Glutenvrije citroenmuffins met aardbeien
Glutenvrije citroenmuffins
Deze heerlijke glutenvrije citroenmuffins zijn een stuk minder zoet dan je wellicht gewend bent van muffins of cupcakes. Er zit geen kristalsuiker in maar wel honing. Dat maakt dat ze net zoet genoeg zijn. Omdat het zomer is en de aardbeien volop aanwezig zijn koos ik ervoor om wat aardbeien mee te bakken met de muffins.
Dat geeft ze net een beetje extra vocht wat erg lekker is. Zeker omdat glutenvrij toch vaak net wat sneller droog wordt.
Om de citroenmuffins af te maken maak ik daar een topping bij van yoghurt. Die laat ik wel eerst even goed uitlekken zodat het wat dikker wordt.
Hangop
Je maakt dus eigenlijk zelf een soort snelle hangop, maar die kun je natuurlijk ook kopen. Door de yoghurt doe ik wat honing en vanille, maar je kunt hier ook je favoriete topping gebruiken naar wens. Wat ook heel lekker is – maar dan heb je wel weer wat suiker nodig – is om een citroenicing voor de citroenmuffins te maken. Dan komt de citroensmaak nog meer naar voren.
Is het niet het seizoen van de aardbeien of wil je gewoon ander fruit gebruiken? Dat kan uiteraard ook makkelijk. Ik vind het ook heel verrassend om stukjes druif hierin te verwerken. Beetje zoals de druivencake maar dan in klein formaat.
Appel, blauwe bessen, peer of wat anders zijn allemaal fruitsoorten die je goed in de citroenmuffins kunt gebruiken.
Qua meelsoorten gebruikte ik hier boekweitmeel en amandelmeel. Ik ben gek op amandelmeel maar wil je dat niet gebruiken dan kun je dat eventueel vervangen voor bijvoorbeeld chufa of cassavemeel. Of een ander notenmeel. Dat kan uiteraard ook.
De citroenmuffins hebben vervolgens ongeveer 20-30 minuten nodig in de oven. Wil je de yoghurttopping er daarna opdoen? Zorg dan wel dat ze goed zijn afgekoeld.
Gluten- en suikervrije muffins met citroen en aardbeien
Ingrediënten
- 115 gram boekweit meel
- 115 gram amandelmeel
- 115 gram honing met citroen
- 1/2 tl zout
- 2 tl bakpoeder
- 226 gram Griekse yoghurt
- 115 gram eieren
- 115 gram boter
- rasp van 2 citroenen sap van 1/2 citroen
- aardbeien
Yoghurt topping
- Griekse yoghurt
- honing
- vanille
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Doe eerst de natte ingredienten bij elkaar (yoghurt, eieren, boter (op kamertemperatuur of anders gesmolten,) sap en honing en meng dit goed door elkaar.
- Doe de droge ingredienten in een andere kom bij elkaar (zout, bloem soorten, bakpoeder, rasp) en meng ook dit goed en doe vervolgens de beide soorten bij elkaar in een kom en meng tot het een geheel is.
- Doe over in de bakvormpjes, druk hier wat aardbeien in en bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot het goudbruin is.
- Voor de yoghurt topping helpt het als je de yoghurt een uurtje laat uitlekken zodat eventueel overtollig vocht is verdwenen. Je kunt dit doen met kaasdoek of met stevig keukenpapier.
- Meng het daarna met de honing naar smaak en een theelepeltje vanille. Bestrijk de muffins voor serveren met de yoghurt topping en eet meteen op.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: 31 Recepten Met Aardbeien: De Veelzijdigheid Van Het Zomerkoninkje
Aha bedankt! Dan gaan we aan de kokosbloesemsuiker! 😉
Ik zeg doen! 😉
Hoi Simone, gebruik je ook wel eens palmsuiker bij het bakken? Dit schijnt de gezonde variant van suiker te zijn. Ik heb het nog nergens gezien of geproefd maar ben er erg benieuwd naar.
Grts Femke
He Femke! Ja palmsuiker wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, ook wel gula djawa genoemd, maar is niet echt gezond hoor. Wat wel een gezonde(re) variant is van suiker is kokosbloesemsuiker. Is verkrijgbaar in reformzaken of online… 🙂 Palmsuiker kun je vinden in toko’s en dergelijke
Ook ik probeer minder suiker te eten, omdat ik steeds last had van flinke bloedsuiker dalingen op de dag. Maar omdat ik wel een vreselijke zoetekauw ben, zoek ik nu naar alternatieven. Deze muffins zien er ontzettend lekker uit, dus ik wil ze graag een keer proberen te maken!
Ik vind het wel altijd echt wennen hoor om suikervrije varianten van baksels te eten. Ook omdat hier natuurlijk geen gewone bloem is gebruikt. Ik denk dat het dan al meteen anders smaakt. En die bloedsuiker dipjes… ik weet er alles van! Als je ze maakt laat even weten wat je ervan vond! Ik ga binnenkort een chocolade cake maken zonder suiker. Ben ik ook heel benieuwd naar!