Citroen tijm cake

Citroencake met tijm en amandel

Een lekker fris en luchtige cake met citroen, tijm en amandelmeel. Ideaal om te serveren in de zomer, maar eigenlijk altijd lekker.

Het recept voor deze citroencake kwam ik tegen in de Delicious. Ik had zin om wat te bakken en dus besloot ik me te wagen aan dit lekkere exemplaar. Ik vond de toevoeging van tijm wel grappig en amandelmeel vind ik bij alle baksels eigenlijk altijd wel een toevoeging.

De citroencake met tijm is overigens niet glutenvrij. Er zit wel zelfrijzend bakmeel in dus niet geschikt als je een glutenallergie hebt. (dan kun je misschien eens deze vegan citroen cheesecake proberen)

Amandel citroen tijm cake | simoneskitchen.nl

Citroen

Uiteraard gaat er in de citroencake met tijm veel citroen. In het oorspronkelijke recept werd er citroensuiker gebruikt, maar om dat te maken moesten er aardig wat handelingen worden verricht. En ik ben dan wel altijd van het zoeken naar een snellere oplossing. Dus om toch die lekker zure smaak te krijgen aan de citroencake met tijm heb ik ervoor gekozen om extra citroenen te gebruiken.

Het kan mij niet zuur genoeg zijn wat dat betreft en het is tenslotte een citroencake. Het maken van de cake is super eenvoudig. Je doet alle ingredienten op het amandelschaafsel en de poedersuiker na in een kom en je klopt het tot glad en luchtig.

Daarna is het een kwestie van in de oven schuiven en bakken. Voor het bakken strooi je het amandelschaafsel er nog over, maar voor de oplettende kijken: dat waren we hier inderdaad vergeten.

Dat ik dol ben op citroen blijkt wel uit andere recepten die ik al vaker maakte zoals deze citroen kipschotel, de citroenmousse of de madeleines met citroen en maanzaad.

Wat mij betreft is het een van de meest veelzijdige ingrediënten en voegt bijna altijd wat toe aan een gerecht. Een kneepje citroen hier of lekker veel citroenen hier zoals in deze fijne citroencake met tijm. Eet smakelijk!

O en wil je de citroencake met tijm nog een extra boost geven? Dan is het ook nog eens heel erg lekker om een icing van citroen te maken. Dit doe je eenvoudig door poedersuiker te mengen met wat citroensap tot het de gewenste dikte heeft. Dit drizzle je over de cake en dit laat je dan vervolgens even uitharden. Dan krijgt de citroencake een lekkere extra citroenboost.

Geen zin om te bakken? Probeer dan ook eens mijn supersnelle cheesecake!

amandel citroen tijm cake | simoneskitchen.nl

Amandel citroen tijm cake

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

In het oorspronkelijke gerecht van Delicious werden 2 citroenen gebruikt en een citroen extra om citroensuiker te maken. Echter dat is aardig wat werk (citroenen raspen, schilletjes drogen enzovoort) dus in plaats daarvan hebben we extra citroenen gebruikt. Ik hou van zurig dus 4 citroenen gebruikt maar hou je daar iets minder van dan is 3 ook prima!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 3-4 citroenen
  • 125 gram amandelmeel
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 3 el grof gehakte tijm blaadjes
  • 2 el amandelschaafsel
  • poedersuiker

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Boen de citroenen onder warm water schoon en rasp de schil eraf. Doe alle ingrediënten behalve het amandelschaafsel en de poedersuiker in een kom en kneed ze met de keukenmachine of met de mixer met deeghaken tot een dik glad beslag.
  • Schep het beslag in de vorm (hij zal halfvol zijn) en strijk glad met een natte spatel en strooi het amandelschaafsel erover. Bak de cake in de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrooi met een dun laagje poedersuiker

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 272kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 5g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 1g | Cholesterol: 54mg | Natrium: 101mg | Kalium: 86mg | Vezels: 3g | Suiker: 14g | Vitamine A: 441IU | Vitamine C: 17mg | Calcium: 49mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.