Simone's Kitchen

Zuurkoolstamppot met ananas en spekjes

zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot met spek, ananas en knolselderij

Een echte Oud-Hollandse zuurkoolstamppot met als enig verschil dat er knolselderij wordt gebruikt in plaats van gewone aardappel.

Lekker ouderwets

Van de week zat ik eens te kijken welke gerechten ik nou allemaal op de site heb staan en wat er nou echt nog ontbreekt. Ik kwam tot de ontdekking dat er niet zo heel veel stamppotten op de site staan en dat terwijl ik best wel dol op ben. Andijviestamppot, hutspot, hete bliksem, zuurkoolstamppot.

Het zijn toch allemaal wel gerechten die thuishoren in de Hollandse keuken. En zeker met het weer wat op het moment flink herfstachtig begint te worden vond ik dat een ouderwetse zuurkoolstamppot niet mocht ontbreken.

zuurkoolstamppot

Als kind

Opgroeiend vond ik zuurkoolstamppot echt afgrijselijk. Mijn moeder – zoals jullie inmiddels wel weten – kon niet koken en de zuurkoolstamppot vond ik echt het ergste. Pas veel later leerde ik zelf deze overheerlijke stamppot maken en begon ik er heel anders naar te kijken.

Om te beginnen doe ik er altijd ananasstukjes in. Dat doorbreekt het zure een beetje en in deze versie gebruik ik knolselderij in plaats van gewone aardappels. Overigens kan het allebei. Wil je dus een ‘gewone’ versie maken? Vervang dan de knolselderij voor aardappel en maak daar een aardappelpuree van.

De knolselderij geeft er een hele andere smaak aan en ik vind het echt heerlijk. Je kunt zuurkoolstamppot namelijk ook maken met pompoen, zoete aardappel, gewone aardappel of zoals hier dus met knolselderij.

Klontje boter

Om de zuurkoolstamppot smeuïg te maken gebruik ik het spekvet van het uitbakken van de spekjes maar je kunt er natuurlijk ook wat melk (amandel of gewoon) aan toe voegen en een mooie klont boter. Doe dit dan als de stamppot nog warm is natuurlijk zodat de boter lekker smelt in het geheel.

Dit is pas echt het ultieme comfortfood!

Overigens kun je die stukjes ananas natuurlijk ook weglaten als je niet houdt van fruit in je eten. Ik vind het echt wat toevoegen maar kan makkelijk weggelaten worden uit de zuurkoolstamppot.

zuurkoolstamppot
Print recept Pin recept
No ratings yet

Zuurkoolstamppot met spek, ananas en knolselderij

Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pakje biologische zuurkool
  • 100 gr spekjes
  • ½ ananas in kleine stukjes
  • 1 rookworst
  • 1 knolselderij
  • Zout en peper

Instructies

  • Maak de knolselderij schoon en snij deze in kleine stukken. Zet op met water met een beetje zout en kook tot de knolselderij bijna zacht is. Op het laatst doe je de zuurkool erbij om even mee te warmen.
  • Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak de spekjes uit in een koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het spekvet.
  • Gebruik een pureestamper om de knolselderij en de zuurkool samen te stampen. Voeg de spekjes, wat van het spekvet en de ananasblokjes toe en serveer het geheel met de rookworst.
  • In plaats van knolselderij kun je ook gewone aardappels gebruiken. En in plaats van het spekvet kun je ervoor kiezen om gewone boter en wat melk te gebruiken.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: zuurkool

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 409kcal, Koolhydraten: 41g, Eiwit: 18g, Vet: 20g, Verzadigd vet: 6g, Meervoudigd onverzadigd vet: 5g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g, Cholesterol: 36mg, Natrium: 1526mg, Kalium: 869mg, Vezels: 9g, Suiker: 15g, Vitamine A: 79IU, Vitamine C: 79mg, Calcium: 136mg, Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.