Simone's Kitchen

Citroen-tijm tulband van Nigella

Citroen tijm tulband | simoneskitchen.nl

Ik had het gisteren natuurlijk al verteld, in de review van het nieuwe boek van Nigella (Simply Nigella), maar ik kon deze overheerlijke citroen-tijm tulband echt niet voor mezelf houden.. 🙂 Hebben jullie even mazzel! Het was voor mij tevens een goed moment om mijn nieuwe Nordic Ware tulband vorm even uit te proberen. Ik heb er al meer van (plus een hele leuke die ik misschien binnenkort ook wel ga uitproberen) Ik had ze gekocht een paar weken geleden alweer toen Alex en ik voor iets totaal anders bij de kookwinkel waren. Volgens mij zochten we een artikel voor een shoot, maar ja, laat mij een kookwinkel binnenlopen en je denkt toch zeker niet dat ik dan gericht naar één dingetje ga kijken??

Mini tulband van citroen en tijm | simoneskitchen.nl

Dus…. het resultaat was dat ik naar buiten liep met drie bakvormen, een kookboek en niet met het ding waar het allemaal om begonnen was. Hoe efficient vinden jullie niet? Nu goed, de vormen waren te leuk. Dit is een tulband met vier verschillende mini tulband vormpjes waarvan dit er eentje is. Ik heb ze allevier gebakken want ik was heel benieuwd hoe ze eruit zouden komen en dat was top. Insmeren vind ik wat lastiger met die kleinere vormpjes maar goed, oefening baart kunst zullen we maar zeggen.

Citroen tijm tulband | simoneskitchen.nl

Ik heb al eens eerder een citroen tijm amandel cake gepost maar die was toch wel heel anders met amandelmeel enzo. Deze vond ik qua tijm smaak iets meer uitgesproken (terwijl er net zoveel in gaat) maar ze zijn allebei lekker.

Citroen tijm tulband | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Citroen tijm cake

Let op dat de bereidingstijd afhankelijk is van de vorm die je gebruikt. Ik gebruikte een kleine tulband vorm en had genoeg aan 30 minuten, een grote duurt een uur ongeveer.
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

 • 200 gram boter op kamertemperatuur
 • 250 gram suiker
 • 450 gram bloem
 • 3/4 tl bakzout
 • 3/4 tl bakpoeder
 • 2 citroenen
 • bosje tijm
 • 250 ml karnemelk
 • 3 eieren
 • 120 gr poedersuiker
 • 1 tulbandvorm van 2 5 liter

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 170 ˚C (onder- en bovenwarmte als je die hebt)
 • Meng bloem, bakzout en bakpoeder samen en mix het door elkaar. Ris de blaadjes tijm van de takjes af tot je ongeveer 3 eetlepels vol hebt en hak dit even klein. Het lijkt heel veel maar de smaak is vrij subtiel in de cake.
 • Doe de boter in een mengkom en mix tot luchtig en romig. Voeg de suiker hieraan toe en klop goed door tot goed gemengd. Voeg een voor een de eieren toe en zet de machine na het laatste ei zachter.
 • Voeg nu 1/3 deel van het bloemmengsel toe en 1/3 van de karnemelk, daarna weer 1/3 deel van beiden en ga door tot het op is. Voeg als laatste het sap van 1 citroen toe aan je beslag. Roer de blaadjes tijm er door.
 • Vet de vorm die je gebruikt goed in. Voor een tulband gebruik ik altijd eerst boter (liefst gesmolten) waar ik alle hoekjes en gaatjes goed mee insmeer. Daarna bestuif ik het met bloem, klop het overtollige bloem eruit en doe dan het beslag in de kom. Strijk het glad en duw goed in de hoekjes (dat had ik niet helemaal goed gedaan dit keer... Dan heb je her en der een luchtbubbeltje.
 • Heb je een grote vorm bak die dan ongeveer een uur of een uur en 15 minuten, maar check vooral na een uur met een prikker of de binnenkant gaar is. Een kleine vorm die ik gebruikte heeft genoeg aan ongeveer 30-35 minuten. Ook hier weer even checken!
 • Haal uit de oven en laat afkoelen (minimaal 5 minuten maar liever 15 minuten) voor je hem uit de vorm stort. Laat volledig afkoelen voor je de icing erover doet.
 • icing maak je door de poedersuiker in een bakje te doen en hierbij citroensap te voegen. Begin met een eetlepel sap, roeren en kijk hoe dik of hoe dun je icing is. Het moet vloeibaar zijn maar niet te dun.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.