Simone's Kitchen

Kersen clafoutis

Kersen clafoutis | simoneskitchen.nl

Kersen clafoutis

Kersen zijn duur op het moment. Je kunt wel zeggen schreeuwend duur. Dus toen we van de week over de markt slenterden en ons oog lieten vallen op prachtige kersen voor slechts 3,98 per kilo was de beslissing snel genomen. Een kilo kersen graag! Maar een kilo… Dat is best wel aardig wat moet ik je zeggen. Dat is niet een hoeveelheid die je even achterover gooit. Mijn eerste idee was dan ook om wat lekkers te gaan bakken met kersen, altijd goed en altijd lekker. Echter… in mijn 12wbt programma komen geen taarten met kersen voor. Dus…. moest ik wat anders gaan bedenken.

Kersen clafoutis | simoneskitchen.nl

Mijn eerste ingeving was om iets hartigs te maken met de kersen en dat heb ik ook gedaan maar daarover later meer. Daar gingen echter niet zoveel kersen in dus ik had er nog steeds 750 gr over. Gelukkig kwam Charlotte langs voor een kooksessie. Nou ja, ze kwam langs voor de gezelligheid en meestal gaan we dan ook wat lekkers koken. Plus als extra bonus zouden de mannen dezelfde avond komen dus die konden mooi het merendeel verorberen… Altijd fijn als je bak-avonturen ook gewaardeerd worden en opgegeten! Aldus geschiedde…

Kersen clafoutis

Voor diegene die het niet weet; wat is een clafoutis eigenlijk? Clafoutis is van oorsprong een Frans soort gebak wat als dessert gegeten wordt en traditioneel wordt het met kersen gemaakt. Oorspronkelijk zelfs met kers met pitten wat een andere smaak af schijnt te geven maar ik vind het kauwen op pitten niet zo geslaagd dus ik doe het lekker pitloos. Wel even een rotklusje, zelfs met de ontpitter, maar goed, het moet gebeuren. Eigenlijk moet de clafoutis gebakken worden in een wat lagere vorm als ik hier gebruikt heb. Een ronde vlaaivorm is ideaal. Mooi laag (zodat de kersen goed tevoorschijn komen) en door de ondiepe schaal krijg je ook een betere verdeling kers/deeg.

Kersen clafoutis

Zoals je kunt zien zijn ze hier een beetje verdwenen onder het deeg. Het beslag van de clafoutis lijkt heel erg op de dikte van pannenkoekenbeslag waardoor het wel wat weg heeft van een hele dikke pannenkoek. Nou ja met de nodige fantasie dan. Ik vind het meer op een soort pudding lijken. Erg lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Dit is een vrij klassiek recept maar als je kersen over hebt… lekker doen!

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Vanille-kersen clafoutis

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 40 min

Ingrediënten

  • 600 gr zwarte kersen
  • 400 ml volle melk
  • 2 vanille stokjes
  • 4 eieren
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 40 gr boter
  • 60 gr amandelsnippers
  • 1 el poedersuiker

Instructies

  • Was de kersen, verwijder de steeltjes en ontpit ze. Dit is het makkelijkste met een speciaal tangetje.
  • Verwarm de oven voor op 180 C. Zet de melk in een steelpannetje op het vuur met de opengespleten vanille stokjes. Breng dit langzaam aan de kook, zet het vuur uit en laat met deksel op de pan 15 minuten trekken.
  • Klop de eieren met de suiker tot het mengsel verkleurt en lichtgeel/ wit wordt en flink gaat schuimen. Voeg dan de bloem en het zout toe. Haal de vanillestokjes uit de melk en doe de melk er ook bij. Het beslag is heel erg vloeibaar (dus dat klopt..) en lijkt op pannenkoekenbeslag.
  • Beboter royaal een lage schaal van ongeveer 22cm doorsnede. Schenk het beslag in de schaal, voeg de ontpitte kersen toe en bestrooi daarna met amandelschaafsel en zet het vervolgens 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal uit de oven zodra het gaar is en bestrooi met de resterende poedersuiker.
  • Je kunt de clafoutis warm of koud eten. Al gaat mijn voorkeur uit naar de warme variant.

Kersen clafoutis

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Waarom wordt de clafoutis rubberachtig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!