Simone's Kitchen

Glutenvrije citroenmuffins met aardbeien

Glutenvrije citroenmuffins

Glutenvrije citroenmuffins

Deze heerlijke glutenvrije citroenmuffins zijn een stuk minder zoet dan je wellicht gewend bent van muffins of cupcakes. Er zit geen kristalsuiker in maar wel honing. Dat maakt dat ze net zoet genoeg zijn. Omdat het zomer is en de aardbeien volop aanwezig zijn koos ik ervoor om wat aardbeien mee te bakken met de muffins.

Dat geeft ze net een beetje extra vocht wat erg lekker is. Zeker omdat glutenvrij toch vaak net wat sneller droog wordt.

Om de citroenmuffins af te maken maak ik daar een topping bij van yoghurt. Die laat ik wel eerst even goed uitlekken zodat het wat dikker wordt.

Glutenvrij en suikervrije muffins met citroen en aardbei | simoneskitchen.nl

Hangop

Je maakt dus eigenlijk zelf een soort snelle hangop, maar die kun je natuurlijk ook kopen. Door de yoghurt doe ik wat honing en vanille, maar je kunt hier ook je favoriete topping gebruiken naar wens. Wat ook heel lekker is – maar dan heb je wel weer wat suiker nodig – is om een citroenicing voor de citroenmuffins te maken. Dan komt de citroensmaak nog meer naar voren.

Is het niet het seizoen van de aardbeien of wil je gewoon ander fruit gebruiken? Dat kan uiteraard ook makkelijk. Ik vind het ook heel verrassend om stukjes druif hierin te verwerken. Beetje zoals de druivencake maar dan in klein formaat.

Appel, blauwe bessen, peer of wat anders zijn allemaal fruitsoorten die je goed in de citroenmuffins kunt gebruiken.

Qua meelsoorten gebruikte ik hier boekweitmeel en amandelmeel. Ik ben gek op amandelmeel maar wil je dat niet gebruiken dan kun je dat eventueel vervangen voor bijvoorbeeld chufa of cassavemeel. Of een ander notenmeel. Dat kan uiteraard ook.

De citroenmuffins hebben vervolgens ongeveer 20-30 minuten nodig in de oven. Wil je de yoghurttopping er daarna opdoen? Zorg dan wel dat ze goed zijn afgekoeld.

Citroen aardbeien muffins met yoghurt | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Gluten- en suikervrije muffins met citroen en aardbeien

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 115 gram boekweit meel
  • 115 gram amandelmeel
  • 115 gram honing met citroen
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 226 gram Griekse yoghurt
  • 115 gram eieren
  • 115 gram boter
  • rasp van 2 citroenen sap van 1/2 citroen
  • aardbeien

Yoghurt topping

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Doe eerst de natte ingredienten bij elkaar (yoghurt, eieren, boter (op kamertemperatuur of anders gesmolten,) sap en honing en meng dit goed door elkaar.
  • Doe de droge ingredienten in een andere kom bij elkaar (zout, bloem soorten, bakpoeder, rasp) en meng ook dit goed en doe vervolgens de beide soorten bij elkaar in een  kom en meng tot het een geheel is.
  • Doe over in de bakvormpjes, druk hier wat aardbeien in  en bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot het goudbruin is.
  • Voor de yoghurt topping helpt het als je de yoghurt een uurtje laat uitlekken zodat eventueel overtollig vocht is verdwenen. Je kunt dit doen met kaasdoek of met stevig keukenpapier.
  • Meng het daarna met de honing naar smaak en een theelepeltje vanille. Bestrijk de muffins voor serveren met de yoghurt topping en eet meteen op.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Glutenvrij
Trefwoord: citroen, yoghurt

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.