Simone's Kitchen

Geroosterde rabarber met limoen-creme fraiche

Geroosterde rabarber met limoen-creme fraiche

Rabarbertijd!

Rabarbar, rabarber, wat ben je toch lekker. Aan de ene kant is het natuurlijk jammer dat rabarber maar zo kort verkrijgbaar is, maar aan de andere kant maakt het dat misschien wel extra speciaal. Zolang het in het seizoen is probeer ik zo vaak mogelijk om een recept te maken met rabarber erin verwerkt.

Zo is een van mijn favoriete recepten deze overheerlijke cake met rabarber, maar deze geroosterde rabarber moet je eigenlijk ook geprobeerd hebben. Ik vind het altijd een beetje zonde dat de rabarber alle kleur en vorm verliest als je er een compote van maakt, maar in dit recept blijven ze in tact. Door dat je het langzaam roostert in de oven worden ze heerlijk zacht.

Geroosterde rabarber met een beetje likeur

In dit recept gebruikt ik licor43 (geen reclame!) omdat het heel lekker is hierbij, maar je kunt het ook weglaten als je geen alcohol in het dessert wilt gebruiken of vervangen door bijvoorbeeld een scheutje amaretto of iets vergelijkbaars. Tia Maria is ook lekker denk ik zo. De geroosterde rabarber is vervolgens echt heerlijk met de limoen creme fraiche. Of – als je dat toevallig in huis hebt – dat kan ook met mascarpone. Ik krijg er gewoon weer trek van nu ik dit zit te tikken.

Andere toepassingen

Ik denk zelfs dat deze hele rabarber ook goed in andere desserts gebruikt kan worden. Zolang de rabarber er nog even is ga ik zeker nog meer variaties maken, dus wordt vervolgd!

Geroosterde rabarber
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Geroosterde rabarber met licor43 en limoen-creme fraiche

Ik hou enorm van rabarber en als het de tijd van het jaar is kan ik het niet nalaten om het zovaak mogelijk te gebruiken in desserts. Deze is net weer even anders maar zooooo lekker!
Totale tijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr rabarber mooie rode stengels
  • 50 ml licor43
  • 150 gr suiker
  • 2 limoenen rasp

Creme fraiche

  • 250 gr creme fraiche
  • 2-3 el poedersuiker
  • 2 limoenen rasp
  • 1/2 limoen sap

Instructies

  • Verwarm de oven voor 140˚C. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 10 cm. Doe de stukken in een enkele laag in een ovenschaal en giet de licor43 erover.
  • Strooi de suiker er ook over en eindig met de rasp van de limoenen. Dek de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie en zet het ongeveer een uur in de oven. Door de langzame garing blijven de stukken rabarber aan een stuk maar worden wel boterzacht.
  • Je kunt dit gerecht ook goed een dag van tevoren maken en op kamertemperatuur bewaren. Vlak voor serveren klop je de creme fraiche los met poedersuiker, limoensap en de rasp. Proef altijd even of het mengsel de juiste verhouding zoet en zuur heeft. Eet de rabarber als dessert.

Ben je net als ik ook rabarberfan? Dan wil je misschien ook deze rabarber hazelnootcake proberen of wellicht ben je meer van de broodpudding. Dan is deze rabarber broodpudding een aanrader.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Avatar

    Ons lekkerste recept met rabarber is er samen met aardbeien jam van maken. Heerlijk op zelf gemaakte ricotta toetjes of als topping op een rabarber taart 🙂

  2. Avatar

    Lijkt me heel lekker, maar oef wat een suiker zit erin.
    Het enige wat ik weleens gemaakt heb met rabarber is compote en idd. de mooie kleur verdwijnt dan, er blijft dan een onaantrekkelijk kleurtje over, jammer is dat.

    • Simone van den Berg

      He Wietske, ja er zit flink wat suiker in, maar je kunt het makkelijk iets verminderen hoor. Denk dat het alsnog wel lekker is. Ik heb van de week een tarte tatin gemaakt met rabarber en daar blijven de kleuren ook heel mooi in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!