Glutenvrije rabarbertaart
Ah die heerlijke rabarber! Ik hou van het rabarberseizoen. Dit keer maakte ik een glutenvrije rabarbertaart die heerlijk is en gegarandeerd een succes!
Glutenvrije rabarbertaart
Het is weer rabarberseizoen. Of nou ja, eerlijk gezegd begint dat volgens mij alweer een beetje op zijn eind te lopen. Op de een of andere manier hou ik dat met rabarber nooit zo goed in de gaten. Ik ben er absoluut verzot op dus ik ga altijd los als het er is. (ik heb het even nagekeken… het duurt nog wel even. Tot juli kunnen we nog genieten van de mooie roze stengels.
Tot zover mijn gebrek aan rabarber kennis. Hahaha. Anyway, vorig jaar maakte ik deze heerlijke rabarbercake van Eef. Die is natuurlijk onwaarschijnlijk lekker maar deze versie; een glutenvrij rabarbertaartje is ook absoluut de moeite waard om eens te proberen.
Glutenvrije korst
De korst voor de glutenvrije rabarbertaart maakte ik dit keer met amandelmeel, arrowroot, kokosbloesemsuiker en gesmolten kokosolie. Zoals altijd met glutenvrij bakken is het wat kruimeliger dan een ‘gewone’ taart maar daarom zeker niet minder lekker. Is het nog te droog dan voeg je wat extra kokosolie toe.
Als vulling maakte ik een soort frangipane achtige vulling en daar komen de plakjes rabarber op. Dan nog even bakken in de oven en je glutenvrije rabarbertaartje is klaar!
Wil je liever gewoon bakken en was je op zoek naar een recept voor een rabarbertaart? Probeer dan eens de rabarbercake, de rabarber tarte tatin of de rabarber hazelnoot cake.
Kruimelig
Net als de glutenvrije appeltaart waar dit recept op gebaseerd is, is de korst behoorlijk kruimelig. Dat is vaak het geval met glutenvrije baksels omdat de gluten het niet bij elkaar houden. Wil je een wat steviger resultaat dan kun je proberen om een ei door de korst te verwerken. Dat heb ik niet geprobeerd maar ik denk dat dat het geheel wat steviger zal maken.
Rabarbertaartje
Benodigdheden
- taartvorm van 22 cm met losse bodem
Ingrediënten
Voor de korst
- 100 gr amandelmeel
- 2 el arrowroot
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1/8 tl zout
- 2 el gesmolten kokosolie
Vulling
- 110 gr amandelmeel
- 1 el arrowroot
- ¼ tl zout
- 65 gr kokosbloesemsuiker
- 70 gr kokosolie niet gesmolten
- 1 groot ei
- 150 gr rababer in dunne plakjes
- 1 tl citroenrasp
- 1 el citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Vet een vlaaivorm in met een losse bodem en zet deze apart.
- Maak het deeg door de ingredienten hiervoor goed te mengen. Druk dit in de vorm en probeer het zo egaal mogelijk te verdelen.
- In de keukenmachine meng je alle ingredienten voor de vulling met uitzondering van de rabarberstukjes.
- Verdeel de vulling over de bodem en druk de stukjes rabarber in de bovenkant.
- Bak het in de oven voor ongeveer 30-40 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Laat volledig afkoelen voor je het voorzichtig uit de vorm haalt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.