Glutenvrije cranberry cheesecake
Ja, ja, ik weet het: ik sla weer eens door met de cranberries… (vraag maar aan Esmée) maar ik vind het gewoon echt zó lekker! Bovendien is het seizoen voor de cranberries natuurlijk veel te kort en invriezen doe ik eigenlijk zelden. Simpelweg omdat cranberries voor mij bij dit seizoen horen. Het seizoen van feesten en partijen en gezelligheid en lekkere dingen. Dus ja, ook vandaag weer een heerlijk recept met cranberries. Dit keer stopte ik ze in een cheesecake. Een glutenvrije cheesecake nog wel.
Hier kunt je meer lezen over glutenvrij eten en dit keer een heerlijk recept. Zeker in deze tijd van het jaar schieten er nog wel eens mensen in de stress als ze horen dat ze iemand op het kerstdiner krijgen die niet tegen gluten kan. En dat is eigenlijk niet nodig.
Je kunt tegenwoordig redelijk makkelijk glutenvrije koekjes kopen in de supermarkt en die heb ik voor dit recept ook gebruikt. Het staat je natuurlijk vrij om willekeurig welk ander koekje hiervoor te gebruiken, maar wil je hem glutenvrij houden neem dan simpelweg glutenvrije biscuitjes. (ik gebruikte de butterkeks van Schär)
Maar eerlijk is eerlijk, ook als je niet glutenvrij eet, dan wil je deze cheesecake graag eten. Zó lekker. Je kunt hem eten zonder de cranberry compote of met. In beide gevallen is het een absolute topper. Ik maakte een tweetal kleine cheesecakes (12 cm springvorm) maar je kunt natuurlijk ook een grote vorm gebruiken. In dit geval moet je de hoeveelheden in het recept verdubbelen.
Of maak deze no bake glutenvrije cheesecake!
Dat fijne bordje is van Steelite en heb ik geleend van Cilia van Cichi
Cranberry cheesecake (glutenvrij)
Ingrediënten
- 100 gr glutenvrije biscuit naar keuze. Of wil je normale dan zijn bastogne koeken hier erg lekker bij.
- 50 gr boter gesmolten
- 300 gr roomkaas
- 90 gr suiker
- 100 gr cranberries vers
- 1 ei
- rasp van 1 citroen
Cranberry compote:
- 250 gr cranberries vers
- 1 tl anijszaad
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- sap van 1 mandarijn
- 100 ml water
Verder nodig:
- 2 bakblikken van 12 cm
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150˚C
- Doe de koekjes in een keukenmachine en maal fijn. Meng deze met de gesmolten boter.
- Bedek de bodem van de springvormpjes met bakpapier en druk het koekjesmengsel op de bodem van de springvormen. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en zet tot gebruik even in de koelkast.
- Doe de roomkaas en de suiker in de KitchenAid (of andere keukenmachine) en draai tot het soepel is. Voeg een ei toe en de rasp van citroen en draai tot het glad is.
- Schep de cranberry’s door het mengsel heen en verdeel over de twee springvormen.
- Zet in de oven voor 30 minuten of tot de bovenkant van de cheesecake stevig aanvoelt. Het mag nog een beetje wiebelen maar niet teveel.
Cranberry compote
- Terwijl de cheesecake bakt maak je de cranberry compote. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot alle cranberries geknapt zijn. Laat afkoelen, verwijder de steranijs en het kaneelstokje en serveer bij de cheesecake.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wat een heerlijke foto’s! En die taart wil ik ook echt eens proberen, ben ook verzot op cranberries maar nooit over nagedacht om die in de cheesecake te doen, goed idee!
Ja het was een probeersel maar echt zó lekker!
En als gluten geen probleem zijn, met welke ‘koekjes’ kan ik het dan maken? Gewoon volkoren biscuits?
Met alle koekjes die je maar lekker vind Monique. Ik gebruik zelf vaak gewone maria biscuitjes of bastognekoeken. Is ook erg lekker.
Beste Tom,
Op de TrotsMarkt had ik je nog willen danken voor de tips voor de presentatie en verkoop van mijn Gemwear producten, maar in de schemer liep ik je mis. Dus bij deze: dank voor de tips! We lopen elkaar vast nog wel eens op een markt tegen het lijf.
Hartelijke groet,
Chantal van Leeuwen
Gemwear
Hmmm ziet er weer goddelijk uit! Ben ook dol op cranberry, lijkt me een heerlijke combi met het zoete van de cheesecake.
Ja is echt een aanrader San!
Vraagje. Ik begrijp de hoeveelheid ingrediënten niet helemaal. Is de hoeveelheid voor 1 bakvorm van 12 cm of voor 2 bakvormen?
Ziet er erg lekker uit! Kun je de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker of heb je beter alternatief?
Hè Esther. De hoeveelheid is voor twee van 12 cm of 1 van 20 cm! Je kunt de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker al vind ik de smaak daarvan wel echt heel anders. Maar kan zeker.
Pingback: Lekkere recepten voor Kerst |
Pingback: Vegan mango oreo cheesecake | Simone's Kitchen