Citroencake met tijm en amandel
Citroencake met tijm en amandel
Een lekker fris en luchtige cake met citroen, tijm en amandelmeel. Ideaal om te serveren in de zomer, maar eigenlijk altijd lekker.
Het recept voor deze citroencake kwam ik tegen in de Delicious. Ik had zin om wat te bakken en dus besloot ik me te wagen aan dit lekkere exemplaar. Ik vond de toevoeging van tijm wel grappig en amandelmeel vind ik bij alle baksels eigenlijk altijd wel een toevoeging.
De citroencake met tijm is overigens niet glutenvrij. Er zit wel zelfrijzend bakmeel in dus niet geschikt als je een glutenallergie hebt. (dan kun je misschien eens deze vegan citroen cheesecake proberen)
Citroen
Uiteraard gaat er in de citroencake met tijm veel citroen. In het oorspronkelijke recept werd er citroensuiker gebruikt, maar om dat te maken moesten er aardig wat handelingen worden verricht. En ik ben dan wel altijd van het zoeken naar een snellere oplossing. Dus om toch die lekker zure smaak te krijgen aan de citroencake met tijm heb ik ervoor gekozen om extra citroenen te gebruiken.
Het kan mij niet zuur genoeg zijn wat dat betreft en het is tenslotte een citroencake. Het maken van de cake is super eenvoudig. Je doet alle ingredienten op het amandelschaafsel en de poedersuiker na in een kom en je klopt het tot glad en luchtig.
Daarna is het een kwestie van in de oven schuiven en bakken. Voor het bakken strooi je het amandelschaafsel er nog over, maar voor de oplettende kijken: dat waren we hier inderdaad vergeten.
Dat ik dol ben op citroen blijkt wel uit andere recepten die ik al vaker maakte zoals deze citroen kipschotel, de citroenmousse of de madeleines met citroen en maanzaad.
Wat mij betreft is het een van de meest veelzijdige ingrediënten en voegt bijna altijd wat toe aan een gerecht. Een kneepje citroen hier of lekker veel citroenen hier zoals in deze fijne citroencake met tijm. Eet smakelijk!
O en wil je de citroencake met tijm nog een extra boost geven? Dan is het ook nog eens heel erg lekker om een icing van citroen te maken. Dit doe je eenvoudig door poedersuiker te mengen met wat citroensap tot het de gewenste dikte heeft. Dit drizzle je over de cake en dit laat je dan vervolgens even uitharden. Dan krijgt de citroencake een lekkere extra citroenboost.
Geen zin om te bakken? Probeer dan ook eens mijn supersnelle cheesecake!
Amandel citroen tijm cake
Benodigdheden
- cakeblik van 25 cm
Ingrediënten
- 3-4 citroenen
- 125 gram amandelmeel
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 3 el grof gehakte tijm blaadjes
- 2 el amandelschaafsel
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C. Boen de citroenen onder warm water schoon en rasp de schil eraf. Doe alle ingrediënten behalve het amandelschaafsel en de poedersuiker in een kom en kneed ze met de keukenmachine of met de mixer met deeghaken tot een dik glad beslag.
- Schep het beslag in de vorm (hij zal halfvol zijn) en strijk glad met een natte spatel en strooi het amandelschaafsel erover. Bak de cake in de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
- Bestrooi met een dun laagje poedersuiker
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Dit is een topper bij ons thuis. Wordt regelmatig gemaakt.
O heerlijk! Ja hier is het ook een groot favoriet!
Pingback: Citroen-tijm tulband van Nigella | Simone's Kitchen
Wat klinkt dit heerlijk! Ik ben ook heel gek op citroen =D ga dit zeker een keer maken
Lekker recept lijkt me dit Simone! Echter is het mij niet helemaal duidelijk hoeveel citroenen je gebruikt, aangezien bij de ingredienten in totaal 3 citroenen worden vermeld.
Ja dat is een beetje onduidelijk. Ik heb het inmiddels aangepast. In het oorspronkelijke recept werd citroensuiker gebruikt. Omdat dat best veel werk is om te maken hebben we gewoon extra citroen toegevoegd aan het recept… 😉