Simone's Kitchen

Glutenvrije ontbijtcake met blauwe bessen

Ontbijtcake met blauwe bessen | simoneskitchen.nl

Ontbijtcake

Mijn hoofd zit nog steeds geheel vol met watten door die rotverkoudheid. Ik dacht maandag nog dat het wel snel over zou gaan maar voorlopig lijkt het alleen maar erger te worden. Bijkomend voordeel wel dat ik deze week gelukkig niet mega druk ben, want pfff, daar moet ik echt even niet aan denken. Afgelopen maandag nog wel wezen trainen, want toen ging het nog wel, maar voor donderdag toch maar even afgezegd. Teveel snot…. (blegh….)

Deze cake heb ik wel gemaakt met de vroege ochtend trainingen in mijn achterhoofd, want trainen en eerst ontbijten werkt bij mij niet. Helemaal niks eten vind ik ook niet altijd prettig dus ik ben dan blij met dit soort snelle ontbijtjes. Je kunt het van tevoren maken, in plakjes snijden en per twee invriezen. Is zo weer ontdooid als je het nodig hebt.

Ontbijtcake | simoneskitchen.nl

Bovendien eet ik het ook vaak op een drukke dag. Ik moet soms op belachelijke tijdstippen van huis om ergens op tijd te zijn. En als je dan om 6 uur ’s morgens de deur uitrent schiet een ontbijt er nog wel eens bij in. Dan vind ik het ook prettig om in de auto iets te eten. En aangezien de benzinepompen niet altijd veel soeps hebben liggen is dit ook weer ideaal. Je kunt het zelfs bevroren meenemen. Na twee uur in de auto is het wel weer zacht geworden… 🙂

Het recept komt van Prins van den Bergh en staat ook in het ‘Hoe word je 100′ kookboek.

Ontbijtcake | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3.3 van 10 stemmen

Ontbijtcake met blauwe bessen

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 50 min
Totale tijd: 1 uur 5 min

Ingrediënten

  • 200 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 eieren
  • 2 el honing
  • 1/2 tl vanille extract
  • 60 gr kokosolie gesmolten
  • 75 gr blauwe bessen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150˚C. Bekleed je bakblik met bakpapier
  • Doe amandelmeel en de bakpoeder bij elkaar in een kom en meng even door. Breek de eieren boven de kom en klop goed tot alles gemengd is. Voeg honing en vanille toe en roer erdoor.
  • Als laatste voeg je de gesmolten kokosolie erdoor en klop het geheel voor 5 minuten goed door met mixer of keukenmachine.
  • Doe de blauwe bessen er als laatste bij en roer die er even doorheen.
  • Giet het beslag in je cakeblik en zet in de oven voor een minuut of 50 of tot goudbruin en gaar.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

43 comments

  1. Avatar

    Wat vervelend dat je ziek bent, hopelijk ben je er snel weer bovenop! Goed idee om de plakjes in te vriezen en toch iets kleins zo te kunnen eten in de ochtend 😉 Liefs, Merel

  2. Avatar

    Lijkt me lekker. Hoe voorkom je eigenlijk dat het fruit naar onderen zakt?

    • Simone van den Berg

      Ja dat is een goede vraag… Het grappige is dat het de ene keer wel gebeurd en de andere keer niet. In een cake met bloem schud ik de vruchten even door de bloem heen (of poedersuiker werkt ook) en dat helpt wel, maar in dit geval zit er amandelmeel in dus dat werkt niet zo goed denk ik. En bij deze cake zaten we meer aan de zijkant dan aan de onderkant… Ik denk dat ik gewoon zelf niet zo goed geroerd had…. 🙂

  3. Avatar

    Kan je het ei in dit recept vervangen door iets anders?

  4. Avatar

    Hey Simone!

    Dit ga ik maken zondag, lijkt me heerlijk! Kun je in plaats van kokosolie ook olijfolie of zonnebloemolie gebruiken?

    Beterschap!

  5. Avatar

    Ziet er heerlijk uit, voor de bovenkant vind ik prachtig :)!
    Beterschap, hopelijk ben je er snel weer boven op.

  6. Avatar

    Dat ziet er lekker uit! Ik heb vorige week een dergelijke cake gebakken, maar wilde een minder droge variant. Deze ga ik proberen! Heb het trouwens verdeeld in cupcakes, makkelijkere porties & invriezen. Liefs, Josine

  7. Avatar

    Kan het met bevroren bessen? Ziet er lekker uit

  8. Avatar

    Zelfrijzend amandelmeeel van Koopmans ook geschikt denk je?

  9. Avatar

    Is nieuw!!! Ja dat snapte ik😜

  10. Avatar

    Hoi Simone,
    Het ziet er prachtig en heerlijk uit! Ik ga het graag proberen te evenaren 😉 ik ben net begonnen met paleo en stoei nog erg met portie grootte. Hoeveel ontbijtjes haal je uit de cake? Groetjes

    • Simone van den Berg

      He Alice, Leuk dat je paleo aan het uitproberen bent! Hoeveel ontbijtjes.. Hmm, dat ligt ook een beetje aan hoeveel plakjes je gebruikt. Ik neem zelf meestal twee plakjes als ontbijt en vul dat aan met nog wat extra fruit of zoiets. Dan haal je ongeveer 5-6 ontbijtjes uit een cake. Succes!

  11. Avatar

    Kan je de kokosolie vervangen door roomboter?

  12. Avatar

    Hoi!

    Ik heb deze gemaakt met havermeel en boter i.p.v. kokosolie. Jammer genoeg rees de cake totaal niet. 🙁 Heb je enig idee hoe dit kan komen?

    Groeten, Caroline

    • Simone van den Berg

      He Caroline, O dat is balen. Nu is het niet een cake die de pan uit rijst maar wel een beetje natuurlijk. Nu is havermeel anders dan amandelmeel en de boter zal ook anders reageren dan kokosolie dus ik vind het lastig om te zeggen wat er mis kan zijn gegaan. Misschien had je de eieren bij deze combinatie met het havermeel en de boter meer moeten kloppen om het luchtiger te krijgen? Ik heb de cake zelf al vaak gemaakt en het resultaat is altijd wel een beetje hetzelfde als op de foto’s. Niet heel hoog dus maar ook niet helemaal plat. Heb je de eieren lang geklopt?

  13. Avatar

    Hoi Simone,

    Kan het ook met kokosmeel?

  14. Avatar

    Hoi Simon,

    Wat een heerlijke ontbijtcake. Lekker ontbijten zo 😊.

    Groet Wilma.

  15. Avatar

    Hoi. Ik zal dit eens proberen! Wat word er bedoeld met gesmolten kokosolie? Kokosolie is al vloeibaar van zichzelf.. moet t dan nog verhit worden? 

  16. Avatar

    Hallo Simone, ik heb diabetus 2 en honing is ook suiker. Kan het ook met een vloeibare zoetstof? 

    Groetjes, Hilde

  17. Avatar

    Heb hem gemaakt met stukjes appel en een lepeltje cacao. En roomboter i.p.v. kokosolie.
    Bleef idd heel erg plat, maar de smaak is heerlijk! 
    Probeer de volgende met een lepeltje bakpoeder extra.

  18. Avatar

    Gaat het om 60 gr vasta kokosolie en die smelten? Of 60 gr vloeibare? 60 gr vast is nl 7 gr vloeibaar:) 

  19. Avatar

    Hi Simone,

    Wat een heerlijke ontbijtcake en lekker snel gemaakt. Ik heb het beslag tijdens het koken gemaakt en we hebben met al even een plakje geproefd, heerlijk!

    Dankjewel voor het delen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!