Frisse citrussalade met pistachenootjes
Een heerlijke frisse citrussalade die je maakt met granaatappelpitjes, pistachenootjes en verschillende soorten citrusfruit.
Frisse citrussalade
We eten allemaal wel eens een sinaasappeltje zo uit de hand, toch? Maar deze citrussalade is wel echt wat anders. Het is een heerlijk gerechtje om te serveren op warme zomerdagen. Je kunt afwisselen met het soort citrusfruit wat je gebruikt. Denk aan sinaasappel, grapefruit, bloedsinaasappel – als je die kunt krijgen – limoen en citroen. Met die laatste twee moet je natuurlijk niet overboard gaan want dan wordt het geheel wat zuur.
Alhoewel dat grotendeels wel gecompenseerd wordt door er wat honing overheen te drizzelen. Dat is overigens optioneel. Wel heel lekker op deze citrussalade maar niet een noodzaak.
Met rood fruit
Al die mooie kleuren van de citrussalade komen nog beter tot hun recht als je er wat rood fruit overheen doet om het af te maken. Hier gebruikte ik rode bessen want die zijn altijd mooi (en lekker) maar je kunt het natuurlijk ook variëren door er wat stukjes aardbei of granaatappelpitjes over te doen of verse frambozen.
Wil je het nou helemaal afmaken dan is het ultieme zomerse gevoel natuurlijk met een lekkere bol ijs.
Aanbakken
Ik heb de citrussalade hier gemaakt met vers fruit, maar wat óók heel lekker is, is om het fruit even te karameliseren zoals in dit recept voor de geroosterde sinaasappel. Daardoor maak je het meteen een warm dessert en dan zo’n grote bol ijs eroverheen laten smelten. Ik bedoel… need I say more?
Ik vind dit heerlijk om te serveren op een warme zomeravond, wanneer je na een barbecue nog lekker lang aan het natafelen bent. Je hebt niet echt zin in een zwaar dessert, maar iets lekkers en fris zoals deze citrussalade gaat er dan zeker goed in.
Snijden van de vruchten voor de citrussalade
Wat wel belangrijk is met deze citrussalade is dat je het fruit zo snijdt dat alle witte velletjes weg zijn. Je schilt het dus als het ware flink dik. Bij de foto hierboven zie je zo’n schil liggen. Na het schillen neem je een super scherp mes om de vruchten te snijden. Probeer de plakjes zo dun mogelijk te maken.
Je verdeelt ze vervolgens random over een mooi bord. Dus niet alle sinaasappel bij elkaar, maar wissel de vruchten af en maak het niet te netjes.
Je maakt het dan uiteindelijk af met de verse basilicum, pistachenootjes en de granaatappelpitjes. Als dat geen smullen wordt…
Frisse citrussalade
Ingrediënten
- 1 sinaasappel bloedsinaasappel als je die kunt vinden
- 1 limoen
- 1 grapefruit
- granaatappelpitjes of rode bessen blauwe bessen kan ook of aardbeien of frambozen
- 1 el honing
- 50 gr pistache nootjes gehakt
- basilicum
- Schil de sinaasappel, limoen en de grapefruit zo dik dat je meteen al het wit wegschilt. Snij in plakken en leg die mooi op een bord.
- Bestrooi met de pitjes, bessen of ander rood (of blauw) fruit.
- Druppel de honing erover en strooi de pistachenootjes erover.
- Eindig met de basilicumblaadjes en serveer meteen
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.