Citroen tulband met tijm van Nigella
Deze overheerlijke citroen tulband met tijm is van een recept van niemand minder dan Nigella Lawson en is verslavend lekker.
Citroen tulband met tijm
Deze heerlijke citroen tulband met tijm komt uit het boek van Nigella Lawson (Simply Nigella), en is een van mijn favoriete recepten uit het boek. Nigella is zonder meer de koningin van de decadente recepten, al is dit boek een stuk soberder dan je misschien van haar gewend bent. Er zal een reden zijn dat ik deze citroen tulband met tijm heb uitgekozen om te maken.
Ik maakte de tulband dit keer in mini tulband vormen dit keer in deze vorm van Nordic Ware. Natuurlijk de mooiste tulbandvormen die er zijn, kun je van dit merk vinden. Niet goedkoop overigens maar ze gaan wel lang mee.
Tips voor de tulband
Wil je de citroen tulband met tijm maken in de Nordic ware vorm dan zijn er een paar aandachtspuntjes. Ten eerste is het belangrijk dat je zorg draagt dat de vorm echt goed schoon is. Dat kan best een uitdaging zijn als je er eerder in hebt gebakken. Door alle randjes is het soms lastig poetsen. Een tandenborstel met zachte kop kan dan uitkomst bieden. Vervolgens is het handig om gesmolten boter te gebruiken om de tulband zorgvuldig in te vetten. Je kunt ook een bakspray gebruiken maar persoonlijk gaat dat bij mij altijd fout. Ik gebruik dus ten alle tijden gewoon gesmolten boter.
Vervolgens bestuif je dit met wat bloem. Dit gaat het makkelijkste als je wat bloem in een zeefje doet en dit dan gelijkmatig verdeeld over de binnenkant van de vorm. Eventueel overtollig bloem klop je eruit. De vorm even ondersteboven houden en dan flink op kloppen.
Ik bakte de citroen tulband met tijm hier in de mini vorm maar je kunt uiteraard ook een grote vorm van 2,5 liter gebruiken. Gebruik je wel de kleine vormen dan is de baktijd anders. Hou daar goed rekening mee! De inhoud van de kleinere vormen bij elkaar (bij de specifieke 4 vormen die ik gebruikte) is in totaal 2,1 liter. Dus je houdt misschien een klein beetje beslag over. Dit kun je altijd nog in een ander klein vormpje doen.
Icing
De citroen tulband met tijm is lekker om zo te eten, maar wordt nog lekkerder met een frisse citroen icing eroverheen. Dit maak je eenvoudig door poedersuiker te mengen met een beetje citroensap. Zorg dat je niet al het citroensap in één keer toevoegd maar voeg beetje bij beetje toe tot de icing de gewenste dikte heeft.
Dit drizzle je dan over de tulband heen. Wacht wel tot de tulband volledig is afgekoeld voor je dit doet! Anders loopt de icing net zo hard weer van de cake af.
Citroen tijm cake
Benodigdheden
Ingrediënten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 ˚C (onder- en bovenwarmte als je die hebt)
- Doe de boter in een mengkom en mix tot luchtig en romig. Voeg de suiker hieraan toe en klop goed door tot goed gemengd. Voeg een voor een de eieren toe en zet de machine na het laatste ei zachter.
- Voeg nu 1/3 deel van het bloemmengsel toe en 1/3 van de karnemelk, daarna weer 1/3 deel van beiden en ga door tot het op is. Voeg als laatste het sap van 1 citroen toe aan je beslag. Roer de blaadjes tijm er door.
- Vet de vorm die je gebruikt goed in. Voor een tulband gebruik ik altijd eerst boter (liefst gesmolten) waar ik alle hoekjes en gaatjes goed mee insmeer. Daarna bestuif ik het met bloem, klop het overtollige bloem eruit en doe dan het beslag in de kom. Strijk het glad en duw goed in de hoekjes (dat had ik niet helemaal goed gedaan dit keer… Dan heb je her en der een luchtbubbeltje.
- Heb je een grote vorm bak die dan ongeveer een uur of een uur en 15 minuten, maar check vooral na een uur met een prikker of de binnenkant gaar is. Een kleine vorm die ik gebruikte heeft genoeg aan ongeveer 30-35 minuten. Ook hier weer even checken!
- Haal uit de oven en laat afkoelen (minimaal 5 minuten maar liever 15 minuten) voor je hem uit de vorm stort. Laat volledig afkoelen voor je de icing erover doet.
- icing maak je door de poedersuiker in een bakje te doen en hierbij citroensap te voegen. Begin met een eetlepel sap, roeren en kijk hoe dik of hoe dun je icing is. Het moet vloeibaar zijn maar niet te dun.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hartelijk bedankt voor het delen, ik maakte slecht de helft en gebruikte natuurlijk een kleinere, wel rechthoekige vorm, 45′ nodig gehad in een klassieke oven (wat ik normaal vind in mijn oven) Zalig malse, aparte, niet droge cake, die nog verrast als je daarna iets drinkt.
Ja het is zeker een heerlijke tulband! Ik hou van de combinatie van smaken!
Hoi Simone.
Ik heb de tulband gister gemaakt.
Even de kerstsfeer nog vasthouden ?
Nu heb ik de cake net aangesneden en schrik ik van de binnenkant.
Hij is heel massief. Lijkt meer boterkoek.
Hoort dit zo?
Ik heb met kerst je mango mousse gemaakt en de kalkoen. Echt een succes
Verder lekker maar eigenlijk te machtig.
Dat laatste zinnetje sloeg nog op de cake ?
Vriendelijke groetjes van saskia
O Haha. Sorry. Ja snap ik dat het dan te machtig was!
Hè Saskia. Heel massief? Nee dat hoort niet. Heb je hem misschien niet lang genoeg geklopt? Ik heb hem laatst ook nog gemaakt en was ‘gewoon’ Leuk dat je de mango mousse en de kalkoen hebt gemaakt ook! ?
Wow dat ziet er lekker uit, een goed idee voor de feestdagen.
Echt wel he… Alhoewel het altijd lekker is hoor… 😉
bakIng soda, is dat bakzout?
He Sabina! Ja klopt. Dat is bakzout maar omdat het ook in Nederland meestal als baking soda wordt verkocht hou ik meestal die naam aan
What a gorgeous cake Simone! I love tulband forms and if I had my way I would need an entire cupboard voor alleen maar bakvormen! This cake looks sooo good. Now I can’t wait for the weekend so I can bake this!!!
And! it was the greatest pleasure to have met you yesterday. I am already looking forward to meeting you again. <3
O thanks Rakhee! And I so know what you mean! I think I already have way too many baking tins… It’s becoming slightly ridiculous.. 🙂