Simone's Kitchen

Glutenvrije ontbijtcake met blauwe bessen

Glutenvrije ontbijtcake met blauwe bessen

Glutenvrije ontbijtcake

Wie wil er nou niet ontbijten met een heerlijke plak cake? Deze glutenvrije ontbijtcake maak ik graag met blauwe bessen maar is heel erg flexibel naar eigen smaak toe te passen. Verander de blauwe bessen eens door stukjes appel bijvoorbeeld. Of voeg cacaonibs toe aan het beslag.

Vroege vogels

Deze glutenvrije ontbijtcake heb ik wel gemaakt met de vroege ochtend trainingen in mijn achterhoofd, want trainen en eerst ontbijten werkt bij mij niet. Helemaal niks eten vind ik ook niet altijd prettig dus ik ben dan blij met dit soort snelle ontbijtjes. Je kunt het van tevoren maken, in plakjes snijden en per twee invriezen. Is zo weer ontdooid als je het nodig hebt.

Ontbijtcake | simoneskitchen.nl

Makkelijk voor drukke dagen

Bovendien eet ik het ook vaak op een drukke dag. Ik moet soms op belachelijke tijdstippen van huis om ergens op tijd te zijn. En als je dan om 6 uur ‘s morgens de deur uitrent schiet een ontbijt er nog wel eens bij in. Dan vind ik het ook prettig om in de auto iets te eten. En aangezien de benzinepompen niet altijd veel soeps hebben liggen is dit ook weer ideaal. Je kunt het zelfs bevroren meenemen. Na twee uur in de auto is het wel weer zacht geworden… 🙂

Je kunt de glutenvrije ontbijtcake natuurlijk ook makkelijk variëren naar smaak. Ik hoorde laatst al iemand die cacao nibs had toegevoegd of denk eens aan wat nootjes om er door heen te doen.

Doordat de oven niet heel hoog staat voor dit recept kan de glutenvrije ontbijtcake rustig gaar worden. Het duurt daardoor wel net ietsje langer dan een ‘normale’ cake maar het komt de smaak en de cake zelf absoluut ten goede.

Buiten de koelkast kun je de cake een paar dagen goed houden, maar handiger is het om de cake in te vriezen in plakjes. Dan zit je nooit zonder.

Ben je fan van dit soort makkelijke en snelle baksels in de ochtend? Probeer dan ook eens deze appel-wortelcake.

Het recept komt van Prins van den Bergh en staat ook in het ‘Hoe word je 100′ kookboek.

Ontbijtcake | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3.37 van 22 stemmen

Ontbijtcake met blauwe bessen

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 50 min
Totale tijd: 1 uur 5 min
Porties: 12 plakken

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150˚C. Bekleed je bakblik met bakpapier
  • Doe amandelmeel en de bakpoeder bij elkaar in een kom en meng even door. Breek de eieren boven de kom en klop goed tot alles gemengd is. Voeg honing en vanille toe en roer erdoor.
  • Als laatste voeg je de gesmolten kokosolie erdoor en klop het geheel voor 5 minuten goed door met mixer of keukenmachine.
  • Doe de blauwe bessen er als laatste bij en roer die er even doorheen.
  • Giet het beslag in je cakeblik en zet in de oven voor een minuut of 50 of tot goudbruin en gaar.
Gang: Ontbijt
Keuken: paleo
Trefwoord: blauwe bessen, glutenvrij, ontbijt
Auteur: Prins van den Bergh

Voedingswaarde

Calorieën: 173kcal, Koolhydraten: 8g, Eiwit: 5g, Vet: 15g, Verzadigd vet: 5g, Cholesterol: 55mg, Natrium: 21mg, Kalium: 67mg, Vezels: 2g, Suiker: 4g, Vitamine A: 79IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 61mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.