Behalve dat het een mooi woord is als je galgje wilt spelen, was ik ook wel nieuwsgierig naar wat kokosbloesemsuiker eigenlijk is. Dus ik ben weer gaan zoeken op het WereldWijdeWeb naar achtergrondinformatie. Hieronder vind je mijn bevindingen.

Wat is kokosbloesemsuiker?

Kokosbloesemsuiker wordt ook wel kokossuiker of kokospalmsuiker genoemd. Maar mensen die bekend zijn met de Indonesische keuken kennen het vooral als Gula Djawa. Het zal je niet verrassen dat deze suiker afkomstig is van de bloesem van de kokospalm. Het is een gezondere vervanging voor kristalsuiker, omdat het een ongeraffineerde suiker is. Ongeraffineerde suiker wordt niet bewerkt in de fabriek, dus de voedingsstoffen blijven behouden. Het heeft ook een lagere glycemische index waarde dan normale suiker. Ongeraffineerde suiker herken je aan de iets bruinere kleur.

Kokosbloesemsuiker

Glycemische index waarde

De glycemische index waarde geeft aan hoe snel koolhydraten in je bloed worden opgenomen. Hoe lager deze GI-waarde des te stabieler blijft je bloedsuikerspiegel. Ter vergelijking: tafelsuiker heeft een GI van 65, en kokosbloesemsuiker maar van 54. Druivensuiker heeft zelfs een GI van 100. Door kokosbloesemsuiker krijg je dus minder pieken in je bloedsuikerspiegel. En een te hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot diabetes.

Suiker met voedingswaarde

Het klinkt misschien gek, maar kokosbloesemsuiker bevat ook kleine hoeveelheden voedingsstoffen. Tijdens het productieproces wordt de suiker niet extreem verhit, waardoor de vitamines en mineralen behouden blijven. Er zit onder andere kalium, magnesium, zink, ijzer en vitamine B1, B2, B3 en C in. Maar het bevat ook inuline. Dit is een vezelsoort die voor een betere stoelgang zorgt en je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Door de inuline worden mineralen zoals calcium en magnesium beter in het bloed opgenomen, met als gevolg sterkere botten en meer ontspannen spieren.

Kokosbloesemsuiker

Hoe wordt het gemaakt?

Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van de kokosbloem. In de bloemen van de kokospalm worden kleine sneetjes gemaakt, waardoor vocht vrijkomt. De nectar wordt opgevangen in bamboe emmers en wordt verwarmd zodat het water verdampt. De nectar verandert in een dikke stroperige siroop die in een mal wordt gegoten. Als dit afkoelt ontstaan er blokken suiker in kristalvorm die weer wordt vermalen tot er kokosbloesemsuiker overblijft.

Duurzame suiker

Het grote voordeel van deze methode is dat er geen bomen sneuvelen of akkers platgebrand worden zoals bijvoorbeeld bij suikerriet op grote schaal gebeurt. De kokospalm groeit en bloeit gewoon door. Het is dus een duurzame manier van suiker produceren.

Waar gebruik je kokosbloesemsuiker voor?

Kokosbloesemsuiker is goed bruikbaar waar je anders gewone tafelsuiker voor zou gebruiken. Het is ook even zoet als gewone suiker, maar heeft wel een lichte karamelachtige smaak. Het ziet er verder net zo uit als bruine suiker. Je kunt het in je koffie of thee doen, want het lost goed op, maar je kunt de gewone suiker ook vervangen als je aan het bakken gaat.

Waar is het verkrijgbaar?

Kokosbloesemsuiker is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels en de betere toko. Maar ook in de supermarkt kun je het tegenwoordig kopen. Ik bestel die van mij altijd bij PuurMieke.

Recepten met kokosbloesemsuiker

Nu je dit artikel hebt gelezen wil je natuurlijk meteen aan de slag met een paar lekkere recepten waar het in zit. Dus ik heb er hieronder een paar voor je verzameld. Of check alle recepten met kokosbloesemsuiker hier.

Ananas kokosrepen zijn natuurlijk lekker, maar wat denk je van dit rabarbertaartje. Maar je kunt het ook gebruiken in een hartig gerecht zoals deze sticky chicken uit de instantpot of deze frisse salade met rode kool en appel. Ik zou zeggen, doe de suiker in de ban en vervang het door deze gezondere variant, het levert je meer op dan je zou denken.

Close-up kokosbloesemsuiker

Delen is fijn!