Pompoenburgertjes met walnoot

Pompoenburgertjes met walnoot

Deze vegan pompoenburgertjes met walnoot zijn heerlijk als bijgerecht met bijvoorbeeld een grote groene salade. Of eet ze als snack bij een buffet.

De pompoenburgertjes zijn lekker pittig door het gebruik van de cayennepeper in het ‘deeg’ maar hou je daar helemaal niet van dan kun je het ook makkelijk weglaten.

Meer vega

Ik vertelde het gisteren al dat ik de docu had gezien van David Attenborough en ook hij roept ook dat we meer plantaardig moeten eten als we de aarde willen verbeteren. Nu is het voor mij soms wat lastig omdat ik nu eenmaal recepten moet ontwikkelen voor anderen.

Maar hoewel paleo nog steeds geassocieerd wordt met veel vlees is dat al lang niet meer zo. Lees maar eens het nieuwe boek van Evert Berkelaar paleo 2.0.

In de basis waren onze voorouders echt geen grote vleeseters. Dat kwam ook doordat vlees niet voor het oprapen lag in de supermarkt. Er moest hard voor gewerkt worden om de familie van vlees te voorzien. De hoofdmoot van het dieet bestond dan ook uit planten.

Vegan pompoenburgertjes

Deze pompoenburgertjes zijn dan ook vega, maar ook gewoon heel erg lekker. Want uiteindelijk is dat wel waar het altijd om moet draaien. Het moet lekker zijn!

Ik heb het niet uitgeprobeerd maar als je de pompoenburgertjes vegan zou willen maken voeg er dan een lijnzaad’ei’ aan toe. Die maak je door 1 el gemalen lijnzaad te mengen met 3 el water. Laat dit even staan tot het gaat geleren en gebruik het dan in plaats van het ei.

Wil je geen lijnzaad gebruiken dan kun je dit ook vervangen door chiazaad. Dat heeft een vergelijkbaar effect.

Overigens kun je de pompoenburgertjes ook prima maken met zoete aardappel. Dat gaat zelfs nog wat sneller omdat zoete aardappel sneller gaart dan pompoen. Hou daar dan dus rekening mee als je het roostert in de oven.

Wil je het liever koken dan kan dat ook. Dat zorgt wel voor iets meer vocht dus laat ze in dat geval goed uitstomen in de pan voor je het verder als puree verwerkt.

Pittige pompoenballetjes met walnoot
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Pompoen-walnoot balletjes

Deze pompoen walnoot balletjes zijn heerlijk als bijgerecht met een grote goene salade
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Porties: 8 balletjes

Ingrediënten

  • 400 gr pompoenblokjes
  • ½ tl cayenne
  • ½ tl gerookte paprika
  • Zout
  • Peper
  • 2,5 el kokosmeel
  • 1-2 takjes tijm blaadjes, fijngehakt
  • 30 ml kokosolie
  • 50 gr walnoot fijn gehakt
  • 1 ei

Instructies

  • Verhit de oven op 220˚C en rooster de pompoenblokjes met peper en zout en olijfolie gaar in ongeveer 20 minuten. Je kunt ze ook koken als je dat liever doet.
  • Doe de pompoenblokjes in de keukenmachine met zout, peper, cayenne, gerookte paprika en tijm. Meng goed door.
  • Voeg het geklutste ei toe, het kokosmeel en de gehakte walnoot en roer tot een beslag. Het is een vrij zacht deeg dus het werkt het makkelijkste als je hier kleine balletjes van draait en die bakt in de kokosolie. Bak ze goudbruin en gaar.
  • Serveer de pompoen-walnootballetjes met een pittige mayonaise en wat verse kruiden eroverheen.
Gang: Bijgerecht
Keuken: paleo
Trefwoord: pompoen, vegan, walnoot

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 105kcal, Koolhydraten: 6g, Eiwit: 3g, Vet: 9g, Verzadigd vet: 4g, Cholesterol: 20mg, Natrium: 13mg, Kalium: 213mg, Vezels: 2g, Suiker: 2g, Vitamine A: 4454IU, Vitamine C: 7mg, Calcium: 25mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!