Deze sticky chicken maak je in de instantpot en staat letterlijk binnen een minuutje of 20 op tafel. Het is sticky, zoet, pittig en verslavend lekker. Je bent dus gewaarschuwd! Deze sticky chicken is bovendien paleo en glutenvrij.

Sticky chicken uit de instantpot

Sticky chicken uit de instantpot

Aangezien ik sinds kort een instantpot heb (of nou sinds kort, dat is ook alweer sinds vorig jaar december) ben ik er flink mee aan het oefenen. Omdat ik ook nog een beginner ben in het gebruik van de instantpot gebruik ik vaak recepten van mijn favoriete paleo sites. Dit keer was het recept van Paleo Running Momma en zij had er een heel verhaal bij over superman en General Tso. Helemaal begrijpen doe ik het niet maar als je het wilt lezen… de link vind je hierboven.

Behalve dat de instantpot natuurlijk gebruikt kan worden als slowcooker of snelkookpan kun je er óók in bakken. Klinkt misschien gek maar werkt erg goed.

Sticky chicken uit de instantpot

Eerst even bakken

Dit recept begin je door eerst de kip door het ei en de arrowroot te halen. Ik was iets te enthousiast en kieperde de kip na het eierbad meteen in een bak met arrowroot. Dat werd een kleverige bende. Met recht sticky chicken dus. Niet heel handig. Op zich makkelijk opgelost door de kip blokje voor blokje toe te voegen aan de instantpot maar makkelijker is het om met iets meer beleid de kip door de arrowroot te halen.

Zodra de instantpot heet is voeg de kokosolie toe en daarin bak je de kip aan. In twee gedeeltes is het makkelijkste, anders gaat het minder goed.

Kip eruit en dan voeg je de andere ingrediënten toe. Dan de kip er weer in, saus erbij en je zet de instantpot op hoge druk voor slechts 5 minuten.

Je bent iets langer kwijt doordat het best even duurt voor de druk is opgebouwd in de instantpot, maar dat rekent het apparaat allemaal zelf uit.

Na 5 minuten laat je de stoom ontsnappen en het enige wat je dan nog te doen staat is de saus iets indikken. Dat is optioneel, maar zorgt wel voor een extra lekker sticky chicken resultaat.

Kip uit de instantpot van boven af

Serveren van de sticky chicken

De sticky chicken serveer je met nog wat sesamzaadjes eroverheen en lekker bosui gesnipperd. Het is trouwens flink pittig. Hou je daar niet van verminder dan de hoeveelheid van de chilivlokken die in het recept gaan. Dat scheelt aanzienlijk. Ik vond het wel lekker, maar het is goed pittig.

De sticky chicken is vervolgens erg lekker om te serveren met bloemkoolrijst. Of serveer het bijvoorbeeld bij de bloemkoolrijst nasi. Je kunt in dat geval de kip en garnalen eventueel weglaten uit de nasi en alleen de sticky chicken erbij serveren.

En geloof me dit is verslavend lekker!

Geen instantpot?

Ik realiseer met dat niet iedereen een instantpot heeft natuurlijk, dus heb je die niet? Geen nood. Je kunt de stappen volgen tot het moment dat de deksel op de pan gaat. Op dat moment breng je het mengsel aan de kook en je laat het rustig pruttelen tot de saus is ingedikt en de kip gaar is. Hoe lang dat is weet ik dan even niet, maar ik schat een minuutje of 10-15. Alsnog best wel snel dus.

Sticky chicken uit de instantpot

Sticky chicken uit de instantpot

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een superlekker paleo sticky chicken gerecht wat je snel maakt in de instantpot
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Materiaal

Ingrediënten

Saus

Kip

  • 350 gr kipdijfilet in blokjes
  • 45 gr arrowroot
  • 1 ei losgeklopt
  • 2 el kokosolie
  • 4 teentjes knoflook gehakt
  • 5 cm gember geraspt
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el sesamzaad
  • 120 ml kippenbouillon
  • 2 tl arrowroot om de saus in te dikken
  • 1 el bouillon om de saus in te dikken

Garnering


  • Meng alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een kommetje en klop dit even goed door om te mengen. Zet dit even apart.
  • Klop het ei los en doe de arrowroot (de 45 gr) in een aparte kom.
  • Doe de blokjes kip bij het ei en roer even om zodat alle kipblokjes wat van het ei hebben meegekregen. Voeg dit nu bij de arrowroot en zorg dat alle kip wat van de arrowroot meekrijgt. Eventueel teveel klop je eraf. (dit gaat het makkelijkste in een zeef)
  • Zet de instantpot nu op sauté en wacht tot het goed heet is. Voeg dan de kokosolie eraan toe.
  • Bak de kipstukjes in twee gedeeltes. Haal ze indien nodig even wat los terwijl je ze erin doet. Bij mij plakte alles wel een beetje aan elkaar dus de blokjes heb ik er een voor een in gedaan.
  • Eenmaal aangebakken haal je de kip eruit en je bakt de volgende batch. Haal ook deze uit de pan en verwijder eventuele aangekoekte stukjes uit de pan.
  • Voeg nu de sesamolie toe en bak de sesamzaadjes, de knoflook en de gember in de pan. Voeg de kip weer toe en giet de saus en de kippenbouillon erbij. Roer het geheel even goed door.
  • Zet de instantpan nu op high pressure voor 5 minuten. Doe de deksel erop en wacht tot het klaar is.
  • Gebruik nu de quick release knop om de stoom te verwijderen (denk om de hete stoom!) Ondertussen meng je de 2 tl arrowroot met een beetje bouillon (water kan ook) tot een glad papje en dit voeg je toe aan de pan. Roer even door tot het begint te binden. Zet de instantpot uit en serveer de sticky chicken met bloemkoolrijst.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 880kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwit: 34g | Vet: 52g | Verzadigd vet: 21g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Transvet: 1g | Cholesterol: 253mg | Natrium: 1618mg | Kalium: 712mg | Vezels: 3g | Suiker: 28g | Vitamine A: 1094IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 112mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.