Chocolade tulbandjes en Modern Baking van Donna
Modern Baking
Recent was ik in Amsterdam voor een high tea met een van mijn heldinnen – Donna Hay. Het was de tweede keer dat ik haar live mocht ontmoeten en wat een ontzettend inspirerende vrouw is het toch! We mochten – samen met ongeveer 10 andere bloggers – een aantal baksels proberen uit haar nieuwe boek Modern Baking. Waaronder een goddelijke tiramisu taart en nog meer lekkers.
Chocolade tulbandjes
Na afloop kregen we natuurlijk het nieuwe boek mee van Donna (gesigneerd!) en lag het vervolgens weken naast mijn bed waar ik me elke dag wel even vergaapte aan de prachtige fotografie en de lekkere recepten. Tijd dus om er zelf eens wat uit te maken. Ik koos voor de chocolade tulbandjes, ook omdat ik mijn nieuwe bakvorm van Nordic Ware uit wilde proberen en wat kun je dan beter doen dan een recept van Donna?
Overdosis chocola
Deze tulbandjes hebben wel een overdosis chocola, maar dat maakt ze juist zo overheerlijk. Het beslag was aan de dikke kant wat uiteindelijk resulteerde in wat minder stabiele baksels maar man, wat zijn ze lekker! In het oorspronkelijke recept werd gebruikt gemaakt van glucose voor het maken van de glazuur maar ik heb gekozen voor eenvoudige ganache omdat glucose een wat lastiger te vinden ingrediënt is en dit leek me wel zo makkelijk. En waarschijnlijk net zo lekker!
Omdat mijn nieuwe vormpjes niet groot genoeg waren voor de hoeveelheid beslag van dit recept maakte ik nog een extra bakvorm ervan met mijn sneeuwman. Die was iets minder geslaagd maar verder wel net zo lekker… 😉
Modern Baking is een enorm dikke pil vol met de lekkerste bakrecepten en de mooiste fotografie. Je kunt hem kopen via bol.com voor € 35,99. Niet goedkoop maar elke cent waard!
Chocolade tulband van Donna
Ingrediënten
- 250 gr boter in blokjes
- 200 gr pure chocola fijn gehakt
- 330 ml melk
- 220 gr suiker
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille
- 2 eieren
- 260 gr zelfrijzend bakmeel
- 35 gr cacao
- snufje zout
Glazuur
- 200 gr pure chocola fijngehakt
- 250 ml slagroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C als je mini tulbandjes hebt. Heb je een grote vorm gebruik dan 160˚C. Vet een tulbandvorm heel goed in en bestuif met bloem.
- Smelt de boter en de chocola samen op laag vuur of au bain marie tot het een glad en egaal geheel vormt. Zet apart om af te koelen.
- Meng de melk, suikers en de vanille. Klop dit even door met een garde. Voeg de chocola en de eieren toe en meng alles goed door.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel en de cacaopoeder toe en meng tot het samenkomt. Je hebt een stevig beslag.
- Doe over in de klaarstaande vorm en zet in de oven. Voor de mini tulbandjes had ik een baktijd nodig van 40 minuten. Voor de sneeuwpop, die groter was, een kleine 60 minuten. heb je een normale tulband vorm hou dan rekening met 60-80 minuten. (want je hebt de oven dan ook op minder hoge temperatuur staan)
- Haal uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen voor je het uit de vorm stort.
Maak de glazuur door de slagroom te verhitten tot net onder het kookpunt en voeg dit toe aan de fijngehakte chocola. Roer tot het gesmolten is en een egaal glanzend geheel vormt. Giet dit over de tulband/tulbandjes
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Mini kersttulbandjes met veel zuidvruchten | Simone's Kitchen
Pingback: De allerlekkerste glutenvrije pompoen tulbandjes | Simone's Kitchen
OOOHH heerlijk die chocolade.
Jammer genoeg kan je er niet teveel van eten maar dit ziet er super lekker uit!
Dankjewel! Ja ze zijn zeker heerlijk!