Geroosterde rabarber met limoen-creme fraiche
Deze geroosterde rabarber eet je het liefste met een lekker frisse limoen-creme fraiche. Dat maakt het recept echt af. Door het te roosteren in de oven behoudt het die mooie roze kleur en blijft het ook nog eens in vorm.
Rabarbertijd!
Rabarbar, rabarber, wat ben je toch lekker. Aan de ene kant is het natuurlijk jammer dat rabarber maar zo kort verkrijgbaar is, maar aan de andere kant maakt het dat misschien wel extra speciaal. Zolang het in het seizoen is probeer ik zo vaak mogelijk om een recept te maken met rabarber erin verwerkt.
Zo is een van mijn favoriete recepten deze overheerlijke cake met rabarber, maar deze geroosterde rabarber moet je eigenlijk ook geprobeerd hebben. Ik vind het altijd een beetje zonde dat de rabarber alle kleur en vorm verliest als je er een compote van maakt, maar in dit recept blijven ze in tact. Door dat je het langzaam roostert in de oven worden ze heerlijk zacht.
Geroosterde rabarber met een beetje likeur
In dit recept voor geroosterde rabarber gebruik ik licor43 omdat het heel lekker is hierbij, maar je kunt het ook weglaten als je geen alcohol in het dessert wilt gebruiken of vervangen door bijvoorbeeld een scheutje amaretto of iets vergelijkbaars. Tia Maria is ook lekker denk ik zo. De geroosterde rabarber is vervolgens echt heerlijk met de limoen creme fraiche. Of – als je dat toevallig in huis hebt – dat kan ook met mascarpone. Ik krijg er gewoon weer trek van nu ik dit zit te tikken.
Andere toepassingen
Ik denk zelfs dat deze hele geroosterde rabarber ook goed in andere desserts gebruikt kan worden. Zolang de rabarber er nog even is ga ik zeker nog meer variaties maken, dus wordt vervolgd!
Geroosterde rabarber met licor43 en limoen-creme fraiche
Benodigdheden
- ovenschaal
Ingrediënten
- 500 gr rabarber mooie rode stengels
- 50 ml licor43
- 150 gr suiker
- 2 limoenen rasp
Creme fraiche
- 250 gr creme fraiche
- 2-3 el poedersuiker
- 2 limoenen rasp
- 1/2 limoen sap
Instructies
- Verwarm de oven voor 140˚C. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 10 cm. Doe de stukken in een enkele laag in een ovenschaal en giet de licor43 erover.
- Strooi de suiker er ook over en eindig met de rasp van de limoenen. Dek de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie en zet het ongeveer een uur in de oven. Door de langzame garing blijven de stukken rabarber aan een stuk maar worden wel boterzacht.
- Je kunt dit gerecht ook goed een dag van tevoren maken en op kamertemperatuur bewaren. Vlak voor serveren klop je de creme fraiche los met poedersuiker, limoensap en de rasp. Proef altijd even of het mengsel de juiste verhouding zoet en zuur heeft. Eet de rabarber als dessert.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ben je net als ik ook rabarberfan? Dan wil je misschien ook deze rabarber hazelnootcake proberen of wellicht ben je meer van de broodpudding. Dan is deze rabarber broodpudding een aanrader.
kan dit ook in de slowcooker?? Omdat het afgedekt gegaard wordt.
Nou het roostert niet in de slowcooker. Plus het valt dan uit elkaar denk ik. Maar op zich zou het wel kunnen. Het leuke van het uit de oven bereiden is dat de stengels in tact blijven maar als je dat niet uitmaakt kan het ook in de slowcooker denk ik
Lijkt me heel lekker, maar oef wat een suiker zit erin.
Het enige wat ik weleens gemaakt heb met rabarber is compote en idd. de mooie kleur verdwijnt dan, er blijft dan een onaantrekkelijk kleurtje over, jammer is dat.
He Wietske, ja er zit flink wat suiker in, maar je kunt het makkelijk iets verminderen hoor. Denk dat het alsnog wel lekker is. Ik heb van de week een tarte tatin gemaakt met rabarber en daar blijven de kleuren ook heel mooi in!
Ons lekkerste recept met rabarber is er samen met aardbeien jam van maken. Heerlijk op zelf gemaakte ricotta toetjes of als topping op een rabarber taart 🙂
O dat klinkt ook wel heel erg lekker Astrid!