Knolselderijsoep met knapperige spekjes
Een heerlijke soep voor de wintermaanden is deze eenvoudige knolselderijsoep met knapperige spekjes. Serveer zo of serveer met geroosterd brood.
Knolselderijsoep met uitgebakken spek
Je hebt ze waarschijnlijk al veel vaker voorbij zien komen hier; knolselderijsoep. Ik vind ook dat er niet genoeg knolselderij gegeten kan worden. Het is een lekkere groente, en heel erg veelzijdig. Je kunt het eten in plaats van aardappelpuree of samen met aardappels. Je kunt er een soep van maken of toevoegen aan een stoofschotel en ga zo nog maar even door. Bovendien vind ik het een echte winterse lekkernij. En… in het kader van onze budget challenge; deze knolselderijsoep is met recht budget vriendelijk.
Budgetvriendelijke soep
De totale kosten voor deze knolselderijsoep voor vier personen is slechts € 2,73, wat hem voor het dagbudget maar € 1,37 maakt! Toppertje dus. De prijzen per artikel staan weer in het recept vermeld! Je kunt de soep natuurlijk serveren met brood, zoals op de foto. Dat betekent een paar dubbeltjes extra voor de boterhammen… (wij hebben het zonder brood gegeten dus niet meegenomen in het budget)
Maken van de knolselderijsoep
Om de knolselderijsoep te maken gebruik je een aantal smaakmakers. Ik koos hier voor tijm, ui, laurier en slagroom en ik maak de soep af met wat knapperig uitgebakken stukjes spek. Dat is een optie natuurlijk. Je kunt de soep ook heel makkelijk vegetarisch maken door de kippenbouillon te vervangen voor groentebouillon en door het spek weg te laten. Dit kun je eventueel vervangen voor wat gebakken paddenstoeltjes erop. (probeer trouwens ook eens deze heerlijke paddenstoelbroodjes!)
Ik eet de soep meestal gewoon zo maar je kunt er ook brood of lekkere kaasstengels bij serveren.
Knolselderij soep met knapperige spekjes
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 100 gr ontbijtspek
- 1 klontje boter
- 1 grote ui
- 1 laurierblaadje
- paar takjes tijm
- 1 knolselderij
- 850 ml kippenbouillon
- 100 ml slagroom
Instructies
- Verwarm de olie in een grote soepan. Bak je ontbijtspek aan elke kant ongeveer 3 minuten tot ie goudbruin en krokant is. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Smelt de boter in dezelfde pan en voeg de ui, de laurier en de tijmtakjes toe en bak dit voor ongeveer tien minuten zachtjes tot de ui goudbruin begint te kleuren. Voeg de knolselderij toe en bak dit 2 minuten mee.
- Giet de bouillon erbij en laat het geheel ongeveer tien minuten koken of tot de knolselderij zacht is. Roer de room erdoor en warm even mee. Verwijder het laurierblad en de tijmtakjes en pureer de soep met een staafmixer tot het glad is.
- Roer de helft van de tijmblaadjes door de soep en doe in een kom. Serveer met de verkruimelde ontbijtspek en nog wat extra tijmblaadjes. Besprenkel naar wens met olijfolie
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ook héél lekker met een geschild en in stukjes gesneden appeltje erin!
(Laatste 10 minuutjes meekoken)
O dat is ook een heel goed idee!
Knolselderij: ondergewaardeerde groente. Voor een magere versie van dit recept: gebruik 450 ml bouillon en 200 ml melk. Afgemaakt met een beetje nootmuskaat en fijngesneden bosui.
Heerlijke soep vandaag voor het eerst gemaakt. Wel gepimpt: spekjes gebruikt een grote aardappel in blokjes meegekookt. Daarnaast wat karwijzaad meegebakken met de ui en ook 2 teentjes knoflook. Creme fraiche i.p.v. slagroom gebruikt.
Na het pureren 4 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden en toegevoegd, erg lekker. Niet meekoken. Soep gewoon uitzetten en 5 minuten in de soep later alvorens op te dienen.
Klinkt ook heerlijk!
1e x dat ik iets met knolselderij maak. Het recept was een makkie en de smaak overheerlijk! Dat was zeker niet de laatste x
Fijn dat ie in de smaak viel Anne! Ik ben echt fan van knolselderij!
Pingback: Wekelijkse roundup budget challenge week 2 - simoneskitchen.nl
Ontzettend lekkere soep, gebruik knolselderij tot nu alleen in de erwtensoep. Maar dit is echt heerlijk, wel wat verse knoflook en wat peper toegevoegd.
Een koninginnesoep voor een bedelaarsprijs. Bedankt voor dit heerlijke recept, een blijvertje.
Fijn dat ie in de smaak is gevallen Ineke! Ik gebruik knolselderij ook voor aardappelpuree, als frietjes en idd in de soep. Manlief heeft per abuis vier knolselderij gekocht vandaag dus ik gok dat er nog wel wat langs gaat komen!
Zo jammer dat gezin vind dat soep geen maaltijd is. Maar ik onthou hem. Met een zelfgemaakte pizza ofzo erbij denk ik dat ze het wel een maaltijd vinden.
Ik vind het een goede maaltijd hoor…. 🙂 lekker vullend!
Ik doe er gewoon altijd een lekker broodje bij maken of quiche. Heerlijk recept dit Simone ?
Ook lekker Kim!