Boerenkoolsalade met blauwe kaas en amandel | simoneskitchen.nl

Boerenkoolsalade met blauwe kaas

Ik zit er wel lekker in he: de echte herfstgroenten (wintergroenten)  zoals pompoen, schorseneren, spruitjes en vandaag dan weer boerenkoolsalade. Ik had een soort van overdosis aan groente in de koelkast en ja boerenkool stamppot is natuurlijk héérlijk, maar ik wilde de boerenkool gebruiken als lunch. Dus… En ik vind een lunchsalade altijd erg lekker.

Sapje?

In de ochtend was Yolanda langs gekomen (collega blogger uit Almere. Ze blogt op Een snufje aandacht en liefde ) om de versapers uit te proberen, dus ze had een enorme mand met groente en fruit meegenomen om door de machine te jagen. Dus als test hadden we al een lekker oranje sapje gemaakt en een groene variant. Ik had natuurlijk die boerenkool ook door de machine kunnen doen, maar…boerenkoolsap..dat klinkt me nu niet meteen aantrekkelijk in de oren.

Ik heb het wel al eerder in een smoothie gedaan en dat is best lekker, maar toch… Ik wilde een salade.

Boerenkoolsalade | simoneskitchen.nl

Rauwe boerenkool…

Ik had mijn twijfels over boerenkool in rauwe variant. Wel eens een blad ongekookte boerenkool in je mond gestopt? Is heel niet zo lekker of wel? Maar op Pinterest stonden best aardig wat foto’s van boerenkool salade dus het leek me dat het dan toch minstens moest kunnen.

Enig speurwerk bracht me op de site van Gimme some oven waar bij een recept van boerenkool werd uitgelegd dat je de boerenkool een minuut moest masseren met olijfolie en zout.

Even masseren dan maar

Boerenkool masseren… Ja je bedenkt het niet natuurlijk, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en je raadt al wat ik ’s middags aan het doen was: ik stond driftig boerenkool te knijpen in een kommetje met olijfolie en zout. En het wonder geschiedde: de rauwe boerenkool werd hartstikke lekker! Ik deed er vervolgens wat tomaatjes door, wat geroosterde amandelen en blauwe kaas en voila, een super boerenkoolsalade met dat groene superfood (ja, boerenkool is héél gezond!!!)

Ben je die eeuwige stamppot dus ook zat, dan is dit een geweldig lekker alternatief!

Heb je ook nog nooit eerder boerenkool gemasseerd? Je ziet vanzelf dat het gelukt is op het moment dat de boerenkool slinkt en mooi groen wordt en gaat glanzen. Wel even flink doormasseren dus. Het zout helpt mee aan de massage, maar let op dat je niet teveel zout erdoor doet. Zeker in combinatie met de blauwe kaas kan het dan snel iets teveel worden.

Boerenkool salade met blauwe kaas en amandel | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Boerenkoolsalade met blauwe kaas en amandel

Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 3 el goede olijfolie
  • 250 gram boerenkool
  • 100 gram blauwe kaas
  • handvol amandelschilfers
  • 150 gram kerstomaatjes
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij de boerenkool klein als je een hele stronk hebt. Doe in een kom met de olijfolie en zout en masseer met je handen de olijfolie in de blaadjes tot het gaat glanzen en zachter wordt. Dit duurt ongeveer een minuut.
  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Snij de tomaatjes in de helft of in vieren.
  • Doe de boerenkool in een bord, doe de tomaatjes erdoor en bestrooi met de amandelen en brokkel de blauwe kaas eroverheen.
Gang: Salade
Trefwoord: amandelen, boerenkool

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 494kcal, Koolhydraten: 17g, Eiwit: 19g, Vet: 42g, Verzadigd vet: 13g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 22g, Cholesterol: 38mg, Natrium: 754mg, Kalium: 976mg, Vezels: 2g, Suiker: 3g, Vitamine A: 13236IU, Vitamine C: 167mg, Calcium: 486mg, Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!