De clafoutis komt van oorsprong uit Frankrijk maar deze banaan clafoutis met oreo koekjes heeft daar niet zo heel veel mee te maken. Maar lekker is het wel!

banaan clafoutis met oreo
Banana clafoutis

Banaan clafoutis met oreo koekjes

De eerste keer dat ik de term clafoutis tegenkwam had ik echt geen zinnig idee wat dat dan wel niet moest wezen…. Ik zag echter de mooiste creaties voorbij komen op sommige van de blogs die ik lees en ik vond dus dat het wel eens tijd werd om zelf zo’n ding te maken… 🙂 Volgens de wikipedia komt dit dessert  uit frankrijk en wordt het oorspronkelijk gemaakt met kersen.

Mijn allereerste clafoutis was dus ook met kersen. Hier vind je de kersenclafoutis terug. Ik vond het een dusdanig geslaagd dessert dat de tweede keer al snel volgde. Omdat clafoutis ontzettend makkelijk is te veranderen in een totaal ander dessert kun je er dus ook van alles instoppen. De smaak van het ei en de bloem is neutraal en smaken toevoegen is dan ook eigenlijk kinderspel. De tweede werd een appel-walnoot clafoutis. Lekkerder dan die met de kersen vond ik.

En vandaag was het dus tijd voor weer een ander uitprobeersel.  Ik had vanmorgen onder het genot van een kopje koffie zitten bedenken dat ik wel eens iets nieuws zou kunnen proberen. Het werd een combinatie van banaan en oreokoekjes.

banaan oreo clafoutis

Banaan en oreo

Maar was het geslaagd? Hmmm, het was lekker, dat is zeker maar ik vond het toch niet het meest frisse dessert wat je kunt wensen. Ook niet zo gek natuurlijk want banaan is nu eenmaal geen frisse fruitsoort. De banaan was lekker, maar die oreo koekjes vond ik toch wat minder geslaagd. Ze hebben natuurlijk geen enkele crunch meer door het ei en dat is wel wat ik miste. Ik heb nog overwogen om er ook wat nootjes in te doen, maar dat niet gedaan omdat het al machtig genoeg was. Ik miste dus wat frisheid en wat crunch. Ik denk iets met limoen erbij volgende keer en wellicht toch iets met nootjes of mm, cruesli misschien? Omdat ik geen slagroom had gekocht (vergeten) heb ik meer melk gebruikt als normaal en ipv slagroom vanille kwark toegevoegd… Dat was lekker! (en minder vet ook!)

Overigens is deze banaan clafoutis wel de ultieme clafoutis als je fan bent van oreo koekjes. Just so you know!

Ik had ook nog steeds wat pruimen over dus heb behalve de banaan clafoutis ook nog een versie gemaakt met pruimen en die was heerlijk!!

banaan oreo clafoutis

Dus kies welke je voorkeur heeft en ga je te buiten aan eventuele andere smaken… De volgende clafoutis gaat een hartige worden heb ik bedacht!

Pruimen clafoutis
Pruimen clafoutis
Banaan clafoutis met oreo

BANAAN CLAFOUTIS MET OREO KOEKJES

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

4 personen

Materiaal

  • 4 mini ovenschaaltjes

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 100 gr rietsuiker
  • 16 gr maismeel
  • 16 gr bloem
  • 250 ml volle melk
  • 80 ml vanillekwark
  • 3 bananen
  • 3 oreokoekjes
  • ground cinnamon
  • rasp van 1 limoenschil

  • Verwarm de oven voor op 180C. Meng de eieren met de suiker en klop goed door elkaar. Los de maismeel op in de volle melk en voeg bij het eiermengsel. Voeg hier ook de bloem aan toe en klop goed tot alles gemengd is.
  • Snij de banaan in plakjes en doe die in een kom met een klein beetje suiker en gebrokkelde oreo koekjes. Rasp hier de schil van de limoen overheen en meng goed. Beboter een aantal kleine ovenvormpjes. Ik heb er vier vol gekregen met de hoeveelheden hierboven. 3 met banaan en eentje met pruimen.
  • Doe de banaan en oreo onderin de vormpjes. Wees niet te zuinig dus lekker vullen. Giet hier het ei mengsel overheen tot net onder de rand. Zet de schaaltjes in de oven en laat ze bakken voor ongeveer 40-45 minuten.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.