Pompoen cheesecake
Deze overheerlijke pompoen cheesecake at ik voor de eerste keer in een restaurant op Curaçao en ik moest en zou dat ook thuis namaken. Ik kan je verzekeren; missie geslaagd!

Pompoen cheesecake uit Curacao…
Goedbeschouwd heb ik veel aan recepten zitten denken in Curacao. Want ook deze is gedeeltelijk afkomstig uit Curacao waar we dus een pompoen cheesecake als dessert aten bij Kome. Lekker!
Deze is lekkerder. Ja. Echt. Lisa, dochter van Esmée en kritisch consument vond hem “Starbucks waardig”. Nou kun je argumenteren of dat een compliment is of niet, maar ik heb besloten dat het in ieder geval zo bedoeld is.

Starbuckwaardig…
Es en ik hadden weer een van onze befaamde kooksessies, voor het geval je het gemist hebt. En eigenlijk doen we dat te weinig. Ik vind dat we er wel één per week zouden kunnen doen. Maar ja, heel praktisch is dat misschien niet. Maar het is altijd gezellig! En we hebben altijd veel te veel ideeën.
Vooroverleg hebben we meestal via messenger. “Zullen we….” En dan komen er 30 ideeën voorbij. Die we dan allemaal leuk vinden. Dan houden we iets van tien ideeën over en maken er uiteindelijk 7 of 8. Want we werken inmiddels wel heel efficiënt samen. Iets van oefening en kunst baren….:)

Pompoenpuree
Voor deze pompoen cheesecake heb je pompoenpuree nodig. Iets dat je in Amerika in de supermarkt kunt kopen, maar waar je hier iets meer je best voor moet doen om het te vinden. Esmée had nog een pompoen liggen dus die gooide hem in de magnetron voor het maken van de puree. Je hebt 300 gram nodig. Dat is ongeveer een halve pompoen. Je kunt tegenwoordig wel pompoenpuree in blik vinden. Ik koop het vaak bij Amazing Oriental waar ze van het merk Libby pompoenpuree kant- en klaar hebben. Zonder toevoegingen.
Voor de bodem gebruikte ik zelfgemaakt speculaas, maar je kunt natuurlijk ook prima gewoon speculaas kopen of gebruik een bodem van bastognekoeken voor de pompoen cheesecake.
Leuk om te serveren met Sinterklaas of kerst of gewoon elke dag van de week. Als je snel bent kun je hem nog net maken voor pakjesavond… 🙂

Pompoen cheesecake
Benodigdheden
- Springvorm van 22 cm doorsnee
Ingrediënten
- 600 gr roomkaas ik gebruikte monchou
- 300 gr pompoenpuree
- 150 gr suiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille essence
- 220 gr speculaas
- 100 gr boter
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
Voor de topping:
- marshmallows mini of anders in stukjes gesneden – optioneel
- Speculaasjes verkruimeld
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 ˚C.
- Maak eerst de bodem door de speculaas te vermalen in de keukenmachine. Smelt de boter ondertussen in een pannetje en meng dit met de kruimels van de speculaas.
- Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en druk het speculaas-boter mengsel stevig aan met een lepel. Dit is je bodem. Zet even in de koeling zodat de boter weer hard kan worden.
- Doe de roomkaas in de mixer en klop dit met de suiker samen tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe en daarna de pompoenpuree, de specerijen en de vanille. Mix alles goed maar niet te lang
- Doe de roomkaasvulling in de vorm, strijk de bovenkant glad en zet in de oven.
- Bak ongeveer 45 minuten en check of de cheesecake gaar is. De bovenkant moet een beetje stevig aanvoelen maar hij mag nog wel een beetje ‘wiebelen’. Zet de oven uit en laat afkoelen in de oven. Daarna nog 1 a 2 uur in de koeling voor je hem aansnijd.
- Voor de topping snij je grote marshmallows in stukjes of beleg je de bovenkant met kleine marshmallows. Deze kun je vervolgens met een creme brulee brander een beetje branden. Verkruimel de speculaasjes erover en klaar!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Bedankt!! En (echt allerlaatste vraag) heb je toevallig nog tips tegen het brokkelen van de monchou roomkaas? 🙂
O oops. Sorry ik heb deze gemist. Brokkelen van de monchou kaas? Dat heb ik eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt. Maar als je het even doorroert dan moet het sowieso snel weer glad zijn denk ik
Hi! Ik ben de taart nu aan het maken, maar twijfel of je een oven gebruikt met boven en onderwarmte, conventioneel, of hetelucht circulatie? Alvast bedankt!
He Dewi,
Ik gebruik een oven met hete lucht.
Bedankt voor je snelle reactie! Had hem net al in de oven zitten, maar snel veranderd naar hetelucht stand. Nog een aanvullende vraag: moet de taart afkoelen in een oven met de deur open of slechts op een kiertje? Ik lees veel dat het belangrijk is dat de cheesecake langzaam afkoelt? Hij ruikt in ieder geval al goddelijk!
Ik doe de ovendeur altijd op een kiertje om te voorkomen dat het te ver door gaat en dan gaat het meestal langzaam genoeg 🙂 Geniet ervan alvast! Hij is zo lekker!
Super lekker!!! We hebben gesmuld. Ik had de bodem van bastognekoeken gemaakt en 100 ipv 150g suiker toegevoegd en dan is hij nog steeds heel lekker.
Hmm klinkt top! Deze ga ik volgende week maken als nagerecht bij een etentje met vriendinnen! Gebruik je gewoon kristalsuiker hiervoor of kan het ook met rietsuiker?
Hoi Svenya. Kan allebei maar ik gebruik gewone kristalsuiker.
Pingback: 10 x heerlijke herfstbaksels - Baknieuws.nl
Ben beetje zenuwachtig. Hij staat nu in oven (met pumpkin spice kruiden uit amerika :-D) maar vond hem heeeel vloeibaar. Had pompoenpuree gemaakt van 400 gram blokjes. Bleef maar 270 gram over en was heel waterig.. nu hoop ik dat het goed komt.. vond de puree ook draderig…
He Anne-Marie. Ik ben heel benieuwd hoe het is geworden en of het is gelukt. Op zich wat vreemd dat de pompoenpuree zo waterig was. Ik gebruik meestal een flespompoen maar een ‘gewone’ oranje werkt normaal ook altijd goed. Heb je de binnenkant van de pitten er goed uit gehaald? Dat is meestal het draderige gedeelte van de pompoen… Hoop dat het goed is gekomen!
Smaakt heel goed! Hoe is de topping gemaakt?
Ah dat was ik er even vergeten bij te zetten… 🙂 Nu aangepast!
Ben hem aan het maken nu….Zooo benieuwd of het lukt. ?
O lekker! Laat je weten hoe je hem vond?
Ooohhh, Simone, hij was zooooooooooo lekker. Iedereen was enthousiast! Ik maak zelf altijd cheesecake, die niet in de oven hoeft, alleen in de koelkast, en dan gebruik ik Bastognekoeken als bodem ipv speculaas. Dat ga ik volgende keer onder deze proberen, heeft iets meer bite, maar het was een groot succes. Dankjewel! Ik hou jouw recepten van nu af in de gaten! 😉
O leuk om te horen Danielle! Ik gebruik standaard eigenlijk ook altijd bastogne koek voor de bodem maar we hebben bij deze voor speculaas gekozen omdat het december was geloof ik. Haha
Ooohhh, Simone, hij was zooooooooooo lekker. Iedereen was enthousiast! Ik maak zelf altijd cheesecake, die niet in de oven hoeft, alleen in de koelkast, en dan gebruik ik Bastognekoeken als bodem ipv speculaas. Dat ga ik volgende keer onder deze proberen, heeft iets meer bite, maar het was een groot succes. Dankjewel! Ik hou jouw recepten van nu af in de gaten! 😉
Welke maat springvorm gebruikte je voor je geweldige pompoen-cheesecake? Of las ik er overheen?
O misschien ben ik het vergeten maar het was een 24 cm springvorm!
De pompoencheesecake lukt niet meer vandaag en moet tot volgende week wachten. We hadden een goed alternatief, speculaasappeltaart met amandelspijs.
Dat klinkt ook super lekker!
Ziet er weer waanzinnig mooi uit, en lékker!
Thanks Sandra!
…”Starbucks waardig. Nou kun je argumenteren of dat een compliment is of niet. “… hahahah my thoughts exactly 😉
Wel leuk recept, gaat zeker op de lijst van moet ik eens uitproberen.
Ja want hij is wel echt heel erg lekker!
Ziet er heerlijk uit! 🙂
Ohh, verrukkelijk!!
Echt wel!