Cheesecake met blauwe bessen
Een heerlijk romige cheesecake met blauwe bessen. Deze heerlijke taart wordt in de oven gebakken en zit bomvol met lekker veel blauwe bessen!
Cheesecake met blauwe bessen
Alweer een flinke tijd geleden maakte ik deze cheesecake met blauwe bessen als onderdeel van een bezoek aan de radiostudio. Ik was namelijk uitgenodigd in Winfried’s huiskamer om daar het eten van die dag te verzorgen. Super spannend vond ik het. De normale DJ – Winfried – bleek er echter niet te zijn, maar de uitzending werd overgenomen door Sylvana Simons. Die kende ik dan weer wel.
Ik maakte tijdens de show een pasta met chorizo en deze cheesecake met blauwe bessen. Dat ik peentjes zweette voor ik op moest kun je op onderstaande foto met Sylvana gelukkig niet zien. Haha. De cheesecake ging er goed in bij de radiocrew dus de schaal ging schoon weer mee terug naar huis. Gelukkig. Phieuw…
Maken van de cheesecake
Zoals ik meestal wel doe bij een cheesecake heb ik ook voor de cheesecake met blauwe bessen bastogne koeken gebruikt voor op de bodem. Ik vind dat lekker maar het hoeft natuurlijk niet. Wil je andere koekjes of neutrale biscuitjes dan kun je die ook prima gebruiken. Je maalt deze fijn in de keukenmachine, voeg de gesmolten boter eraan toe en roer alles goed door.
Gebruik een lepel of de onderkant van een recht glas om de bodem goed aan te drukken. Voor deze cheesecake heb ik een vorm van 20 cm gebruikt. De baktijd varieert afhankelijk van de vorm die je uitkiest dus let daar even op.
Voor de vulling gebruikte ik behoorlijk wat blauwe bessen. Kijk even wat goed is en minder kan altijd natuurlijk. Je hebt ze sowieso nog nodig voor de bovenkant dus bewaar de overgebleven blauwe bessen daarvoor. Om de cheesecake af te maken maak je hier een topping van mascarpone en slagroom. Dat maakt hem ook meteen een flinke calorie-bom. Laat dat weg als je het wat minder heftig wilt maken.
Maar laten we eerlijk zijn: cheesecake eet je natuurlijk niet als je aan de lijn wilt doen toch? En de mascarpone topping maakt het de cheesecake met blauwe bessen echt nog veel lekkerder. De keus is aan jou!
Ook fan van cheesecake? Probeer dan eens deze:
Cheesecake met blauwe bessen
Benodigdheden
Ingrediënten
Voor de bodem
- 220 gr bastogne koeken
- 100 gr boter
Voor de vulling
- 600 gr monchou philadelphia of een andere roomkaas kan natuurlijk ook
- 180 gr suiker
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren
- 200 gr blauwe bessen
Voor de topping
- 100 gr mascarpone
- 1 dl slagroom
- 20 gr poedersuiker
- nog wat extra blauwe bessen voor erover
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 C.
- Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een machine of doe ze in een zak en sla erop met een deegroller (mocht je nog wat agressie kwijt moeten dan is dat een goeie.. ;).
- Doe de kruimels in een kom en smelt je boter op een laag vuur. Zodra gesmolten doe je het bij de koekkruimels en je roert dit goed door. Stort uit op de bodem van je springvorm en druk met de bolle kant van een lepel aan zodat het gelijkmatig wordt. Zet even in de koelkast terwijl je de rest van het recept maakt.
- Doe de monchou in een ruime kom met de suiker en klop dit met een mixer glad. Voeg de citroenrasp toe. Doe een voor een de eieren erbij en mix het tussen elk ei eerst goed door voor je de volgende erbij doet.
- Roer de blauwe bessen door je mengsel en stort uit in je klaarstaande bakblik. Zet in de voorverwarmde oven en laat het voor ongeveer 30 minuten bakken of tot de bovenkant stevig maar nog wel een beetje wiebelig aanvoelt. Haal hem uit de oven en laat volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet daarna in de koelkast om verder op te stijven.
- Voor de topping mix je de mascarpone en de poedersuiker samen glad. Klop in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken en schep dit dan door de mascarpone.
- Verdeel de mascarpone room over de bovenkant en laat hem nog een paar uur opstijven in de koeling.
- Voor het serveren kun je er nog wat blauwe bessen over strooien
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi, blijft hij dunnig als hij uit de oven komt?
Ik heb 400 gram monchou gebruikt, dat kan ook wel toch?
In plaats van 600 gram bedoel je. Ja dat kan wel maar dat heeft natuurlijk wel effect op het eindresultaat 😉 Dunnig hoort ie niet te zijn. Hij wordt nog wel steviger als het afkoelt. De bovenkant moet wel stevig aanvoelen maar nog wel wat wiebelen.
Mijn taart staat nu af te koelen!
ik heb hem nodig voor morgen (de verjaardag van mijn oma) Kan ik dan de topping het beste vandaag er al op doen en in de koelkast zetten of morgenochtend vroeg en dan smiddags meenemen? Ik weet namelijk niet hoe lang de topping lekker blijft?
alvast bedankt!
ps. ik laat weten hoe iedereen het vond.
Hé Bertine
Ik zie je bericht nu pas maar het kan allebei hoor. De topping blijft wel even goed. Gefeliciteerd met je oma!
Hoi Hoi,
Ik ga morgen voor het eerst cheesecake maken.
Ik vroeg me af hoeveel rasp van de citroen er in gaat. Ik zie het bij de ingrediënten staan maar niet terug in de instructies.
alvast bedankt!
groetjes Bertine
Lekker Bertine! Smakelijk alvast. Je doet de rasp door de vulling. Voor of na de eieren. Dat maakt niet zoveel uit. Ik ga het even toevoegen in de beschrijving!
De suiker in de vulling, is dit poedersuiker, basterdsuiker of kristalsuiker?
He Nicole, dat is gewone fijne kristalsuiker!
Wat een lekker recept! De taart staat NU in de oven, ik kan niet wachten…. Ik miste de citroenrasp in de beschrijving, maar die heb ik er gewoon doorgeroerd. Bedankt voor het recept!
En? Hoe is ie geworden? Ben benieuwd! het is een van mijn favoriete recepten! Zo lekker!
Hoi,
Kan ik deze taart helemaal af maken, compleet met topping en besjes, een dag van tevoren? Zouden de besjes ook “uitlopen” denk je?
He Giny. Je kunt de taart zelf zeker een dag van tevoren maken, maar de topping zou ik er niet al opdoen. Dat gaat uitlopen en indrogen en ziet er dan niet lekker meer uit…
Ik kon helaas niet live meeluisteren, maar de dag erna meteen even op de site gekeken waar ik het kon terug luisteren.
Ik vind het erg leuk, klonk ook lekker vrolijk allemaal! Alleen dat beeld is wel een beetje jammer…. haha! Ik maar wachten totdat jij in beeld kwam…. 😉
Ow, en de taart ziet er heerlijk uit!
Ja dat beeld is een beetje suf. Dat is volgens mij fout gegaan ergens. Nou ja hoef ik me daar ook niet druk over te maken
Wat ziet die cheesecake er goed uit en wat een stralende foto! Cool dat je gewoon op de radio bent geweest. Ik ga het nog wel even terug luisteren. Lijkt mij ook wel spannend, want het is wel live, en vooral ook gek om jezelf terug te horen. Of valt dat mee (ik vind mijn stem altijd zo raar klinken haha)?
Nou tot straks 🙂
Ja grappig toch wel he.. 😉 En ja het is altijd raar om jezelf terug te horen op de radio (of waar dan ook) maar ik heb mezelf al relatief vaak gehoord dus ben er inmiddels aangewend. haha… Was leuk om je live te ontmoeten vanmiddag!
Ik heb je stukje op de radio net teruggeluisterd, heb je goed gedaan!
En nu heb ik de rest van de dag trek in cheesecake.
Sorry… 😉
Ik wil cheesecake. Als ontbijt!
Ziet er weer supergoed uit!
Dank je wel Bianca!
Ja lekker he.. 😉
Wat een perfect plaatje weer!
Ik heb trek in cheesecake. Als ontbijt