Spruitjessalade-1

I love spruitjes

Echt… Nooit gedacht dat ik dat ooit nog eens zou zeggen. Als je me al een tijdje volgt dan heb je het verhaal van mijn spruitjes-haat vast wel eens langs zien komen. Dus het feit dat ik nu van spruitjeshater, naar spruitjeslover ben gegaan is eigenlijk best een klein beetje bijzonder. De truc voor mij is vooral om de spruitjes niet te koken. Dat blijf ik minder lekker vinden als roosteren of roerbakken.

Spruitjessalade met kastanjedressing | simoneskitchen.nl

Afgelopen zondag waren Tom en ik voor het eerst in een jaar ongeveer weer eens allebei vrij op de zondag. Zo fijn! Dus we begonnen met een uitgebreid en vooral lang ontbijt op bed en daarna hadden we een kooksessie in de planning. Tja, op zich al wel bijzonder misschien dat ik dan op mijn vrije dag alsnog wil koken, maar dat is toch echt héél anders als koken in opdracht of koken voor een opdrachtgever of fotograferen voor een opdrachtgever. Dus… Lekker een beetje “prutsen in de keuken”.

Warme spruitjessalade met blauwe kaas en kastanjedressing

En ik had nog een zakje spruitjes liggen die over was van iets. En al bladerend in de Good Food zag ik een recept met spruitjes. Het was een salade, maar ik heb al eens eerder een salade willen maken van rauwe spruitjes en dat vond ik gewoon niet lekker, maar ik werd wel op een idee gebracht. Met de groentebijbel erbij een beetje zitten puzzelen met smaakcombinaties en dit is wat er uit naar voren kwam. En ja, hij is erg lekker!

Spruitjessalade met kastanjedressing | simoneskitchen.nl

Ik had nog een blikje kastanjepuree open staan van de dag ervoor en kastanjes en spruitjes zijn een klassieke combinatie, dus ik maakte er een kastanje dressing van. De spruitjes heb ik dun geschaafd in de magimix en vervolgens geroerbakt samen met ui en knoflook en het resultaat is een heerlijke salade. Met graan erbij (ik gebruikte hier farro) is het een volledige maaltijdsalade maar zonder kun je het goed gebruiken als bijgerecht voor straks met kerst bijvoorbeeld. Weer eens wat anders als de standaard spruitjesschotel.

Spruitjessalade met kastanjedressing | simoneskitchen.nl

Warme spruitjessalade met kastanjedressing en blauwe kaas

5 van 1 stem

Maak het recept veganistisch door de slagroom te vervangen door bijvoorbeeld kokosroom of amandelmelk. De blauwe kaas kun je in dat geval weglaten en de ui ed. bakken in olijfolie in plaats van boter.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 250 gr spruitjes geschaafd in de magimix of dun gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gehakt
  • 1 el venkelzaad
  • boter om in te bakken
  • peper/zout
  • 50 gr hazelnoten geroosterd en gehakt
  • 100 gram farro
  • 50 gram blauwe kaas ik gebruikte Danablue

Voor de kastanjedressing

  • 150 gr kastanjepuree in blikje met alleen water, zonder suiker!
  • 200 ml slagroom
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 takje tijm blaadjes alleen
  • peper
  • zout

  • Kook de farro volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Smelt de boter in een koekenpan of wok en bak de ui, knoflook, het venkelzaad en de geschaafde spruitjes langzaam tot beetgaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak de kastanjedressing door de kastanjepuree te mengen met de slagroom en langzaam te verhitten. De kastanje is vrij stevig dus druk het met een lepel uit elkaar en haal op het laatst even een staafmixer door het mengsel om het glad te maken. Je wilt geen klonten kastanje in je mond... 🙂
  • Breng op smaak met de chili, tijm en peper en zout en serveer bij de salade.
  • Voor serveren doe je de farro in twee borden, schep de spruitjes erop en sprenkel de hazelnootjes en stukjes blauwe kaas erover.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.