Creme brûlée met witte chocola
Creme brûlée is echt een van mijn favoriete desserts. Als ik uit eten ga en het staat op de kaart? Dan neem ik gegarandeerd dat als mijn keuze. Niet dat elke versie van dit dessert geslaagd is. Maar deze creme brûlée met witte chocola wil je geproefd hebben!
Creme brûlée met witte chocola
Er staan al best wel wat versies van een creme brûlée op de site. Zo is daar de dudefood versie met oreo koekjes. Inmiddels al een klassieker geworden onder de vrienden en familie van Tom. Maar ook de “gewone” creme brûlée is niet te versmaden natuurlijk. Maar ik wilde een versie die nog romiger is dan anders. En voila, de creme brûlée met witte chocola was geboren.
Maken van de creme brûlée
Het fijne van het maken van de creme brûlée met witte chocola is dat je alles al van tevoren helemaal klaar kunt maken. Dat maakt het natuurlijk het ideale dessert voor een feestelijke gelegenheid zoals de aanstormende kerst. Het suikerlaagje doe je wel op het laatste moment. Doe je dit eerder dan zul je zien dat het niet meer zo krokant is. En dat is zonde want je wilt natuurlijk wel die krak hebben op het moment dat je de creme brûlée met witte chocola serveert!
Het grappige aan deze creme brûlée is dat je het niet maakt met eindeloos veel eieren, maar je maakt de custard met… custard poeder! Zie het als een budgetvriendelijke en snellere versie van de klassieker. Je kunt natuurlijk altijd voor de gewone variant gaan maar dit scheelt tijd en geld is eigenlijk net zo lekker.
Waar komt Crème brûlée vandaan?
Hoewel het altijd een beetje lastig is om de oorsprong van een gerecht te achterhalen, is dit waarschijnlijk een Frans recept. De naam betekent letterlijk gebrande room. Het is wel zo dat ook Spanje claimt de maker of bedenker van dit lekkere dessert te zijn. Crema catalana lijkt hier natuurlijk enorm op. Who cares zou ik bijna zeggen, maar dat is wel een dingetje met traditionele recepten.
Het eerste recept wat is verschenen van crème brûlée schijnt uit 1691 te zijn van de hand van een Franse chef-kok, Francois Massialot.
Behalve het klassieke recept kun je ook allerlei variaties erop vinden zoals ook deze crème brûlée met witte chocola.
Creme brûlée met witte chocola
Materiaal
- Creme brûlée brander
- 6 ramekins of platte creme brûlée bakjes
Ingrediënten
- 65 gr suiker
- 60 gr custardpoeder
- 1 liter slagroom
- 150 gr witte chocola in stukjes
- 60 gr fijne kristalsuiker voor de bovenkant
- Maak de custard door de suiker te mengen met het custardpoeder. Doe een beetje van de slagroom bij het mengsel en roer dit goed door tot de poeder is opgelost.
- Verwarm de slagroom en roer de aangemaakte custard erdoorheen. Smelt aan het einde de witte chocola erdoor.
- Schep de custard in serveerbakjes en bestrooi met een dun laagje suiker. Gebruik een creme brûlée brander om het laagje suiker te karameliseren en serveer meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.