Simone's Kitchen

Vegan hoofdgerecht voor de kerst – gevulde bloemkool met kastanje en walnoot

Vegan hoofdgerecht met geroosterde bloemkool | simoneskitchen.nl

Vegan hoofdgerecht – gevulde bloemkool

Alweer een flink aantal weken geleden vroeg ik in de wekelijkse nieuwsbrief of er nog wensen waren voor de kerstrecepten. Ik zou de week erna met Tom een kerstkooksessie inlassen en het was dus het ideale moment om suggesties te vragen. Een van de vragen die langskwam was of ik een vegan hoofdgerecht kon bedenken.

Veel van de gerechten rondom kerst draaien vaak om vlees. De gebraden kalkoen, een gebakken beenhammetje, gerookte zalm… Noem het maar op. Tijd dus om daar eens over na te denken. Want je wilt niet gewoon een bak sla serveren natuurlijk. Het moet wel een beetje feestelijk zijn en nog leuker als het ook nog een pronkstuk is.

Gevulde bloemkool met kastanjepuree | simoneskitchen.nl

Ik hoefde er niet eens echt heel lang over te denken, want een gevulde bloemkool stond al een tijdje op mijn wensenlijstje en dat leek op het ideale gerecht voor de kerstdagen.

Kastanjepuree

Kastanjepuree kun je zelf maken maar ik had nog een blik staan en dat heb ik hier gebruikt. Rond de kerstdagen is het meestal goed verkrijgbaar. Ik gebruikte deze die bij de Albert Heijn vandaan kwam. Naturel. Er zit verder niks in. Heerlijk voor in de bloemkool. Zorg wel dat je goed proeft voor je de vulling in de bloemkool spuit. Het moet echt wel goed op smaak zijn.

4.5 from 2 votes
Vegan hoofdgerecht met geroosterde bloemkool | simoneskitchen.nl
Geroosterde en gevulde bloemkool
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
45 mins
Totale tijd
1 hr
 

Een heerlijk vegan hoofdgerecht waar je zeker geen flater mee slaat!

Soort: Hoofdgerecht
Keuken: Vegan
Keyword: bloemkool
Servings: 4 personen
Ingredienten
Voor de vulling
  • 150 gr kastanjepuree
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 75 gr walnoten
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • paar blaadjes salie
  • paar takjes rozemarijn alleen de naalden
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper en zout
  • 3 el hazelnoten gehakt
  • paar takjes verse peterselie gehakt
Instructies
  1. Snij het bloemkoolblad eraf. Keer de bloemkool om en snij voorzichtig de stam eruit maar zorg ervoor dat alles nog wel bij elkaar blijft zitten.

  2. Breng een grote pan met water met zout aan de kook (de bloemkool moet erin passen) en doe de bloemkool erin. Kook voor ongeveer 7 minuten. Haal de bloemkool met twee spatels met gaatjes erin eruit en zet apart om droog te stomen.

  3. In een grote koekenpan bak je de ui met de knoflook en de verse kruiden gaar. Voeg de paddenstoelen toe en bak het geheel tot gaar. Als er veel vocht uit de paddenstoelen komt laat die dan even uitlekken in een zeef.

    Doe met de kastanjepuree en de walnoten in de keukenmachine en draai tot het een glad geheel is geworden. Breng goed op smaak met zout en peper en nootmuskaat.

  4. Doe over in een spuitzak en begin met het vullen van de bloemkool. Leg eerst de bloemkool op zijn kop en vul de onderkant goed in elk gaatje waar je met de spuitzak in kunt. Tussen de roosjes, in het gat van de stam enzovoort. Draai de bloemkool weer terug en zet op een bakplaat. Als je nog gaatjes ziet spuit dan ook die vol met de puree.

  5. Verwarm de oven voor op 200˚C. Wrijf de top van de bloemkool goed in met olijfolie. Zet in de oven voor ongeveer 45 minuten of tot goudbruin.

  6. Zet de bloemkool voor serveren op een mooie schaal en bestrooi met de gehakte hazelnoten en de peterselie

4 comments

  1. Wat een gaaf en creatief idee…

  2. Ziet er heerlijk uit. Die ga ik maken met kerst!! 😀👍 
    Wel jammer dat ik jouw recepten niet kan opslaan op Pinterest of Smulweb dan kan ik ze makkelijker terugzoeken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos