Geroosterde hele bloemkool met ansjovis en beurre noisette
Deze geroosterde hele bloemkool is niet ingewikkeld om te maken en is weer eens iets anders dan de standaard gerechten die straks met kerst weer op de feesttafel gepresenteerd worden. Hoewel er niks mis is met een lekkere lamsschouder is deze bloemkool weer eens iets heel anders.
Geroosterde hele bloemkool
Ik maakte overigens al eens eerder een hele bloemkool maar die vulde ik met kastanje en champignons. Ook heerlijk maar wel wat meer werk om te maken, dus dit keer een eenvoudiger verse. Voor de vegan bloemkool met kastanje en champignons check je de link.
Overigens is dit geen vegetarisch gerecht door het gebruik van de ansjovis. Wil je dat niet dan kun je die desgewenst weglaten. Vervang het dan bijvoorbeeld door wat geraspte parmezaan erover of een lekker pittige pecorino. Dat kan ook goed bij de beurre noisette.
In de oven
Om de hele bloemkool te roosteren begin je met het schoonmaken en je snijdt van de onderkant de meeste bladeren weg. Ze hoeven niet allemaal eraf, een paar blaadjes mogen best blijven zitten. Het belangrijkste is dat de bloemkool recht kan blijven staan in een ovenschaal. Een platte onderkant heb je dus nodig.
Vervolgens wrijf je de hele bloemkool goed in met olie. Ik gebruik hiervoor een geurloze kokosolie. Strooi ruim peper en zout over de bloemkool heen. De ansjovis helpt straks wel mee met een beetje zout maar je hebt verder niet veel smaakmakers hier.
Afhankelijk van het formaat van je bloemkool heb je ongeveer een uur nodig om de hele bloemkool te roosteren. Wordt ie te bruin dan dek je hem af met aluminiumfolie. Dus niet helemaal aan zijn lot overlaten.
Beurre noisette
Als de bloemkool bijna gaar is, is het tijd om je gebrande boter te maken. Want dat is wat beurre noisette eigenlijk is. Het is een soort karameliseren van boter. Het is niet ingewikkeld maar ook dit is wel een klusje om even bij te blijven. Net als karamel maken kan het ineens te snel gaan en zwarte boter is niet wat je wilt.
Het is het handigste om dit niet in een zwart pannetje te doen want dan zie je niet of de boter al bruin wordt. Je wilt een mooie hazelnootbruine kleur hebben, dan is de boter goed. Hak nu de ansjovis en de kappertjes klein en roer die door de boter.
Het geheel giet je over de bloemkool en serveer direct. Heerlijk met gebakken aardappeltjes.
Geroosterde bloemkool met ansjovis en beurre noisette
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 100 gram boter in blokjes gesneden
- ½ ansjovis van 45 gram
- 1 el kappertjes
- Peper en zout
- Olie om de bloemkool mee in te smeren
- Verwarm de oven op 200°C.
- Snijd de grote bladeren van de bloemkool en de stronk recht af, zodat hij netjes recht staat.
- Was de bloemkool en droog hem goed af.
- Leg op een bakplaat met bakpapier. Smeer de bloemkool in met olie en bestrooi met peper en zout. Bak in de voorverwarmde oven, ongeveer een uur, tot hij helemaal gaar is. Als de bovenkant te snel bruin wordt, dek hem dan af met aluminiumfolie.
- Begin als de bloemkool bijna gaar is aan de beurre noisette.
- Smelt in een steelpannetje de boter en laat goed uitbruisen. Laat op laag vuur het water verdampen, roer af en toe en loop niet weg! Na een tijdje zal de boter beginnen te verkleuren en gaan de melkeiwitten zich scheiden en bruin worden. Als dat mooi hazelnootbruin is, haal je de pan van het vuur en doe de beurre noisette in een schaaltje.
- Hak de ansjovis en kappertjes grof en meng door de boter. Giet de boter over de bloemkool en serveer.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.