Simone's Kitchen

Kersensoep

Donkerrode kersensoep met limoen mascarpone room | simoneskitchen.nl

Begin van dit jaar kwamen Peter en Mary met een masterchef challenge voor ons waar veel kersen aan te pas kwamen. Zoveel zelfs dat Mary bedacht dat een blik met 2 kilo of zoiets) kersen wel nodig zou zijn. Het recept voor de kersen clafoutis met witte chocola (te lekker overigens!) was maar voor 400 gram kersen. Dus ik bleef zitten met een blik met minstens nog anderhalve kilo kersen. Tja… Wat te doen? Omdat ik niet voorzag dat ik op korte termijn zoveel kersen zou verorberen vroren we de leftovers is. Een hele bak vol met kersen.

20150728-MH2A8186

Dus toen we vorige week de vriezer eindelijk maar weer eens ontdooiden, kwamen we de bak met kersen tegen. Tom was al bezig met het stukje over kersen van gisteren en we kwamen tot de ontdekking dat er niet eens zo heel veel recepten met kersen online staan. Tijd om daar eens wat verandering in te brengen. Dus wat doe je met een bak met anderhalve kilo kersen? Juist. Je maakt een kersensoep.

We hadden al eerder een fruitsoep gemaakt met aardbeien tijdens de kookclub en dat beviel eigenlijk enorm goed dus dit leek me niet al te moeilijk. Aan de hand van de Smaakvrienden fruit van Angelique Schmeink heb ik een beetje zitten bedenken welke smaken er goed samen zouden gaan. (is trouwens een superleuk boek om te hebben als je het leuk vind om met smaken te experimenteren. Naast de smaakbijbel een van mijn meest gebruikte boeken)

En voila, zie hier een erg lekkere kersensoep met een bolletje mascarpone limoenroom. In veel recepten voor kersensoep zie je overigens wijn terugkomen. Dus als je dat lekker vind kun je dat natuurlijk doen, ik vond dat hier niet nodig.

Donkerrode kersensoep met limoen mascarpone room | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Kersensoep met limoen mascarpone room

Omdat ik hier kersen uit blik heb gebruikt, heb ik geen extra suiker toegevoegd. Ik denk dat verse kersen misschien iets zuurder kunnen zijn. Dus proef vooral even en voeg waar nodig nog wat extra poedersuiker toe.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 - 1,5 kilo kersen ontpit
  • optioneel: kersensap
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 1 el allesbinder of maizena
  • mascarpone
  • 1 limoen
  • 2 el poedersuiker
  • optioneel: pistache nootjes
  •  

Instructies

  • Doe alle kersen bij elkaar in een blender en - indien je de kersen uit blik hebt gebruikt - doe dan wat van het vocht erbij. Voeg de kaneel en de kardemom toe en draai tot alles een puree is.
  • Zet een grote kom met een zeef klaar en stort daar de puree uit de blender in. Laat goed uitlekken en druk het laatste beetje vocht ook nog door de zeef.
  • Maak ondertussen de mascarpone room door de limoenschil te raspen en het sap van de helft van de limoen bij de mascarpone te doen. Roer dit allemaal goed door en voeg 2 el poedersuiker toe.
  • Zet even apart.
  • Zet een pannetje op het vuur en verwarm de kersen. Je kunt het iets in laten koken of - als het warm is - een beetje indikken met wat allesbinder of maizena.
  • Serveer de soep met wat verse kersen erin en een quenelle van mascarpone room. Je kunt er eventueel wat pistache nootjes overheen strooien
Gang: Dessert, Voorgerecht
Trefwoord: kersen

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Nu wil ik ook die soep! Want de lunch van donderdag is alweer gezakt hoor!
    🙂

  2. Avatar

    Oh.. dit klinkt lekker, die ga ik ook maken ! Ooit heb ik in Hongarije een kouden vruchten/kersensoep gegeten, te lekker gewoon.. Het was bedoeld als voorgerecht, heb er toen met 3 borden maar een hoofdgerecht van gemaakt, haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.