heb je nog steeds sinaasappel over? Maak dan eens deze glutenvrije amandel-sinaasappelcake of in de zomer is deze citrussalade ook heerlijk.

Geroosterde sinaasappel met kokosyoghurt

Geroosterde sinaasappel met kokosyoghurt

4.34 van 3 stemmen
GangDessert
Keukenpaleo

Super lekker en toch zo eenvoudig. Ook lekker met bijvoorbeeld geroosterde pistache of andere nootjes eroverheen.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 3 sinaasappels
  • 1 tl kokosolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 el honing
  • 1 tl kardemom
  • Kokosyoghurt om te serveren

  • Schil de sinaasappels zo dik dat je geen wit meer over hebt. Snij dit vervolgens in niet te dunne plakken en verwijder eventuele pitjes.
  • Verhit de kokosolie en bak de sinaasappel plakken hier even rondom in aan. Voeg de honing, tijm, rozemarijn en kardemom toe en laat het geheel nog even karameliseren.
  • Serveer warm of koud.
  • Lekker met kokosyoghurt

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 2g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 2g | Natrium: 1mg | Kalium: 356mg | Vezels: 5g | Suiker: 36g | Vitamine A: 490IU | Vitamine C: 106mg | Calcium: 79mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.