Glutenvrije citroencake met blauwe bessen
Glutenvrije citroencake
Een heerlijke citroencake die glutenvrij is en gevuld is met blauwe bessen. En natuurlijk met lekker veel citroen!
O citroen! Wat moest ik toch zonder je doen? Citroen is absoluut een van mijn favoriete ingredienten. Niet alleen van mij trouwens want heb je wel eens een kijkje genomen bij Jadis van The Lemon Kitchen? De naam zegt het al… Gerechten waar citroen de hoofdrol in speelt.
Citroencake maakte ik ook al eerder met tijm en amandelmeel. Dit keer dus een glutenvrije citroencake. Ben je daar niet naar op zoek dan kun je goed de eerdere citroencake maken. Die is ook echt waanzinnig lekker.
Blauwe bessen
In de vulling van de glutenvrije citroencake stopte ik dit keer blauwe bessen. Nu hebben die nogal de neiging om naar beneden in de cake te zakken. Dat is niet perse erg, maar met ander fruit kun je nog wel snel even door wat bloem halen om dat zakken te voorkomen. Bij blauwe bessen werkt dat minder goed omdat ze natuurlijk een beetje glad zijn.
Ik stoor me er niet perse aan. Vind je het echt verschrikkelijk dan kun je natuurlijk ook ander fruit gebruiken. In dit geval is het handig om die heel even door wat kokosmeel te wentelen. Of poedersuiker. Dat kan natuurlijk ook.
De cake is ook erg lekker met wat stukjes appel of peer erin. Of banaanstukjes. Dat is ook een goed idee!
Icing
De icing on the cake (haha) is in dit geval de topping die je maakt van cashewnoten, ahornsiroop en kokosmelk. Het wordt niet hard zoals een gewone icing maar is zo ontzettend lekker! Ook lekker met pannenkoeken, carrotcake of nou ja, om zo op te lepelen. Haha..
Let wel op want door de cashewnoten zit er natuurlijk wel vrij veel calorietjes in. Als je daarop let (kun je misschien beter uberhaupt geen cake maken) dan kun je de glutenvrije citroencake ook zonder topping eten.
Citroen-blauwe bessen cake
Ingrediënten
- 7 medium eieren
- 125 ml kokosolie gesmolten
- 80 ml ahornsiroop
- 4 el vers geperste citroensap
- 2 el citroenrasp
- ½ tl zout
- 1 tl baking soda
- 60 gr arrowroot
- 50 gr kokosmeel
- 55 gr amandelmeel
- 100 gr blauwe bessen
Topping
- 100 gr cashewnoten geweekt
- 50 ml ahornsiroop
- 100 ml kokosmelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Meng de kokosmeel, amandelmeel, arrowroot, baking soda en zout in een kom. In een andere kom klop je de eieren even los en voeg ahornsiroop, citroensap en rasp toe. Mix het even door en voeg de twee dan bij elkaar.
- Als laatste doe je de kokosolie erbij en roer je de blauwe bessen door het beslag.
- Tijdens het bakken zakken de blauwe bessen meestal naar onderen in de cake maar dit doet niks af aan de smaak.
- Bak het in de oven voor 40 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt. Laat de cake minimaal een half uur afkoelen in de vorm.
Topping
- Doe de geweekte cashewnoten (uitgelekt), de ahornsiroop en de kokosmelk in een highspeed blender. Draai glad en serveer dit over de cake, eventueel met nog extra blauwe bessen en wat citroenrasp eroverheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.