Citroen tulband voor pasen
Ideaal voor de paasdagen of het voorjaar in het algemeen is deze lekkere citroen tulband. Zorg wel dat je de vorm goed invet! Daarmee valt of staat het succes van de citroen tulband.
Citroen tulband
Soms heb je van die dagen dat alles mist lijkt te gaan. Toen ik deze citroen tulband voor de eerste keer maakte ging het nogal fout. Ik had een nieuwe tulbandvorm die anders en dunner was dan mijn “normale” Nordic Ware gietijzeren vormen. Ik had hem – dacht ik – wel goed ingevet maar wat er uit kwam was een hoopje ellende. Een soort cake ongeluk zou je het kunnen noemen.
Beetje jammer want de smaak was echt heel erg lekker. De kruimels hebben we uiteindelijk gebruikt voor de paastrifle, maar ik wilde het toch nog een keer proberen.
Poging twee
Het “grappige” was dat ik deze citroen tulband al eens eerder had gemaakt. In 2011 en ook toen kwam het niet goed uit de vorm. Soms denk ik dat er bepaalde recepten zijn die gewoon wat plakkeriger zijn dan normaal. Ik durf het je niet te zeggen. Feit is wel dat poging twee gelukkig wel werkte. Ik gebruikte hiervoor de mini vormpjes van Nordic ware en voila. Missie geslaagd.
De cake zelf is echt heerlijk. Ik hou enorm van de smaak van citroen in een cake en de tulbandvorm is altijd een winnaar als je het mij vraagt.
Paastulband
Ik vind dit met uitstek een tulband die geschikt is voor de paasdagen. Lekker fris door de citroen en hij blijft ook goed ‘sappig” (ik vind sappig altijd heel gek klinken bij een cake, maar ik weet zo snel geen ander woord. Smeuïg dekt ook de lading niet helemaal).
Om de cake te serveren kun je een citroen icing maken of je kunt het eenvoudig met wat poedersuiker bestuiven.
Check ook deze tulband recepten
Citroen tulband
Benodigdheden
- 1 tulbandvorm 2,5 liter
Ingrediënten
- 220 gr boter gesmolten
- 2 eieren
- 330 gr suiker superfijn
- 120 gr Griekse yoghurt
- 60 ml citroensap
- 2 el citroenzest
- 300 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
Citroen icing
- 320 g poedersuiker
- 1 el citroensap
- 2 el water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160˚C.
- Doe de boter, suiker, eieren, Griekse yoghurt, bloem en bakpoeder, citroensap en rasp in een kom en klop om het te combineren. Doe dit over in een tulband vorm en bak voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Laat tien minuten afkoelen in de vorm. Stort uit op een rek en laat afkoelen voor je de icing erover doet.
- Maak de icing door de poedersuiker te mengen met het citroensap en het water.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
De beschrijving klopt niet helemaal. Bloem en bakpoeder zijn niet vermeld.
Oops. Nu toegevoegd!
Hallo,tulband ziet er goed uit,maar in het recept staat Griekse yoghurt en in de beschrijving zure room.
Welke van de twee heb je gebruikt ?
O hahaha… Ja sorry. In de eerste mislukte versie gebruikte ik zure room. In de tweede versie Griekse yoghurt (want de zure room was op) Beiden kan dus maar ik zal het even goed zetten in het recept.