Deze heerlijke knolselderijsoep met paddenstoelen is perfect om te serveren als makkelijk voorgerecht tijdens de feestdagen. Het is snel gemaakt en je kunt het grotendeels van tevoren klaar maken.

Knolselderijsoep met paddestoelen

Knolselderijsoep met paddenstoelen

Ah die mooie knolselderij! Dit recept komt uit een uitgave van Delicious van lang, lang geleden. Maar de soep blijft natuurlijk nog steeds heerlijk. Knolselderij is nogal een gekke groente en wordt toch ook wel vaak met de nek aangekeken. Waarschijnlijk door zijn knobbelige uiterlijk.

Maar o dat is zo jammer, want behalve dat het echt een heerlijke groente is voor in een soep zoals in deze knolselderijsoep met paddenstoelen, is het ook nog eens heel veelzijdig. Check maar onderaan de post voor nog wat ideeƫn met knolselderij.

Makkelijke soep

Zoals altijd tijdens de feestdagen wil je natuurlijk niet te veel ingewikkelde dingen maken want ingewikkeld betekent veel werk. En dat betekent vervolgens weer dat je geen tijd hebt om te genieten van je gezelschap of gewoon van de feestelijkheden in het algemeen.

Deze soep is trouwens echt niet alleen geschikt voor de feestdagen. Het kan ook prima als alledaagse soep worden gegeten.

Maar juist doordat het zo eenvoudig is om te maken is het ideaal om met de feestdagen op tafel te zetten.

Knolselderijsoep met wilde paddestoelen | simoneskitchen.nl

Maken van de knolselderijsoep

Om de knolselderijsoep met paddenstoelen te maken gebruik je porcini (eekhoorntjesbrood) welke je eerst even goed laat weken. De porcini geeft een heerlijke smaak af aan de soep dus die zou ik niet overslaan.

Voor paddenstoelen kun je voor gewone standaard paddenstoelen gaan zoals kastanjechampignons en maak je deze soep als doordeweekse optie dan is dat geen slecht idee. Maar voor de feestdagen maak je de knolselderijsoep met paddenstoelen eens met wat andere paddenstoelen dan je wellicht gewend bent.

Ik ging voor een mix van pied de mouton, shiitake en cantharellen die ik kant- en klaar als mix bij de Sligro had gekocht. Tijdens de feestdagen is het ook in de supermarkt makkelijker om een mix te kopen van verschillende paddenstoelen.

Maar kun je die niet vinden dan is het natuurlijk prima om ‘gewone’ paddenstoelen te gebruiken.

Ik moet eerlijk zeggen dat het pureren van paddenstoelen nooit zo’n mooi kleurtje oplevert maar je kunt de soep eventueel wat romiger maken door er wat slagroom aan toe te voegen. Dat haalt de kleur ook op maar qua smaak vlakt het dat wel weer wat af.

Knolselderijsoep met paddestoelen
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 2 stemmen

Knolselderijsoep met paddenstoelen

Heerlijk om te serveren met de kerstdagen is deze fijne knolselderijsoep met paddenstoelen
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Dieetsoort Vegetarisch
Porties: 8 personen

Ingrediƫnten

  • 20 gr gedroogde porcini
  • 5 el olijfolie
  • 4 sjalotjes fijn gesneden
  • 600 gr knolselderij geschild en in grote stukken gesneden
  • 1 prei witte gedeelte, in ringen gesneden
  • 1,2 liter groente bouillon
  • 800 ml halfvolle melk
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 500 gr gemengde paddestoelen pied de mouton, shiitake, cantharelle etc., schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 2 takjes verse tijm alleen blaadjes
  • boter

Instructies

  • Voorbereidingen: (kan een dag van tevoren gedaan worden):
  • Laat de gedroogde porcini weken in 100 ml heet water. Verhit 3 eetlepels olijfolie op medium hoog vuur en fruit de ui tot ze glazig zijn (ong. 5 minuten). Voeg knolselderij en prei toe en bak nog 5 minuten. Giet de hete bouillon en de melk erbij en breng aan de kook. Kook voor 10 minuten.
  • Voeg de gedroogde porcini toe en de rozemarijn takken en kook voor nog eens tien minuten. Verwijder de rozemarijn en pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bereiden (begin 10 minuten voor je wilt serveren); Verhit de rest van de olijfolie met de boter en bak de paddestoelen op medium hoog vuur voor ongeveer 8 minuten. Voeg een beetje zout, verse peper en verse tijmblaadjes toe. Zorg er in de tussentijd voor dat de soep goed verhit wordt. Verdeel de soep over 8 schaaltjes en doe de paddestoelen er bovenop. Je kunt het naar wens nog garneren.
  • Let wel op tijdens het pureren van de soep dat de hete soep niet alle kanten op spat!!
Gang: Voorgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: knolselderij
Dieetsoort: Vegetarisch
Auteur: Delicious

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 151kcal, Koolhydraten: 24g, Eiwit: 7g, Vet: 5g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Cholesterol: 12mg, Natrium: 720mg, Kalium: 673mg, Vezels: 4g, Suiker: 10g, Vitamine A: 690IU, Vitamine C: 9mg, Calcium: 174mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer inspiratie nodig voor knolselderijsoep? Check dan deze met blauwe kaas of deze met krokante spekjes

Delen is fijn!