Ananas-kokosrepen – zoete verleiding
Ananas-kokosrepen
Deze ananas-kokosrepen zijn een beetje zomer in een herfstige periode. Lekker zoet en een traktatie die iedereen lekker vindt!
Toen ik het recept voor deze ananas-kokosrepen maakte en het uit de oven haalde had ik eerst mijn twijfel of het wel wat zou worden. Het was heel erg zacht en leek meer een pudding dan een reep.
Nu heb ik meestal weinig geduld als iets de oven uit komt. Dan moet het snel op de foto en dan kan het geproefd worden. Maar in dit geval ging dat niet.
Ga je de ananas-kokosrepen maken hou dan rekening met een koeltijd van minimaal een paar uur voor je de repen kunt snijden en serveren.
Met chufa
Als je mijn artikel over chufa hebt gelezen een paar weken terug dan weet je vast dat het ook in dit recept een lekker nootachtig smaakje geeft. Wil je liever geen chufa gebruiken of heb je het niet in huis? Dan kun je de ananas-kokosrepen ook maken met amandelmeel. Verminder in dat geval de kokosolie wel iets. Ik zou zeggen 80-100 ml. Maar ik heb dat niet geprobeerd. Dus dat is een aanname.
Bodem en topping
Voor de bodem en de topping van de ananas-kokosrepen gebruik je dezelfde ingrediënten. 3/4 van het “deeg” doe je onderin de vorm. De overige 1/4 doe je op de bovenkant verkruimelen. Dat geeft straks een lekker krokantje.
Voor het maken van de vulling gebruik je ananas en de overige ingredienten. Proef halverwege ook even of het zoet genoeg is naar je smaak. De citroen geeft het een lekker zuurtje. Dat heeft het wel nodig anders worden de ananas-kokosrepen te zoet.
Laat het even goed indikken op het vuur, ook nadat je de arrowroot erbij hebt gedaan en doe het dan in de vorm. Bak het geheel voor 25-30 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. En dan komt het moeilijkste; het wachten tot je er van mag proeven.
Laat het eerst goed afkoelen buiten de oven. Daarna nog een paar uur in de koeling. Eerder kan natuurlijk maar zoals gezegd, dan valt het wel uit elkaar. Maar de smaak blijft net zo goed, dus als je je niet kunt beheersen…
O in dat geval denk ik dat de ananas-kokosrepen ook heerlijk zijn als topping op een smoothiebowl. 🙂
Zoals bijvoorbeeld mijn ananas-spirulina smoothiebowl
Ananas-kokosrepen
Ingrediënten
Bodem en topping:
- 40 gr kokosbloesemsuiker
- 70 gr chufameel
- 35 gr kokosmeel
- 120 ml kokosolie gesmolten
- 100 gr geraspte kokos
Vulling:
- 2 el ahornsiroop
- 1 el citroensap
- 1 blik ananas incl. Sap totaal 565 gr. Als dat niet precies hetzelfde is, maakt niet zo heel veel uit
- 1 el kokosolie
- 3 el arrowroot
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Maak eerst de bodem door alle ingredienten te mengen. Je moet een kruimelig geheel overhouden.
- Doe ¾ van de bodem in een bakvorm van ongeveer 20 x 20 cm (ik gebruikte een vierkante vorm maar rond kan natuurlijk ook) en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Doe ahornsiroop, citroensap, ananas plus sap en kokosolie in de keukenmachine en draai glad. Doe over in een steelpan en breng aan de kook. Laat rustig een beetje inkoken zodat je wat minder vocht overhoudt. Als het zover is meng je de arrowroot eerst met een klein beetje van de ananas, roert het glad en voeg het dan toe aan het mengsel. Laat even kort indikken. Giet het ananasmengsel voorzichtig over de bodem heen en strijk een beetje glad.
- Verdeel de rest van je bodemmengsel eroverheen en druk het voorzichtig een klein beetje aan.
- Zet in de oven voor 25-30 minuten of tot het goudbruin is.
- Het zal nog heel zacht zijn, dus laat het eerst goed afkoelen. Eerst buiten de koeling maar zodra het de koelkast in kan laat je het een paar uur echt koud worden.
- Daarna kun je er vierkantjes van snijden. Het wordt niet keihard dus hou daar rekening mee met serveren.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.