Glutenvrije cranberry cheesecake | simoneskitchen.nl

Ja, ja, ik weet het: ik sla weer eens door met de cranberries… (vraag maar aan Esmée) maar ik vind het gewoon echt zó lekker! Bovendien is het seizoen voor de cranberries natuurlijk veel te kort en invriezen doe ik eigenlijk zelden. Simpelweg omdat cranberries voor mij bij dit seizoen horen. Het seizoen van feesten en partijen en gezelligheid en lekkere dingen. Dus ja, ook vandaag weer een heerlijk recept met cranberries. Dit keer stopte ik ze in een cheesecake. Een glutenvrije cheesecake nog wel.

Glutenvrije cranberry cheesecake | simoneskitchen.nl

Hier kunt je meer lezen over glutenvrij eten en dit keer een heerlijk recept. Zeker in deze tijd van het jaar schieten er nog wel eens mensen in de stress als ze horen dat ze iemand op het kerstdiner krijgen die niet tegen gluten kan. En dat is eigenlijk niet nodig.

Je kunt tegenwoordig redelijk makkelijk glutenvrije koekjes kopen in de supermarkt en die heb ik voor dit recept ook gebruikt. Het staat je natuurlijk vrij om willekeurig welk ander koekje hiervoor te gebruiken, maar wil je hem glutenvrij houden neem dan simpelweg glutenvrije biscuitjes. (ik gebruikte de butterkeks van Schär)

Glutenvrije cranberry cheesecake

Maar eerlijk is eerlijk, ook als je niet glutenvrij eet, dan wil je deze cheesecake graag eten. Zó lekker. Je kunt hem eten zonder de cranberry compote of met. In beide gevallen is het een absolute topper. Ik maakte een tweetal kleine cheesecakes (12 cm springvorm) maar je kunt natuurlijk ook een grote vorm gebruiken. In dit geval moet je de hoeveelheden in het recept verdubbelen.

Of maak deze no bake glutenvrije cheesecake!

Dat fijne bordje is van Steelite en heb ik geleend van Cilia van Cichi

Glutenvrije cranberry cheesecake | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Cranberry cheesecake (glutenvrij)

Ik maakte van deze hoeveelheden twee kleine cheesecakes in 12 cm springvormpjes. Wil je een grote cheesecake maken verdubbel dan de hoeveelheden en verhoog de baktijd met minimaal tien minuten
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 45 min
Porties: 2 kleine cheesecakes van 12 cm

Ingrediënten

  • 100 gr glutenvrije biscuit naar keuze. Of wil je normale dan zijn bastogne koeken hier erg lekker bij.
  • 50 gr boter gesmolten
  • 300 gr roomkaas
  • 90 gr suiker
  • 100 gr cranberries vers
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen

Cranberry compote:

  • 250 gr cranberries vers
  • 1 tl anijszaad
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • sap van 1 mandarijn
  • 100 ml water

Verder nodig:

  • 2 bakblikken van 12 cm
  • bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150˚C
  • Doe de koekjes in een keukenmachine en maal fijn. Meng deze met de gesmolten boter.
  • Bedek de bodem van de springvormpjes met bakpapier en druk het koekjesmengsel op de bodem van de springvormen. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en zet tot gebruik even in de koelkast.
  • Doe de roomkaas en de suiker in de KitchenAid (of andere keukenmachine) en draai tot het soepel is. Voeg een ei toe en de rasp van citroen en draai tot het glad is.
  • Schep de cranberry’s door het mengsel heen en verdeel over de twee springvormen.
  • Zet in de oven voor 30 minuten of tot de bovenkant van de cheesecake stevig aanvoelt. Het mag nog een beetje wiebelen maar niet teveel.

Cranberry compote

  • Terwijl de cheesecake bakt maak je de cranberry compote. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot alle cranberries geknapt zijn. Laat afkoelen, verwijder de steranijs en het kaneelstokje en serveer bij de cheesecake.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Glutenvrije cheesecake

Delen is fijn!