Simone's Kitchen

Knolselderijsalade met bietjes en walnoot

Deze knolselderijsalade met bietjes, wortel en walnoot is een perfecte salade voor de herfst. En bovendien weer eens een hele andere manier om knolselderij te eten. Snel om te maken en heerlijk als bijgerecht of lunch!

Knolselderijsalade

Knolselderijsalade met bietjes

De knolselderij kennen we natuurlijk allemaal wel, maar veel mensen weten niet zo goed wat ze nou eigenlijk met die lelijke knol moeten doen. Hoewel iedereen denk ik wel eens knolselderijsoep heeft gegeten, kun je met dit gekke knolletje nog veel meer doen. Zo maakte ik al eens een heerlijke zuurkoolstamppot met knolselderij en vandaag heb ik een knolselderijsalade voor je.

Knolselderij wordt niet vaak rauw gegeten. Althans ik zie het niet zo vaak voorbij komen, maar deze groente kun je – mits klein genoeg gesneden – prima rauw eten.

De smaak van knolselderij is vrij kruidig waardoor de combinatie met de zoete biet en de wortel heel goed werkt. Als knapperig element zijn daar dan de walnootjes.

Aanvullingen

Je zou eventueel kunnen overwegen om aan de knolselderijsalade nog wat stukjes appel toe te voegen of stukjes peer. Ook rozijnen of gedroogde cranberries passen hier heel goed bij. De knolselderijsalade zou ook niet misstaan als bijgerecht aan de kersttafel. Het is er veelzijdig genoeg voor.

Om de knolselderij klein genoeg te krijgen kun je het grof raspen of je kunt een juliennesnijder gebruiken zoals ik hier heb gedaan. Knolselderij is geen hele harde groente dus dat gaat prima.

knolselderijsalade

Dressing

Als dressing heb ik hier een eenvoudige combinatie gebruikt van sinaasappelsap en rasp, olijfolie en perzik-abrikozenazijn. Een andere (zoete) azijn kan natuurlijk ook prima gebruikt worden. De salade zou ook nog lekker zijn met partjes sinaasappel erdoor. Mocht je nog een sinaasappel over hebben dan kun je die dus prima door de salade doen ook!

Knolselderijsalade
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Knolselderijsalade met bietjes en walnoot

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 5 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 2 personen

Benodigdheden

  • Juliennesnijder
  • rasp

Ingrediënten

  • 1/4 knolselderij julienne gesneden
  • 2 rauwe bietjes julienne gesneden
  • 1 winterwortel geraspt
  • 1/2 bakje bieslook 10 gram
  • 50 gr walnoten gehakt

Dressing

  • 1 sinaasappel rasp + sap van 1/2 sinaasappel
  • 2 el olijfolie
  • 1 el perzik abrikoos azijn of appelciderazijn
  • peper en zout

Instructies

  • Meng de reepjes knolselderij met de geraspte wortel en de biet. Schud het even om. De knolselderij zal licht roze worden.
  • Knip de bieslook in kleine stukjes en meng dit door de salade met de walnoten.
  • Maak de dressing door de ingredienten hiervoor met elkaar te mengen. Serveer de salade met de dressing.
  • Ook lekker om aan te vullen met gerookte kip en bijvoorbeeld rozijnen of cranberries
Gang: Salade
Trefwoord: bietjes, knolselderij

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 445kcal, Koolhydraten: 56g, Eiwit: 10g, Vet: 23g, Verzadigd vet: 3g, Meervoudigd onverzadigd vet: 8g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g, Natrium: 367mg, Kalium: 1775mg, Vezels: 16g, Suiker: 31g, Vitamine A: 20361IU, Vitamine C: 94mg, Calcium: 191mg, Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.