Deze heerlijke zomerse kwarktaart zit boordevol met verse aardbeien. Maar is het nou toevallig geen aardbeien seizoen? Dan kun je de aardbeien kwarktaart ook maken met diepvries aardbeien!

aardbeien kwarktaart

Aardbeien kwarktaart

Sinds ik een paar weken geleden een overheerlijke citroen kwarktaart maakte kan ik er geen genoeg van krijgen. Want een kwarktaart met aardbeien is natuurlijk wel de ultieme zomerse kwarktaart. Vind ik. Toen ik jong was maakte ik vaak een aardbeien kwarktaart tijdens verjaardagen, maar dat was altijd een taart uit een pakje. En dat terwijl het zelf maken echt mega eenvoudig is. Voor een kwarktaart met aardbeien heb je dus helemaal geen pakjes nodig.

Voor deze zomerse kwarktaart gebruikte ik verse aardbeien, want die zijn er nu volop en bovendien heerlijk zoet. Maar is het niet meer het aardbeien seizoen dan kun je natuurlijk alsnog dit recept voor aardbeien kwarktaart maken. Want lekker zoet fruit vind je ook in de vriezer.

Aardbeien kwarktaart

Uit vriezer of vers

Het kan ook in de zomer voordeliger zijn om het fruit uit de vriezer te gebruiken want dat is over het algemeen een stuk goedkoper. In dat geval is het handig om het fruit eerst goed te laten ontdooien. Je wilt het uiteindelijk tot een min of meer gladde puree blenden. Overigens is het geen ramp als er wat stukjes fruit nog in de puree zitten. Dat maakt de taart alleen maar lekkerder.

Gelatine

Voor deze aardbeien kwarktaart gebruikte ik in totaal 10 blaadjes gelatine. In dat geval is het handig om de kwarktaart een nacht in de koeling te laten voor je hem aansnijdt. Na vier uur moet dat in principe ook lukken, maar hij wordt steviger na een nacht in de koeling. Dus wil je zeker weten dat de taart goed in elkaar blijft zitten dan is een nachtje verstandig.

Deze kwarktaart die je op de foto’s ziet was 6 uur in koeling ongeveer.

De bodem van de taart is dit keer gemaakt van bastogne koeken, maar je kunt dat ook goed variƫren met elke andere soort koekjes die je lekker vindt. Ik ben fan van een bodem van speculaas, bastogne, oreo of gewoon biscuitjes. Allevier lekker!

Aardbeien kwarktaart

Kwarktaart met aardbeien en witte chocola

Voor de topping kun je gebruiken wat in het seizoen is of wat je voorhanden hebt. In dit geval koos ik voor een mix van kersen, aardbeien, frambozen en bramen, maar dat kun je natuurlijk naar wens aanpassen.

Voor het maken van de aardbeien kwarktaart gebruikte ik deze springvorm . Daardoor wordt de taart een normale hoogte. Wil je een hogere kwarktaart maken dan kan dat ook door eenvoudigweg een kleinere springvorm te gebruiken zoals deze van 20 cm doorsnede. Of je kunt de verhoudingen aanpassen en de grotere springvorm gebruiken met meer vulling. Op zich kan er niet zo heel veel mis gaan, als je maar ongeveer dezelfde verhouding aanhoudt.

aardbeien kwarktaart
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 2 stemmen

Aardbeien kwarktaart

De ultieme zomerse kwarktaart is natuurlijk een kwarktaart met zomers zoete aardbeien
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 15 minuten
Porties: 12 personen

Benodigdheden

  • Springvorm 24 cm

Ingrediƫnten

Voor de bodem:

  • 250 g bastogne koek
  • 100 g gesmolten boter

Voor de vulling:

  • 500 g aardbeien gewassen
  • 500 g volle kwark
  • 200 ml slagroom
  • 200 g suiker
  • 10 blaadjes gelatine
  • 2 el citroensap
  • Extra aardbeien ter decoratie

Instructies

  • Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en rol er met een deegroller overheen totdat je fijne kruimels hebt.
  • Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels totdat alles goed gemengd is.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm (ongeveer 24 cm) met bakpapier. Druk het koekmengsel stevig aan op de bodem van de springvorm. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water volgens de instructies op de verpakking.
  • Pureer de aardbeien tot een glad mengsel.
  • In een grote kom, meng de volle kwark, suiker en citroensap. Voeg vervolgens het aardbeienpuree toe en meng alles goed door elkaar.
  • Doe 2 eetlepels room in een steelpannetje en klop de rest van de slagroom stijf in een aparte kom.
  • Verwarm de room in het steelpannetje op laag vuur en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Roer totdat ze volledig zijn opgelost. Haal de pan van het vuur en laat het iets afkoelen.
  • Voeg het room-gelatinemengsel geleidelijk toe aan het kwarkmengsel en roer goed om alles te combineren.
  • Vouw de stijfgeklopte slagroom voorzichtig door het kwarkmengsel tot het goed gemengd is.
  • Haal de springvorm uit de koelkast en giet de kwarkvulling gelijkmatig over de bodem.
  • Zet de aardbeienkwarktaart minimaal 4 uur, of het liefst een hele nacht, in de koelkast om op te stijven.
  • Voor het serveren kun je de taart eventueel decoreren met slagroom, extra aardbeien en geraspte witte chocolade.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: aardbeien, kwark

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 313kcal, Koolhydraten: 38g, Eiwit: 8g, Vet: 15g, Verzadigd vet: 9g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g, Transvet: 0.3g, Cholesterol: 37mg, Natrium: 218mg, Kalium: 157mg, Vezels: 1g, Suiker: 25g, Vitamine A: 460IU, Vitamine C: 26mg, Calcium: 37mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Kwarktaart met aardbeien

Delen is fijn!