Simone's Kitchen

Frisse salade met rode kool, appel en gekarameliseerde macadamianoten

Frisse rode kool salade met macadamianoten

GESCHREVEN DOOR CAROLINE VAN BEEK

Salade van rode kool van onduidelijke herkomst

De herkomst van dit recept is wat onduidelijk. Het is wat ik maar zal noemen een via-via recept. Het originele recept zou afkomstig zijn van Yotam Ottolenghi (zegt die naam je niets? Ga je schamen en Google meteen zijn naam! Anders loop je een hoop lekkere dingen mis..) en bereikte mijn receptenarchief via een vriendin van de vriendin van mijn vader. Volg je me nog? Maakt niet uit, belangrijkste is dat het recept nu jou bereikt, want deze salade is een topper!

Ik weet niet in hoeverre het recept gedurende het doorgeven is aangepast en ongetwijfeld is het origineel iets anders, maar nóg lekkerder, dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Ondanks dat ik rode kool meestal meer een ‘winter’ ingrediënt vind, komt de kool in dit recept toch bijzonder goed tot zijn recht. Ik denk dat het komt doordat de combinatie met de ietwat zure dressing en het friszoete van de appel de salade een lekkere frisheid meegeeft.

Gekarameliseerde macadamia…

En ja.. die macadamianoten zijn mijn absolute zwakte. Gekarameliseerd zijn ze helemaal onweerstaanbaar en ik moet bekennen dat de meeste noten dan ook sneuvelen voordat ze de salade met rode kool bereiken.

In het recept wordt gebruik gemaakt van piment d’espelette. Dit is een Franse pepersoort, qua uiterlijk vergelijkbaar met paprikapoeder of cayennepeper, maar pittiger van smaak. Je koopt het bij speciaalzaken of de betere supermarkten. Kun je het niet krijgen, dan kun je het vervangen door gerookte paprikapoeder of chilipeper.

Salade met rode kool, appel en gekarameliseerde macadamianoten
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
20 min
Totale tijd
30 min
 
Ingredienten
  • halve rode kool, fijngesneden
  • 140 gram macadamianoten, gezouten
  • 1 groene appel
  • koriander
  • 15 gram roomboter, ongezouten
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • halve theelepel piment d’espelette
Dressing
  • 2 limoenen
  • stukje citroengras
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels sesamolie
Instructies
  1. Rooster als eerste de macadamianoten in een koekenpan. Haal uit de pan en houd even apart. Doe vervolgens de boter, suiker en piment d’espelette in de pan en laat smelten. Voeg dan de noten weer toe. Roer niet meer in de pan, maar beweeg deze heen en weer om alle noten te bedekken met het mengsel. Laat even karameliseren, maar pas op dat ze niet aanbranden! Laat vervolgens het notenmengsel afkoelen op een stuk bakpapier.

  2. Pers het sap uit de limoenen. Je krijgt er meer sap uit als je de limoenen eerst even met je handen heen en weer rolt over je werkblad. Doe de ahornsiroop samen met het sap en een stukje citroengras in een steelpan.

  3. Breng dit op hoog vuur aan de kook en laat vervolgens op lager vuur ongeveer 15 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur, verwijder het stukje citroengras en voeg al kloppend de beide oliesoorten toe. Let op, want de dressing zal snel wat harder worden wanneer deze afkoelt!

  4. Maak, terwijl de dressing inkookt, alvast de rest van de salade klaar. Snijd de appel in dunne reepjes (schil mag eraan blijven). Doe de rode kool met de appel in een mooie schaal. Meng met fijngesneden koriander naar smaak.

  5. Hak de gekarameliseerde noten grof in de keukenmachine en voeg toe aan de salade. Mix dan de dressing met je handen door de salade en garneer eventueel nog met extra noten en koriander.

    Lekker als bijgerecht voor een zomerse BBQ of bij een gegrilde hamburger!

Receptnotities

Eet je paleo? Vervang dan de roomboter door kokosolie en de suiker door honing of kokosbloesemsuiker

Ook liefhebber van rode kool? Probeer dan zeker eens de rode kool steak met walnoten, of de wat meer traditionele rode kool met appeltjes (met kleine twist)

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos