Een heerlijke soep voor de wintermaanden is deze eenvoudige knolselderijsoep met knapperige spekjes. Serveer zo of serveer met geroosterd brood.

Knolselderijsoep met spekjes

Knolselderijsoep met uitgebakken spek

Je hebt ze waarschijnlijk al veel vaker voorbij zien komen hier; knolselderijsoep. Ik vind ook dat er niet genoeg knolselderij gegeten kan worden. Het is een lekkere groente, en heel erg veelzijdig. Je kunt het eten in plaats van aardappelpuree of samen met aardappels. Je kunt er een soep van maken of toevoegen aan een stoofschotel en ga zo nog maar even door. Bovendien vind ik het een echte winterse lekkernij. En… in het kader van onze budget challenge; deze knolselderijsoep is met recht budget vriendelijk.

Knolselderijsoep met spekjes

Budgetvriendelijke soep

De totale kosten voor deze knolselderijsoep voor vier personen is slechts € 2,73, wat hem voor het dagbudget maar  € 1,37 maakt! Toppertje dus. De prijzen per artikel staan weer in het recept vermeld! Je kunt de soep natuurlijk serveren met brood, zoals op de foto. Dat betekent een paar dubbeltjes extra voor de boterhammen… (wij hebben het zonder brood gegeten dus niet meegenomen in het budget)

Maken van de knolselderijsoep

Om de knolselderijsoep te maken gebruik je een aantal smaakmakers. Ik koos hier voor tijm, ui, laurier en slagroom en ik maak de soep af met wat knapperig uitgebakken stukjes spek. Dat is een optie natuurlijk. Je kunt de soep ook heel makkelijk vegetarisch maken door de kippenbouillon te vervangen voor groentebouillon en door het spek weg te laten. Dit kun je eventueel vervangen voor wat gebakken paddenstoeltjes erop. (probeer trouwens ook eens deze heerlijke paddenstoelbroodjes!)

Ik eet de soep meestal gewoon zo maar je kunt er ook brood of lekkere kaasstengels bij serveren.

Knolselderijsoep met spekjes
Print recept Pin recept
3.4 van 5 stemmen

Knolselderij soep met knapperige spekjes

Totale kosten voor 4 personen is €2.73
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 35 min
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 100 gr ontbijtspek
  • 1 klontje boter
  • 1 grote ui
  • 1 laurierblaadje
  • paar takjes tijm
  • 1 knolselderij
  • 850 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Verwarm de olie in een grote soepan. Bak je ontbijtspek aan elke kant ongeveer 3 minuten tot ie goudbruin en krokant is. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Smelt de boter in dezelfde pan en voeg de ui, de laurier en de tijmtakjes toe en bak dit voor ongeveer tien minuten zachtjes tot de ui goudbruin begint te kleuren. Voeg de knolselderij toe en bak dit 2 minuten mee.
  • Giet de bouillon erbij en laat het geheel ongeveer tien minuten koken of tot de knolselderij zacht is. Roer de room erdoor en warm even mee. Verwijder het laurierblad en de tijmtakjes en pureer de soep met een staafmixer tot het glad is.
  • Roer de helft van de tijmblaadjes door de soep en doe in een kom. Serveer met de verkruimelde ontbijtspek en nog wat extra tijmblaadjes. Besprenkel naar wens met olijfolie
Gang: Soep
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: knolselderij

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 254kcal, Koolhydraten: 19g, Eiwit: 9g, Vet: 17g, Verzadigd vet: 8g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g, Transvet: 1g, Cholesterol: 40mg, Natrium: 1469mg, Kalium: 717mg, Vezels: 3g, Suiker: 4g, Vitamine A: 435IU, Vitamine C: 30mg, Calcium: 106mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!