Gebakken cranberry cheesecake met glutenvrije bodem
Wat past er nu beter bij het feestseizoen dan deze cranberry cheesecake? Ik maakte de bodem van glutenvrije koekjes waarmee deze cheesecake dus volledig glutenvrij is.
Cranberry cheesecake
Als er één soort fruit is wat ik zou mogen uitkiezen om te eten tijdens de feestmaanden van het jaar dan zijn dat zonder enige twijfel de cranberries. Of het nu het friszure is van de vruchten of het feit dat ze zo enorm veelzijdig zijn… ik weet het niet. Maar feit is nu eenmaal dat ik ze het liefste overal in stop. Of het nu hartig is of zoet.
In dit geval koos ik ervoor om een glutenvrije cranberry cheesecake te maken. Een gebakken cheesecake om precies te zijn. Je verwerkt een gedeelte van de cranberries namelijk ongebakken in de vulling en tijdens het bakken garen de bessen en geven dat romige van de cheesecake precies het zurige wat het nodig heeft.
Glutenvrije bodem
Zeker in deze tijd van het jaar schieten er nog wel eens mensen in de stress als ze horen dat ze iemand op het kerstdiner krijgen die niet tegen gluten kan. En dat is eigenlijk niet nodig, want met dit recept gebruik je eenvoudigweg andere koekjes voor de bodem. Je kunt er zelfs voor kiezen om een variant te maken met gluten en eentje zonder. Aangezien je hier twee kleinere cranberry cheesecakes van maakt is dat een prima optie.
Dat gezegd hebbende; je kunt tegenwoordig echt prima glutenvrije koekjes in de supermarkt vinden dus deze cranberry cheesecake vind iedereen lekker. Gluten of geen gluten.
Maken van de cranberry cheesecake
Om de cranberry cheesecake te maken begin je met de bodem. Ik maal hiervoor ongeveer 100 gram koekjes en meng dit met 50 gram gesmolten boter. Wil je geen glutenvrije bodem dan zijn bastognekoeken altijd erg lekker als bodem. Druk de bodem stevig in de vormpjes (die je eerst bedekt met bakpapier) met de achterkant van een lepel en zet ze vervolgens even in de koeling terwijl je de rest van de vulling maakt.
De vulling maak ik meestal in de kitchenaid of met een mixer zodat het mooi glad wordt. Je mengt de suiker met de roomkaas. Als het glad is voeg je er een ei aan toe en je schept de cranberries door het beslag heen. Optioneel is het lekker om er wat citroenrasp doorheen te doen.
Je haalt de springvormpjes weer uit de koeling en hierover verdeel je de vulling. Wil je een grote cranberry cheesecake maken in plaats van twee kleine dan heb je een dubbele hoeveelheid nodig voor een springvorm van 20 cm.
De oven gaat voor de cheesecakes op 150˚C en ze gaan ongeveer 30 minuten de oven in. Ook hier als je een grotere vorm gebruikt dan heeft de cranberry cheesecake langer nodig. Hou ongeveer 45-60 minuten aan voor een grotere vorm. De bovenkant moet een beetje stevig aanvoelen maar mag nog wel wat wiebelen. Tijdens het afkoelen wordt het nog steviger.
Terwijl de cranberry cheesecake in de oven staat maak je de cranberry compote die je straks over de cheesecake kunt scheppen.
Of maak deze no bake glutenvrije cheesecake!
Cranberry cheesecake (glutenvrij)
Benodigdheden
- 2 kleine springvormen 12 cm
Ingrediënten
- 100 gr glutenvrije biscuit naar keuze. Of wil je normale dan zijn bastogne koeken hier erg lekker bij.
- 50 gr boter gesmolten
- 300 gr roomkaas
- 90 gr suiker
- 100 gr cranberries vers
- 1 ei
- rasp van 1 citroen
Cranberry compote:
- 250 gr cranberries vers
- 1 tl anijszaad
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- sap van 1 mandarijn
- 100 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150˚C
- Doe de koekjes in een keukenmachine en maal fijn. Meng deze met de gesmolten boter.
- Bedek de bodem van de springvormpjes met bakpapier en druk het koekjesmengsel op de bodem van de springvormen. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en zet tot gebruik even in de koelkast.
- Doe de roomkaas en de suiker in de KitchenAid (of andere keukenmachine) en draai tot het soepel is. Voeg een ei toe en de rasp van citroen en draai tot het glad is.
- Schep de cranberry’s door het mengsel heen en verdeel over de twee springvormen.
- Zet in de oven voor 30 minuten of tot de bovenkant van de cheesecake stevig aanvoelt. Het mag nog een beetje wiebelen maar niet teveel.
Cranberry compote
- Terwijl de cheesecake bakt maak je de cranberry compote. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot alle cranberries geknapt zijn. Laat afkoelen, verwijder de steranijs en het kaneelstokje en serveer bij de cheesecake.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Vegan mango oreo cheesecake | Simone's Kitchen
Pingback: Lekkere recepten voor Kerst |
Vraagje. Ik begrijp de hoeveelheid ingrediënten niet helemaal. Is de hoeveelheid voor 1 bakvorm van 12 cm of voor 2 bakvormen?
Ziet er erg lekker uit! Kun je de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker of heb je beter alternatief?
Hè Esther. De hoeveelheid is voor twee van 12 cm of 1 van 20 cm! Je kunt de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker al vind ik de smaak daarvan wel echt heel anders. Maar kan zeker.
Hmmm ziet er weer goddelijk uit! Ben ook dol op cranberry, lijkt me een heerlijke combi met het zoete van de cheesecake.
Ja is echt een aanrader San!
Beste Tom,
Op de TrotsMarkt had ik je nog willen danken voor de tips voor de presentatie en verkoop van mijn Gemwear producten, maar in de schemer liep ik je mis. Dus bij deze: dank voor de tips! We lopen elkaar vast nog wel eens op een markt tegen het lijf.
Hartelijke groet,
Chantal van Leeuwen
Gemwear
En als gluten geen probleem zijn, met welke ‘koekjes’ kan ik het dan maken? Gewoon volkoren biscuits?
Met alle koekjes die je maar lekker vind Monique. Ik gebruik zelf vaak gewone maria biscuitjes of bastognekoeken. Is ook erg lekker.
Wat een heerlijke foto’s! En die taart wil ik ook echt eens proberen, ben ook verzot op cranberries maar nooit over nagedacht om die in de cheesecake te doen, goed idee!
Ja het was een probeersel maar echt zó lekker!