Amandelcrumble met bramen en blauwe bessen
Het ideale verwen ontbijtje is deze amandelcrumble met blauwe bessen en bramen. Het is bovendien glutenvrij, lactosevrij en paleo proof. En natuurlijk gewoon heel erg lekker!
Amandelcrumble
Deze amandelcrumble maakte ik voor het eerst voor paleo magazine, inmiddels alweer een aantal jaar geleden. Ik wilde een soort versie van de klassieke appelcrumble maar dan glutenvrij en met bramen en blauwe bessen. En deze versie was absoluut heel geslaagd. Je kunt het maken als ontbijt, maar je kunt het ook goed serveren als dessert.
Het kost natuurlijk wat meer tijd om te maken doordat de amandelcrumble in de oven moet garen maar het is het wachten meer dan waard. En de geuren die zich ondertussen in de keuken verspreiden zorgen ervoor dat je nog net niet met je neus voor de oven gaat zitten wachten tot het klaar is.
Maken van de amandelcrumble
Het maken van de amandelcrumble is super eenvoudig. Het enige wat je moet doen is de bramen en de blauwe bessen verdelen in een ovenschaal. Dan maak je de topping klaar door de rest van de ingrediënten te mengen (behalve de hele amandelen en de hazelnoten) en die verdeel je over je fruit heen. Daarna verdeel je de gehakte noten (even gemengd met een beetje honing) ook over de bovenkant en je bakt het geheel af in de oven in ongeveer 25 minuten.
Serveren
Je kunt de amandelcrumble vervolgens zo serveren of je kunt het serveren met wat kokosyoghurt of een bol vanille ijs. Beiden zijn heel lekker, maar het ligt er een beetje aan of je dit gaat serveren voor ontbijt of voor dessert.
Kan ik de amandelcrumble ook maken met ander fruit?
Ja dat kan zeker. De amandelcrumble kun je maken met appel, peer of ook met zachter fruit zoals bijvoorbeeld abrikozen en nectarines.
Kan ik de amandelcrumble bewaren?
Ja je kunt dit goed van tevoren klaarmaken. Je kunt het onafgebakken bewaren in de koeling voor 1-2 dagen of je kunt het al helemaal afmaken en later opwarmen.
Kan ik hier ook een gewone crumble van maken?
Dat kan uiteraard ook. Gebruik daarvoor het crumble recept van de appelcrumble
Amandelcrumble met blauwe bessen en bramen
Materiaal
- Ovenschaal van ong. 20 cm
Ingrediënten
- 150 gr blauwe bessen
- 75 gr bramen
- 250 ml kokosmelk
- 1 tl vanille
- 40 gr honing
- ½ tl kaneel
- 2 eieren
- 75 gr amandelmeel
- 30 gr amandelen gehakt
- 30 gr hazelnoten gehakt
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
- Doe de bramen en de blauwe bessen in een ovenschaal.
- Doe kokosmelk, 1 el honing, vanille, kaneel, eieren en amandelmeel in een kom en klop tot een beslag. Giet dit over het fruitmengsel heen.
- Meng de amandelen en de hazelnoten met de rest van de honing en roer dit even goed om zodat alle noten een beetje honing hebben. Verdeel dit over de bovenkant en zet voor ongeveer 25 minuten in de oven of tot goudbruin.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Liever een wat sneller ontbijtje voor het weekend? Check dan vooral deze superlekkere en supersnelle pannenkoekjes eens
Ik heb appel en peer gebruikt en 200ml kokosmelk (blik). Bij mij was hij nog te nat. Ik heb er nog wat amandelmeel later door heen gedaan en nog 10 minuten in de oven gehad. Misschien had ik een grotere schaal moeten gebruiken.
Ja een andere schaal en ander fruit zou het probleem kunnen zijn. Alhoewel je zou verwachten dat appel en peer minder nat zijn dan blauwe bessen en bramen…
Hi Simone,
Kloppen de verhoudingen wel? Het bleef namelijk heel nat en waterig 🙁
Groet
He Yasmine, O dat is balen zeg! Hmm, zou wel moeten kloppen ja. Het enige dat ik me kan bedenken is dat je geen kokosmelk uit een blik hebt gebruikt misschien maar uit een pak? Of de light variant wellicht?