Beurre noisette, burned butter, hazelnoot boter of gekarameliseerde boter; allemaal namen die het zelfde aanduiden. Een heerlijke manier om je boter net even wat extra’s mee te geven. Hoe je beurre noisette maakt vertel ik je in deze post! Plus een manier om het nóg lekkerder te maken door het op te kloppen.

Beurre noisette

Hoe maak je beurre noisette?

De methode om beurre noisette te maken, is dezelfde methode die je gebruikt om geklaarde boter te maken. Je neemt een blok boter en je smelt dit langzaam in je pannetje. En echt veel ingewikkelder dan dat is het eigenlijk niet. Beurre noisette – de naam verklapt het al – wordt vaak gebruikt in de Franse keuken, maar je komt ‘burned butter’ recepten ook vrij vaak tegen. De truc is evenwel nu juist om er geen “burned” butter van te maken want dat betekent dat het net even te ver is doorgeschoten.

Blok boter

Laat het rustig bruin worden

Als de boter eenmaal is gesmolten is het zaak om niet weg te lopen van je pannetje. Net als met echte karamel maken, kan het ineens te snel gaan en is je boter verbrand. Het is handig om een wit pannetje te gebruiken zodat je goed kunt zien hoever je boter al is. Een donkere pan maakt dat eigenlijk onmogelijk.

Zodra het begint te kleuren en je ruikt een beetje nootachtige geur (vandaar ook de naam hazelnootboter) dan weet je dat je beurre noisette zo goed als klaar is. Haal van het vuur vlak voordat je denkt dat de kleur goed is. Het gaat namelijk nog heel even door. In principe zijn de melkdeeltjes van de boter hetgeen er verkleurt en bruin wordt. Haal je die eruit dan heb je geklaarde boter.

Wat kun je doen met beurre noisette?

Je kunt de beurre noisette vervolgens op allerlei manieren gebruiken. Maak bijvoorbeeld eens dit recept voor een hele bloemkool met beurre noisette of klop de boter na het smelten op.

beurre noisette

Tips om beurre noisette te maken

  • Het begint allemaal met goede boter. Kies hiervoor een ongezouten boter van goede kwaliteit. Dat komt het eindresultaat ten goede
  • Die lichte pan heb ik je al verteld, maar voor de volledigheid nog een keer.
  • Om het smelten van de boter zo gelijkmatig te laten verlopen snij je de boter in kleine stukjes én je blijft roeren in de pan met een houten lepel of spatel.
  • Zet het vuur ook niet te hoog. Medium vuur is ideaal en zo houdt je de controle over het smeltproces.
  • Om het kookproces meteen te stoppen giet je de boter – als die de juiste kleur heeft – meteen over in een koude hitte bestendige kom.
beurre noisette

Beurre noisette

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenFranse keuken

De hoeveelheid voor dit recept is voor een heel blok boter. Hoeveel je nodig hebt ligt aan de uiteindelijke toepassing van de beurre noisette
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minutes
totaal 10 minutes

4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten boter koop een goede kwaliteit!

Hoe maak je beurre noisette

  • Snijdt de boter in kleine stukjes.
  • Doe het in de pan (liefst een witte pan, dan kan je goed zien wanneer de kleur goed is) Laat rustig smelten en blijf goed roeren.
  • Roer net zolang tot de boter bruin begint te kleuren en de boter nootachtig bent te ruiken. Haal van het vuur net voor je denkt dat ie bruin genoeg is omdat de boter nog doorgaard.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 448kcal | Koolhydraten: 0.04g | Eiwit: 1g | Vet: 51g | Verzadigd vet: 32g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 2g | Cholesterol: 134mg | Natrium: 402mg | Kalium: 15mg | Suiker: 0.04g | Vitamine A: 1562IU | Calcium: 15mg | Ijzer: 0.01mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Mention @simoneskitchen or tag #simoneskitchennl!

Is beurre noisette hetzelfde als geklaarde boter?

Nee. Bij geklaarde boter verwijder je de melkbestanddelen. Die laat je bij beurre noisette juist in de boter zitten omdat het die karakteristieke smaak geeft. Het proces om geklaarde boter te maken is wel hetzelfde. Alleen laat je de boter minder lang opstaan.

Is beurre noisette hetzelfde als ghee?

Ghee is geklaarde boter. Dus zonder de melkbestanddelen. Zie hierboven.

Is beurre noisette lactosevrij?

Nee, de melkbestanddelen zitten nog in de beurre noisette. De boter is dus niet lactosevrij.

Wat betekent beurre noisette?

Beurre noisette betekent gebruinde boter in het Frans.

Is beurre noisette hetzelfde als geklaarde boter?

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.