Ideaal voor de paasdagen of het voorjaar in het algemeen is deze lekkere citroen tulband. Zorg wel dat je de vorm goed invet! Daarmee valt of staat het succes van de citroen tulband.

Citroen tulband | simoneskitchen.nl

Citroen tulband

Soms heb je van die dagen dat alles mist lijkt te gaan. Toen ik deze citroen tulband voor de eerste keer maakte ging het nogal fout. Ik had een nieuwe tulbandvorm die anders en dunner was dan mijn “normale” Nordic Ware gietijzeren vormen. Ik had hem – dacht ik – wel goed ingevet maar wat er uit kwam was een hoopje ellende. Een soort cake ongeluk zou je het kunnen noemen.

Beetje jammer want de smaak was echt heel erg lekker. De kruimels hebben we uiteindelijk gebruikt voor de paastrifle, maar ik wilde het toch nog een keer proberen.

Citroentulband | simoneskitchen.nl

Poging twee

Het “grappige” was dat ik deze citroen tulband al eens eerder had gemaakt. In 2011 en ook toen kwam het niet goed uit de vorm. Soms denk ik dat er bepaalde recepten zijn die gewoon wat plakkeriger zijn dan normaal. Ik durf het je niet te zeggen. Feit is wel dat poging twee gelukkig wel werkte. Ik gebruikte hiervoor de mini vormpjes van Nordic ware en voila. Missie geslaagd.

De cake zelf is echt heerlijk. Ik hou enorm van de smaak van citroen in een cake en de tulbandvorm is altijd een winnaar als je het mij vraagt.

Citroentulband | simoneskitchen.nl

Paastulband

Ik vind dit met uitstek een tulband die geschikt is voor de paasdagen. Lekker fris door de citroen en hij blijft ook goed ‘sappig” (ik vind sappig altijd heel gek klinken bij een cake, maar ik weet zo snel geen ander woord. Smeuïg dekt ook de lading niet helemaal).

Om de cake te serveren kun je een citroen icing maken of je kunt het eenvoudig met wat poedersuiker bestuiven.

Check ook deze tulband recepten

Citroen tulband | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Citroen tulband

Een lekker frisse tulband door de citroen. Perfect voor het voorjaar!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 10 personen

Benodigdheden

  • 1 tulbandvorm 2,5 liter

Ingrediënten

  • 220 gr boter gesmolten
  • 2 eieren
  • 330 gr suiker superfijn
  • 120 gr Griekse yoghurt
  • 60 ml citroensap
  • 2 el citroenzest
  • 300 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder

Citroen icing

  • 320 g poedersuiker
  • 1 el citroensap
  • 2 el water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Doe de boter, suiker, eieren, Griekse yoghurt, bloem en bakpoeder, citroensap en rasp in een kom en klop om het te combineren. Doe dit over in een tulband vorm en bak voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Laat tien minuten afkoelen in de vorm. Stort uit op een rek en laat afkoelen voor je de icing erover doet.
  • Maak de icing door de poedersuiker te mengen met het citroensap en het water.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Pasen
Trefwoord: citroen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 542kcal, Koolhydraten: 89g, Eiwit: 6g, Vet: 19g, Verzadigd vet: 12g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g, Transvet: 1g, Cholesterol: 81mg, Natrium: 161mg, Kalium: 178mg, Vezels: 1g, Suiker: 65g, Vitamine A: 599IU, Vitamine C: 4mg, Calcium: 74mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!