Pompoen cheesecake

Pompoen cheesecake met gebrande marshmallows | simoneskitchen.nl

Pompoen cheesecake uit Curacao…

Goedbeschouwd heb ik veel aan recepten zitten denken in Curacao. Want ook deze is gedeeltelijk afkomstig uit Curacao waar we dus een pompoen cheesecake als dessert aten bij Kome. Lekker!

Deze is lekkerder. Ja. Echt. Lisa, dochter van Esmée en kritisch consument vond hem Starbucks waardig. Nou kun je argumenteren of dat een compliment is of niet, maar ik heb besloten dat het in ieder geval zo bedoeld is.

Pompoen cheesecake met marshmallows | simoneskitchen.nl

Starbuckwaardig…

Es en ik hadden weer een van onze befaamde kooksessies, voor het geval je het gemist hebt. En eigenlijk doen we dat te weinig. Ik vind  dat we er wel één per week zouden kunnen doen. Maar ja, heel praktisch is dat misschien niet. Maar het is altijd gezellig! En we hebben altijd veel te veel ideeën.

Vooroverleg hebben we meestal via messenger. “Zullen we….” En dan komen er 30 ideeën voorbij. Die we dan allemaal leuk vinden. Dan houden we iets van tien ideeën over en maken er uiteindelijk 7 of 8. Want we werken inmiddels wel heel efficiënt samen. Iets van oefening en kunst baren….:)

Pompoen cheesecake | simoneskitchen.nl

Voor deze pompoen cheesecake heb je pompoenpuree nodig. Iets dat je in Amerika blijkbaar in de supermarkt kunt kopen, maar waar ik hier nog niet tegen aan ben gelopen. Esmée had nog een pompoen liggen dus die gooide hem in de magnetron voor het maken van de puree. Je hebt 300 gram nodig. Dat is ongeveer een halve pompoen.

Voor de bodem gebruikte ik zelfgemaakt speculaas, maar je kunt natuurlijk ook prima gewoon speculaas kopen.

Leuk om te serveren met Sinterklaas of kerst of gewoon elke dag van de week. Als je snel bent kun je hem nog net maken voor pakjesavond… 🙂

Pompoen cheesecake | simoneskitchen.nl

Pompoen cheesecake

Ingredienten:

  • 600 gr roomkaas (ik gebruikte monchou)
  • 300 gr pompoenpuree
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 220 gr speculaas
  • 100 gr boter
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden

Voor de topping:

  • marshmallows (mini of anders in stukjes gesneden) – optioneel
  • Speculaasjes, verkruimeld

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 150 ˚C.
  2. Maak eerst de bodem door de speculaas te vermalen in de keukenmachine. Smelt de boter ondertussen in een pannetje en meng dit met de kruimels van de speculaas.
  3. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en druk het speculaas-boter mengsel stevig aan met een lepel. Dit is je bodem. Zet even in de koeling zodat de boter weer hard kan worden.
  4. Doe de roomkaas in de mixer en klop dit met de suiker samen tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe en daarna de pompoenpuree, de specerijen en de vanille. Mix alles goed.
  5. Doe de roomkaasvulling in de vorm, strijk de bovenkant glad en zet in de oven.
  6. Bak ongeveer 45 minuten en check of de cheesecake gaar is. De bovenkant moet een beetje stevig aanvoelen maar hij mag nog wel een beetje ‘wiebelen’. Zet de oven uit en laat afkoelen in de oven. Daarna nog 1  a 2 uur in de koeling voor je hem aansnijd.
  7. Voor de topping snij je grote marshmallows in stukjes of beleg je de bovenkant met kleine marshmallows. Deze kun je vervolgens met een creme brulee brander een beetje branden. Verkruimel de speculaasjes erover en klaar!

Bewaren

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

20 comments

  1. Ziet er heerlijk uit! 🙂

  2. …”Starbucks waardig. Nou kun je argumenteren of dat een compliment is of niet. “… hahahah my thoughts exactly 😉
    Wel leuk recept, gaat zeker op de lijst van moet ik eens uitproberen.

  3. Ziet er weer waanzinnig mooi uit, en lékker! 

  4. De pompoencheesecake lukt niet meer vandaag en moet tot volgende week wachten. We hadden een goed alternatief, speculaasappeltaart met amandelspijs.

  5. Welke maat springvorm gebruikte je voor je geweldige pompoen-cheesecake? Of las ik er overheen?

  6. Ben hem aan het maken nu….Zooo benieuwd of het lukt. ?

    • Simone van den Berg

      O lekker! Laat je weten hoe je hem vond?

    • Ooohhh, Simone, hij was zooooooooooo lekker. Iedereen was enthousiast! Ik maak zelf altijd cheesecake, die niet in de oven hoeft, alleen in de koelkast, en dan gebruik ik Bastognekoeken als bodem ipv speculaas. Dat ga ik volgende keer onder deze proberen, heeft iets meer bite, maar het was een groot succes. Dankjewel! Ik hou jouw recepten van nu af in de gaten! 😉

    • Ooohhh, Simone, hij was zooooooooooo lekker. Iedereen was enthousiast! Ik maak zelf altijd cheesecake, die niet in de oven hoeft, alleen in de koelkast, en dan gebruik ik Bastognekoeken als bodem ipv speculaas. Dat ga ik volgende keer onder deze proberen, heeft iets meer bite, maar het was een groot succes. Dankjewel! Ik hou jouw recepten van nu af in de gaten! 😉

  7. Smaakt heel goed! Hoe is de topping gemaakt?

  8. Ben beetje zenuwachtig. Hij staat nu in oven (met pumpkin spice kruiden uit amerika :-D) maar vond hem heeeel vloeibaar. Had pompoenpuree gemaakt van 400 gram blokjes. Bleef maar 270 gram over en was heel waterig.. nu hoop ik dat het goed komt.. vond de puree ook draderig…

    • Simone van den Berg

      He Anne-Marie. Ik ben heel benieuwd hoe het is geworden en of het is gelukt. Op zich wat vreemd dat de pompoenpuree zo waterig was. Ik gebruik meestal een flespompoen maar een ‘gewone’ oranje werkt normaal ook altijd goed. Heb je de binnenkant van de pitten er goed uit gehaald? Dat is meestal het draderige gedeelte van de pompoen… Hoop dat het goed is gekomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.