Vietnamese creme caramel

Paleo creme caramel

Creme caramel; ik ben er een groot fan van. Je vindt dit gerecht ook in diverse andere landen. Zo is er een Vietnamese versie, is de Spaanse versie het meest bekend en kun je er natuurlijk allerlei twists aan geven om het naar je hand te zetten.

Ik had voor paleo magazine als opdracht om een Aziatisch getint menu te maken en onderdeel daarvan was ook de gebakken tonijn met komkommersalade die ik vorige week al postte en de kip-ananasschotel. Maar een menu is natuurlijk niet compleet zonder dessert, dus het leek me leuk om een paleo versie te maken van de bekende creme caramel.

De eerste uitdaging was natuurlijk om een karamel te maken van kokosbloesemsuiker. Want ja, je hebt wel suiker nodig in dit gerecht en om het paleo te maken moest dat natuurlijk kokosbloesemsuiker zijn. Dat is van zichzelf al heel donker, dus je ziet niet of het al gekarameliseert is of niet. Maar toen bedacht ik me dat de smaak van deze suiker al behoorlijk een karamelsmaak heeft.

Paleo creme caramel

Het is dan ook minder belangrijk dat het een echte karamel wordt. Ik kwam erachter dat het goed oplossen van de suiker eigenlijk al het gewenste resultaat geeft. Je behandelt het dus wel om te beginnen als een gewone karamel. Doe het water en de suiker in een pannetje en zorg dat het echt goed is opgelost. Laat het nog heel even doorkoken maar dat is eigenlijk alles.

Doe nu onderin elke ramekin een beetje van de karamel en zet het in de koeling om op te stijven terwijl je de rest van je paleo creme caramel maakt.

De vulling maak je met kokosmelk en ook weer een beetje kokosbloesemsuiker en eieren. Dit klop je goed door elkaar en je giet het voorzichtig op de karamel. Het zal misschien een beetje doorlopen maar dat is niet heel erg.

Vervolgens bak je het in de oven voor een minuutje of 40 tot de bovenkant nog wiebelig is maar wel een beetje stevig aanvoelt. Laat dit een uur afkoelen op het aanrecht en zet het daarna nog een uur of 6 in de koeling.

Het resultaat is een heerlijke paleo creme caramel! Ik vond het echt geweldig lekker en absoluut de moeite waard om te maken!

Vietnamese creme caramel

Vietnamese creme karamel (banh gan)

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenVietnamees

Een paleo versie van een heerlijke Vietnamese creme caramel
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur
totaal 1 uur

4 personen

Ingrediënten

  • 100 gr kokosbloesemsuiker
  • 40 ml water
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 eieren losgeklopt
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 tl vanille
  • Geroosterde kokosrasp voor erover
  • Rasp van citroen of limoen voor erover

  • Kokosbloesemsuiker is wat lastiger om tot een karamel om te toveren, maar dat is in dit gerecht minder noodzakelijk.
  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Doe de kokosbloesemsuiker met het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Zorg dat de suiker goed is opgelost en laat het even doorkoken. Het belangrijkste is dat de suiker goed is opgelost.
  • Neem 4 ramekins en giet in elk daarvan een beetje van de suiker. Zet in de koeling om op te stijven.
  • Meng nu in een kom de kokosmelk met de eieren, suiker en vanille.
  • Haal de ramekins weer uit de koeling en giet voorzichtig het kokosmengsel erop. De karamelsaus zal ook een beetje meegaan maar dat is niet erg.
  • Zet de kommetjes in een ruime ovenschaal en giet rondom heet water tot halverwege de ramekins.
  • Zet in de oven voor 40 minuten of tot de bovenkant wiebelig is maar wel een beetje steviger aanvoelt.
  • Haal uit de oven en laat een uur afkoelen op het aanrecht.
  • Zet daarna in de koelkast voor ongeveer 6 uur.
  • Om de creme karamel te storten haal je een mes langs de rand. Leg nu een schoteltje erop, draai het geheel om en schud éen keer stevig naar beneden. Je hoort nu waarschijnlijk plop en je kunt voorzichtig je bakje eraf halen.
  • Herhaal dit voor alle bakjes.
  • Serveer de creme karamel met de geroosterde kokos en geraspte citroen eroverheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 369kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 6g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 20g | Transvet: 1g | Cholesterol: 123mg | Natrium: 134mg | Kalium: 267mg | Suiker: 25g | Vitamine A: 178IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 37mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.