Deze heerlijke salade met rode kool, appel en knapperige macadamianoten is weer eens een hele andere manier om rode kool te eten, maar verslavend lekker!

Frisse rode kool salade met macadamianoten

Salade met rode kool van onduidelijke herkomst

De herkomst van dit recept voor deze salade met rode kool is wat onduidelijk. Het is, wat ik maar zal noemen, een via-via recept. Het originele recept zou afkomstig zijn van Yotam Ottolenghi (zegt die naam je niets? Ga je schamen en Google meteen zijn naam! Anders loop je een hoop lekkere dingen mis..) en bereikte mijn receptenarchief via een vriendin van de vriendin van mijn vader. Volg je me nog? Maakt niet uit, belangrijkste is dat het recept nu jou bereikt, want deze salade is een topper!

Ik weet niet in hoeverre het recept gedurende het doorgeven is aangepast en ongetwijfeld is het origineel iets anders, maar nóg lekkerder, dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Ondanks dat ik rode kool meestal meer een ‘winter’ ingrediënt vind, komt de kool in dit recept toch bijzonder goed tot zijn recht. Ik denk dat het komt doordat de combinatie met de ietwat zure dressing en het friszoete van de appel de salade een lekkere frisheid meegeeft.

Gekarameliseerde macadamia…

En ja.. die macadamianoten zijn mijn absolute zwakte. Gekarameliseerd zijn ze helemaal onweerstaanbaar en ik moet bekennen dat de meeste noten dan ook sneuvelen voordat ze de salade met rode kool bereiken.

In het recept wordt gebruik gemaakt van piment d’espelette. Dit is een Franse pepersoort, qua uiterlijk vergelijkbaar met paprikapoeder of cayennepeper, maar pittiger van smaak. Je koopt het bij speciaalzaken of de betere supermarkten. Kun je het niet krijgen, dan kun je het vervangen door gerookte paprikapoeder of chilipeper.

Salade met rode kool en macadamianoten

Paleo vervangingen

Deze salade met rode kool kun je eenvoudig ombouwen tot een paleo recept door de roomboter te vervangen voor kokosolie en de suiker door honing of kokosbloesemsuiker.

Salade met rode kool

Salade met rode kool, appel en gekarameliseerde macadamianoten

5 van 1 stem
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse

Een hele andere manier om een heerlijke rode koolsalade te maken.
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • halve rode kool fijngesneden
  • 140 gram macadamianoten gezouten
  • 1 groene appel
  • koriander
  • 15 gram roomboter, ongezouten
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • halve theelepel piment d’espelette

Dressing

  • 2 limoenen
  • 1 stukje citroengras
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels sesamolie

  • Rooster als eerste de macadamianoten in een koekenpan. Haal uit de pan en houd even apart. Doe vervolgens de boter, suiker en piment d’espelette in de pan en laat smelten. Voeg dan de noten weer toe. Roer niet meer in de pan, maar beweeg deze heen en weer om alle noten te bedekken met het mengsel. Laat even karameliseren, maar pas op dat ze niet aanbranden! Laat vervolgens het notenmengsel afkoelen op een stuk bakpapier.
  • Pers het sap uit de limoenen. Je krijgt er meer sap uit als je de limoenen eerst even met je handen heen en weer rolt over je werkblad. Doe de ahornsiroop samen met het sap en een stukje citroengras in een steelpan.
  • Breng dit op hoog vuur aan de kook en laat vervolgens op lager vuur ongeveer 15 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur, verwijder het stukje citroengras en voeg al kloppend de beide oliesoorten toe. Let op, want de dressing zal snel wat harder worden wanneer deze afkoelt!
  • Maak, terwijl de dressing inkookt, alvast de rest van de salade klaar. Snijd de appel in dunne reepjes (schil mag eraan blijven). Doe de rode kool met de appel in een mooie schaal. Meng met fijngesneden koriander naar smaak.
  • Hak de gekarameliseerde noten grof in de keukenmachine en voeg toe aan de salade. Mix dan de dressing met je handen door de salade en garneer eventueel nog met extra noten en koriander.
    Lekker als bijgerecht voor een zomerse BBQ of bij een gegrilde hamburger!

Notities

Eet je paleo? Vervang dan de roomboter door kokosolie en de suiker door honing of kokosbloesemsuiker

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 562kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwit: 3g | Vet: 51g | Verzadigd vet: 9g | Transvet: 1g | Cholesterol: 8mg | Natrium: 31mg | Kalium: 248mg | Vezels: 5g | Suiker: 22g | Vitamine A: 135IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 61mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Ook liefhebber van rode kool? Probeer dan zeker eens de rode kool steak met walnoten, of de wat meer traditionele rode kool met appeltjes (met kleine twist)

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Caroline van Beek

De liefde voor lekker eten kreeg Caroline van huis uit mee. Als klein meisje stond zij al graag in de keuken om taartjes te bakken. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in de modebranche, besloot ze haar hart te volgen en begon ze met de styling opleiding aan Academie Artemis in Amsterdam. In juni 2012 studeerde zij af en is sindsdien werkzaam als freelance (food)styliste. Meer over Caroline vind je op Eight Eleven Styling