Deze overheerlijke blauwe bessen cake is super makkelijk om te maken en door de blauwe bessen blijft de cake lekker smeuïg. Heerlijk met een frisse icing met citroen. De cake met blauwe bessen is heerlijk bij een kopje koffie of thee.

Blauwe bessen cake

Blauwe bessen cake

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen; blauwe bessen zijn duur. Maar wel mega gezond. Nu is het natuurlijk wel zo dat je een plak cake niet neemt voor de gezondheid, maar als er iets gezonds in zit is dat toch weer mooi meegenomen of niet?

Maar om de kosten te drukken gebruikte ik hier biologische wilde bosbessen. Daar betaal je – op dit moment – € 2,50 voor een doosje van 250 gram. Gewone blauwe bessen uit de vriezer zijn nog goedkoper. Het fijne van de wilde bosbessen is dat ze heel klein zijn. Daardoor blijven ze beter in het beslag ‘hangen’.

blauwe bessen cake

Maken van het beslag voor de cake met blauwe bessen

De blauwe bessen cake is gebaseerd op een recept voor een standaard roombotercake. Ze noemen dat ook wel een poundcake omdat je van elk hoofd ingredient dezelfde hoeveelheid gebruikt. Voor een cakeblik van 25 cm gebruikte ik overal 200 gram van. Ideaal ook als je de hoeveelheden wat wilt verhogen. Dan kun je dat makkelijk doen zonder ingewikkelde berekeningen.

Ik voegde alleen wat extra kwark toe. Dat maakt de cake net ietsje frisser. De diepvries blauwe bessen laat ik wel eerst een beetje uitlekken op keukenpapier. Met name die kleintjes zijn behoorlijk nat, dus even uit laten lekken en daarna nog een beetje droog deppen is handig. Er kwam ook een flinke hoeveelheid sap uit de bessen waardoor de cake gemengde kleuren heeft. Niet zo mooi als ik voor ogen had, maar dat is wel iets om voor een volgende keer in de gaten te houden. Leuk om eens een gemarmerd effect te maken.

Blauwe bessen cake

Icing

Ik ben altijd dol op een laagje icing over de cake. Dat is absoluut optioneel. Je kunt de cake met blauwe bessen ook heel goed maken zonder de icing. Het ziet er alleen gezellig uit en het is lekker. Ik gebruikte hiervoor eenvoudig poedersuiker met citroensap. Dan wordt het lekker fris. Maar wil je het weglaten dan is dat absoluut geen probleem.

Bewaren

De blauwe bessen cake kun je buiten de koelkast bewaren voor een dag of drie a vier. In een luchtdicht afgesloten doos. Wil je het langer bewaren dan kun je de cake ook invriezen. Ik snij de cake dan altijd in plakken en vries de plakken per stuk in. Zo heb ik altijd een snelle plak cake. Het ontdooit natuurlijk een stuk sneller voor 1 plakje. In tegenstelling tot de hele cake.

Variaties

Je kunt de cake goed afwisselen met ander fruit. Stukjes appel, stukjes mango, stukjes nectarine of perzik. Of maak eens een kersencake! Ik ga de komende tijd zeker nog eens experimenteren met verschillende smaken.

Cake met blauwe bessen
blauwe bessen cake

Blauwe bessen cake

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Deze heerlijke blauwe bessen cake wil je een keer geprobeerd hebben!
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 200 gr boter kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • 4 eieren
  • 100 gr volle kwark
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr blauwe bessen
  • snufje zout

  • Verwarm de oven voor op 170˚C (onder- en bovenwarmte). Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier en zet apart.
  • Doe de boter en de suiker in de kom van een mixer en mix tot het een romig en glad geheel vormt. Voeg een voor een de eieren toe en meng elk ei door tot het goed opgenomen is. Voeg de kwark toe en meng goed door.
  • Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en een snufje zout en mix door tot het een glad geheel vormt.
  • Gebruik je diepvries blauwe bessen zorg dan dat je ze laat ontdooien op een stuk keukenpapier. Dat neemt al aardig wat van het vocht op. Dep de andere kant van de bessen ook even droog.
  • Schep de blauwe bessen voorzichtig door het beslag heen en stort over in het cakeblik.
  • Bak de cake in de oven voor ongeveer een uur of tot gaar en goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 278kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwit: 5g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 1g | Cholesterol: 90mg | Natrium: 137mg | Kalium: 51mg | Vezels: 1g | Suiker: 18g | Vitamine A: 503IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 16mg | Ijzer: 0.5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.