Kersen clafoutis met witte chocola a la masterchef Australie
Kijk, dat is nou het voordeel als je nog wat achter de hand hebt. Ik maakte deze waanzinnig lekkere clafoutis tijdens onze masterchef pressure test alweer een paar weken geleden maar was helemaal vergeten om het recept op de site te zetten. En dat is nodig want ik wil dit absoluut nog een keer maken, dus vandaar vandaag de beste clafoutis die ik ooit geproefd heb. Ik heb er meer gegeten hoor en allemaal best lekker, maar deze is – waarschijnlijk door de witte chocola erin – toch echt wel heel anders als anders.
Laat je niet afschrikken door de lange lijst van ingredienten. Het valt echt reuze mee. En het perfecte dessert om je lief te verwennen op Valentijnsdag natuurlijk!
Kersen clafoutis met witte chocola en mascarpone room
Ingrediënten
Voor de ovenschaal(tjes):
- beetje gesmolten boter
- suiker om te bedekken
Vulling:
- 50 gram bloem
- snuf zout
- 1 ei
- 1 eigeel
- 1/2 tl fijn geraspte citroenschil
- 1/2 tl vanille
- 80 ml melk
- 80 ml slagroom
- 100 gr suiker
- 60 ml sinaasappel sap
- 35 gr ongezouten boter gesmolten
- 50 gram witte chocola grof geraspt
Gemarineerde kersen:
- 400 gram verse kersen zonder pit of als die niet in het seizoen zijn, kersen uit blik
- 1 el suiker
- beetje verse sinaasappelsap
Mascarpone room:
- 1 tl vanille pasta
- 1 tl poedersuiker
- 150 ml slagroom iets lobbig geklopt
- 80 gr mascarpone
Kersen en rozenwater compote:
- 150 gram kersen zonder pit
- rasp van 1 sinaasappel
- 3 el maple syrup
- 1/2 tl rozenwater
- 1 kaneel stokje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180C.
- Voor de ovenschaaltjes, smeer 4 vormen in van ongeveer 350 ml inhoud met de gesmolten boter. Besprenkel gelijkmatig met wat suiker en klop het overtollige suiker eruit.
- Voor de gemarineerde kersen, doe je de kersen, suiker en sinaasappelsap in een kom. Zet apart.
- Voor de vulling; doe de bloem en het zout in een medium formaat kom. Maak een gat in het midden. Klop ei, eigeel, schil en vanille erdoor tot het glad is. Doe de melk en room bij elkaar in een maatbeker en giet dit geleidelijk in een kom. Voeg de suiker, sinaasappelsap, gesmolten boter en chocola toe en roer om alles te combineren.
- Lepel het fruit in de klaarstaande ovenschalen en giet het beslag erover tot het voor 3/4 vol is. Doe in de voorverwarmde oven en bak voor 30-35 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.
- In de tussentijd doe je voor de kersen en rozenwater compote, de ingredienten bij elkaar in een steelpan en laat dit op medium vuur ongeveer 8-10 minuten pruttelen tot het fruit zacht is en de vloeistof iets verminderd.
- Voor de mascarpone room, klop je de ingredienten samen met een mixer tot je zachte pieken hebt.
- Serveer de clafoutis met de compote en de mascarpone room. Je kunt het koud en warm eten, maar persoonlijk vind ik warm het lekkerste.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hallo,
Hoeveel is een cup?
He Jacqueline, Ah ik dacht dat ik alle cup-maten had omgezet maar heb het nu veranderd. De maten staan nu in gram en dl in het recept!
Pingback: Kersensoep | Simone's Kitchen
Pingback: Februari: Sharing is caring |
Pfoe, dat klinkt nog eens goed. Het water loopt me in de mond…