Citroenpaastulband – drie maal is scheepsrecht

Citroen tulband | simoneskitchen.nl

Mislukt

Je hebt wel eens van die dagen dat alles een beetje lijkt te mislukken. Toch? Of ben ik nu de enige die daar last van heeft? Maar het gekke is dat het bakken van een tulband bij mij bijna altijd goed gaat. Met de nadruk op bijna. Soms zijn er dagen dat het niet helemaal volgens planning verloopt. Ik had recentelijk weer eens een nieuwe tulband vorm gekocht. Weer eentje van Nordic Ware maar dit was de classic of zoiets lijn die niet – zoals de meeste – van gietijzer was gemaakt maar veel dunner. Soort ‘the original’ versie denk ik.

Citroentulband | simoneskitchen.nl

Poging twee

Ik had deze specifieke tulband namelijk al eens eerder gemaakt, lang geleden in 2011. En hoewel de cake zelf heerlijk is, was het allerbelabberdst uit de vorm gekomen en was de cake ook al niet zo mooi bruin. Dus dacht ik – 6 jaar na dato – maar eens te kijken of ik het nog eens beter over kon doen en de tulband vorm die ik had gekocht was dezelfde als die op de oorspronkelijke foto van Donna.

Dus dat moest appeltje-eitje worden… Nou niet dus…

Citroentulband | simoneskitchen.nl

Voor de tweede keer kwam de cake niet goed uit de vorm. Ik had hem echt goed ingesmeerd maar hij bleef plakken. Denk toch dat ik het maar bij de vertrouwde gietijzeren vormen hou want daar komen ze echt altijd goed uit!

Drie maal is scheepsrecht

Uiteindelijk heb ik hem nog een keer overnieuw gebakken en maakten we met de restanten van de andere cake een heel lekkere trifle (het recept komt deze week ook online!) En gelukkig was het dit keer een succes. Phieuw….

Citroenpaastulband

Dit is natuurlijk een tulband die je elk moment van het jaar kunt maken maar hij is lekker fris en voor mij daarom perfect voor Pasen!

Citroenpaastulband

Ingredients:

  • 220g boter, gesmolten
  • 2 eieren
  • 330 gr suiker (superfijn)
  • 120 gr Griekse yoghurt
  • 60 ml citroensap
  • 2 el citroenzest
  • 300 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
Citroen icing
  • 320g poedersuiker
  • 1 el citroensap
  • 2 el water
1 tulbandvorm van ongeveer 2,5 ltr

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 160˚C.
  2. Doe de boter, suiker, eieren, Griekse yoghurt, citroensap en rasp in een kom en klop om het te combineren. Doe dit over in een tulband vorm en bak voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
  3. Laat tien minuten afkoelen in de vorm. Stort uit op een rek en laat afkoelen voor je de icing erover doet.
  4. Maak de icing door de poedersuiker te mengen met het citroensap en het water.

 

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

2 comments

  1. Hallo,tulband ziet er goed uit,maar in het recept staat Griekse yoghurt en in de beschrijving zure room.
    Welke van de twee heb je gebruikt ?

    • O hahaha… Ja sorry. In de eerste mislukte versie gebruikte ik zure room. In de tweede versie Griekse yoghurt (want de zure room was op) Beiden kan dus maar ik zal het even goed zetten in het recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *