Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag: Oreo crème Brûlée

Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl

Shocking nieuws

Stop de persen want de Dude heeft shocking nieuws. Het gaat over vlees. Of eigenlijk, het gebrek aan vlees… de Misses heeft een paar dagen geleden namelijk besloten dat ze voorlopig vegetarisch wil eten. En het lijkt erop dat ze dit keer resoluut gaat doorzetten. Voorlopig dus beduidend minder vlees in huisje Weltevree. Slik…Achteraf gezien, had de Dude dit al een tijdje geleden zien aankomen en had hij al veel eerder actie kunnen ondernemen om dit vreselijke drama te voorkomen.
Maar goed, het is zoals het gezegde luidt: ‘Achteraf kijk je een koe onder zijn staart’ (eigenlijk kijk je dan tegen heerlijke, malse biefstukjes aan).

Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl

Fout nummer 1

Een paar dagen gelee kwam ik thuis na een dag werken en had me helemaal ingericht op een Dude avond voor de buis. Beetje darten kijken of een serie met net wat teveel geweld en hier en daar wat bloot. Kortom: het soort programma’s waar Dudes voor thuis willen blijven.
Terwijl ik in mijn favoriete stoel plofte (ik hou echt van die stoel!), zapte ik op de automatische piloot naar de dartwedstrijden, toen de Misses zuchtend vanaf de bank zei: “We kunnen ook wat anders gaan kijken.” Natuurlijk werd ik koud van binnen toen ik dit hoorde, maar ik was nog niet uit het veld geslagen.
Ik knikte naar de Misses met zo’n blik vol begrip en zei: “Geen darts vandaag? Dan doen we toch lekker Thame of Grones?”, en ik liet mijn vingers driftig over de afstandsbediening racen om de Fletnix app op te starten.
En terwijl de vingers van mijn linkerhand de schaatsslagen van Sven Kramer op de remote nabootsten, hoorde ik de Misses nog een keer diep zuchten op de bank.
Ik keek opzij en staakte mijn afstandsbediening vingervlugheid; dit bleek kapitale fout numero uno.

Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl

Fout nummer 2

De misses keek terug met een klein pruillipje en zei: “Ik wil eigenlijk die documentaire over de misstanden in de veehouderij wel zien. Je weet wel; die ene.”
Ik wist heel goed wat de Misses bedoelde met ‘die ene’. Want ik had, per ongeluk, ‘die ene’ documentaire een tijdje geleden al gezien. En zelfs een vleesaanbidder als ik werd daar niet gelukkig van.
Maar ja, wat moest ik nu? Ik ben liefhebber van vlees, dat was zo, dat is zo en dat gaat voorlopig ook niet veranderen.
Ook niet door een documentaire die aangeboden wordt door een provider die je direct ook tien andere titels aanbiedt, die nog ‘zieliger of schokkender’ zouden zijn.
Zij willen immers ook alleen maar dat je zoveel mogelijk kijkuren bij hen en met hun programma’s maakt.
Luister, ik ben een dude, dus in de wieg gelegd om vlees te eten. En ik vind dat ik ook best op een goede manier met vlees omga door wat meer te betalen voor meer verantwoord vlees.
Maar wanneer de Misses die blik in haar ogen heeft, met dat pruillipje erbij, is het zelfs voor deze Dude een bijna ondoenlijke taak om ‘nee’ te zeggen.
Ik wist dat het samen kijken van deze docu over dierconsumptie definitief gevolgen zou hebben voor mijn Dude geluk in dit huis.
Dus ik verzamelde ieder sprankje kracht in mijn lijf om nu mijn vuist op tafel te slaan, ik deed een beroep op al mijn zen trainingen uit het verleden, putte kracht uit de oerput der Dudeness en zei vastberaden en onvermurwbaar: “Wat zei jij? Wil jij die docu kijken?! Oh ja?? Nou, als jij dat wilt dan…. Ok.”, en startte de documentaire. Kapitale fout numero duo.

20170219-_W6A7261

Vega…waat??

De documentaire was nog niet afgelopen of de Misses zei resoluut: “Ik ga voorlopig geen vlees eten.”
Natuurlijk wist ik al lang en breed van tevoren dat dit de uitkomst van het kijken zou worden, dus ik pareerde direct en resoluut: “Nou, en ik blijf het lekker wel eten. Vind t heerlijk!”
Met de verhitte discussie die volgde bleef de Misses gebrouilleerd en zo mogelijk nog meer resoluut vegetariër achter.
En dat betekent praktisch dat er voor de Dude ook minder vlees op het menu staat de komende tijd.
Want, ondanks dat ik gewoon zo nu en dan een stukje vlees blijf eten, zijn er gewoon veel minder proteïnen in huis aanwezig.

Dus vandaag een recept van de Dude zonder vlees. Ook een beetje om indruk te maken op de Misses en te ‘bewijzen’ dat je zonder vlees ook best een top gerecht kunt neerzetten.
Begrijp me niet verkeerd, mededudes, de Dude Food dinsdag gaat niet ‘vleesloos’ worden, zeer zeker niet.
Maar deze week hadden we gewoon even geen vlees in huis.
Ik maak een crème brulee, voor de Misses. Maar dan wel speciaal gemaakt met Oreo koekjes.
Gegarandeerd dat haar groen(t)e hart hier een klein beetje van ontdooid en ik volgende week gedoogd wordt in de keuken met dan weer een vleesgerecht.

Oreo creme brulee | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

crème brulee van oreo cookies

Het traditionele nagerecht met gebrande suiker, maar dan wel met een choco twist omdat je Oreo koekjes gebruikt. Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van het formaat van de bakjes die je gebruikt
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 porties

Ingrediënten

 • 500 ml slagroom
 • 8 Oreo koekjes de standaard choco koekjes met vanille vulling
 • 1 tl vanille extract
 • 3 eidooiers
 • 100 gr kristalsuiker

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 150° Haal de koekjes uit elkaar en schraap met een ontbijtmesje de vanille vulling van de koekjes. Bewaar de vulling in een bakje en doe de losse koekjes in een lunch- of diepvrieszakje. Verkruimel de koekjes in het zakje tot ze helemaal fijn zijn.
 • Giet de slagroom in een steelpan en verwarm de slagroom op medium hoog vuur. Gooi de vanille koekjesvulling erbij en roer met een garde tot de vulling opgelost is. Laat de room net niet aan de kook komen. Giet dan het vanille extract erbij, roer nog even goed door en haal dan de pan van het vuur.
 • Doe de eidooiers in een kom en giet hier de helft van de suiker bij (50 gram dus) en klop dit met een garde even goed door elkaar. Giet dan in kleine beetjes de vanilleroom bij het eigeel. Blijf goed kloppen om te voorkomen dat het ei gaat koken. Wanneer de room is opgenomen in het eimengsel, giet je een volgende portie erbij. Net zolang totdat het op is. Je hebt nu je crème mengsel voor de brûlée gemaakt.
 • Zet 4 tot 6 ovenvaste schaaltjes (ramekins) in een diep bakblik en vul de schaaltjes tot vlak onder de rand met de crème en schep in ieder schaaltje 1 eetlepel van het koekkruim. Giet water in het bakblik om de schaaltjes heen (zodat de schaaltjes gelijkmatig verhit worden) en zet het blik 45 minuten in de oven
 • Haal de schaaltjes na 3 kwartier uit de oven en laat ze dan nog een uur of twee opstijven in de koelkast.
 • Voordat je de crème brûlée gaat uitserveren, schep je 1 tot 2 theelepels kristalsuiker op de crème (eventjes rondom kloppen, zodat de suiker gelijkmatig verdeeld wordt) en karameliseer  de suiker met een brander of door ze even kort onder de grill in de oven te zetten.
Gang: Dessert
Trefwoord: oreo

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

5 comments

 1. Wauw! Dat ziet er echt bi-zar lekker uit! 😀

 2. Is t ook. Probeer t maar. Niet normaal lekker!

 3. Zo dat is kut voor je !!
  (Om nog maar ff met wat vleeswaren te gooien)
  Dus binnenkort maar ff afspreken om ff wat steaks nasr binnen te werken na een paar biertjes.
  Ik zeg maar zo…..als de koe eenmaal dood is, vreet hem dan maar op ook !!

  Laters vriend !…….en sterkte 😅

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.