Knolselderijsoep met wilde paddestoelen

Knolselderijsoep met paddenstoelen
Ok, deze is van alweer bijna een maandje geleden maar ik vind het een heerlijke soep en niet moeilijk om te maken. Bovendien is knolselderij best een ondergewaardeerde groente volgens mij. Ik bedoel; laten we eerlijk zijn; het ding ziet er natuurlijk ook niet uit, maar zoals wel vaker met een ‘ruwe bolster’ heeft ook deze echt een blanke pit.
Niet iedereen is gek van knolselderij, maar ik vind hem heerlijk en deze soep is zo lekker dat ik – terwijl ik dit zit te tikken – spontaan trek in een lekker warm bakkie soep krijg!!
Ook in het kader van het gevecht tegen de kilo’s is dat zeker niet verkeerd. Ik bedoel; afvallen is een ding, maar vies eten is toch echt heeeeel wat anders! 🙂

Zeker proberen dus dit fluweelzachte soepje wat door zijn neutrale smaak ideaal past bij een heleboel andere dingen. Wij hebben hem gegeten tijdens ons kerstmenu, geserveerd in leuke witte kopjes (zie foto’s) om de porties niet te groot te maken.
De paddestoelen die je erbij doet maakt niet zoveel uit, maar ik vond wel dat de pied de mouton die ik bij de Sligro heb gekocht superlekker waren evenals de cantharellen (het was een apart soort, hele kleintjes. Ben vergeten hoe ze heten…) Het oorspronkelijke recept komt uit de delicious!
Knolselderijsoep met wilde paddestoelen
Ingrediënten
- 20 gr gedroogde porcini
- 5 el olijfolie
- 4 sjalotjes fijn gesneden
- 600 gr knolselderij geschild en in grote stukken gesneden
- 1 prei witte gedeelte, in ringen gesneden
- 1,2 ltr groente bouillon
- 800 ml halfvolle melk
- 2 takjes verse rozemarijn
- 500 gr gemengde paddestoelen pied de mouton, shiitake, cantharelle etc., schoongemaakt en in stukken gesneden
- 2 takjes verse tijm alleen blaadjes
- boter
Instructies
- Voorbereidingen: (kan een dag van tevoren gedaan worden):
- Laat de gedroogde porcini weken in 100 ml heet water. Verhit 3 eetlepels olijfolie op medium hoog vuur en fruit de ui tot ze glazig zijn (ong. 5 minuten). Voeg knolselderij en prei toe en bak nog 5 minuten. Giet de hete bouillon en de melk erbij en breng aan de kook. Kook voor 10 minuten.
- Voeg de gedroogde porcini toe en de rozemarijn takken en kook voor nog eens tien minuten. Verwijder de rozemarijn en pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Voeg zout en pepper naar smaak toe.
- Bereiden (begin 10 minuten voor je wilt serveren); Verhit de rest van de olijfolie met de boter en bak de paddestoelen op medium hoog vuur voor ongeveer 8 minuten. Voeg een beetje zout, verse pepper en verse thijmblaadjes toe. Zorg er in de tussentijd voor dat de soep goed verhit wordt. Verdeel de soep over 8 schaaltjes en doe de paddestoelen er bovenop. Je kunt het naar wens nog garneren.
- Let wel op tijdens het pureren van de soep dat de hete soep niet alle kanten op spat!!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Nog meer inspiratie nodig voor knolselderijsoep? Check dan deze met blauwe kaas of deze met krokante spekjes
Pingback: Heerlijke romige paddenstoelensoep | Simone's Kitchen
Pingback: De perfecte lamsbout voor op je kersttafel | Simone's Kitchen
Kreten en keelgeluiden die niet op te schrijven zijn komen in gedachten als ik dit soepje zie….Binnenkort eens proberen.
Groeten,
Martine